Световната банка в помощ на жилищната политика в България

Българският жилищен пазар има много отворени въпроси
3 ное 2017 16:20, Екип на Bloomberg
37
Световната банка в помощ на жилищната политика в България
Снимка: Pixabay

Правителството на България в момента разработва нова стратегия по отношение на жилищата в България и целта на доклада на Световната банка е да подпомогне заложените в нея политики, които ще бъдат водещи през следващите 12 години. Това коментира Ашна Матема, старши специалист по градско развитие - регион Европа и Централна Азия на Световната банка, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Докладът бе съставен през последните 12 месеца (2016-2017). Някои от основните заключения, които установихме по отношение на жилищния сектор подпомагат именно и конкретно решаването на проблема за жилищата за бедни. Ситуацията в България обобщено изглежда така - жилищният фонд е доста стар и има въпроси с поддръжката и управлението на сградите. Това е наследство от социалистическия период, но и резултат от финансовата криза. Съществува и проблем с дружествата за етажна собственост. Тези проблеми касаят не само България, но и цяла Източна Европа".

Българският жилищен пазар има доста отворени въпроси, като изключително високият процент незаети жилища - около 30%, каза събеседничката, но подчерта:

"Гледайки само цифрите, от гледна точка само на жилища и домакинства, изглежда има излишък от жилища, но когато задълбаеш по местоположение и видиш къде са тези жилища, се очертава съвсем различна картина. Една от причините, е, че хората се изместват от малките населени места и селските райони към по-големи градове, а жилищата са фиксиран актив. Така че в малките градове се наблюдава негативна връзка между размера на града и излишъка. Колкото по-малък е градът, толкова по-голям е излишъкът. Малките села и градове се обезлюдяват, а градове, като София и Варна са пренаселени".

Частната собственост на жилищата е много висока, а наемният пазар почти не съществува, поне официално. Той е около 3%, докато в Централна и Западна Европа средният процент е 20%, каза още събеседничката. Този дисбаланс не е характерен само за България, но в България проблемът е доста по-сложен по няколко причини - социалистическото наследство и финансовата криза, обясни Матема.

"Няма просто решение".

"По отношение на състоянието и годността на панелните жилища съществува голям въпрос, на който не знаем отговора. При анализа, някои инженери казаха, че сградите не са сигурни, че не се прави достатъчно, за да се уточни ситуацията със структурите. Имаше и инженери които казваха, че сградите са идеални".

За Световната банка бе важна тема, да кажем, че трябва допълнително проучване, да кажем, че дори и да има 1% вероятност определена сграда да се срути то ние трябва да го знаем и да предприемем действия за предотвратяването на този риск, каза събеседничката.

"Правителството прие такова проучване да бъде извършено - ние сме осигурили финансиране, за да се проучи какви са уязвимостите при бедни домакинства в рискови зони. Ще се извърши моделиране и оценка". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
София преди 6 години
Данните за свободните жилища в доклада са от 2011, пазарът е динамичен и едва ли всички изводи са актуални. Освен това тя Световната банка си предлага услугите да консултира България за жилищната стратегия и затова доклада е толкова негативен. Ако всичко е наред как ще ни косултират тогава...????Ето го оригинала на доклада ако на някой му се четат 180 стрdocuments.worldbank.org/curated/en/776551508491315626/pdf/116518-REVISED-PUBLIC-BulgariaHousingAssessmentFinalReportEN.pdf
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така, така с кредит от световната банка ще направим проучване дали блоковете, в които живеем могат да паднат.Егати далаверата.После какво ще правим? Нали ги санирахме тези жилища/грешка на изказа- въведохме енергийно ефективни мерки- дограма и горим стиропор/.Ще се изселваме на село или ще плащаме за реално саниране.Напълно безмислен разход- по добре да ни обяснят защо положението се затяга и липсва възможност за икономически просперитет.
27
1
 
4
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Кой ще поеме отговорност за ИМОТНИЯ БАЛОН ,който надуха банките със почти отрицателните си лихви ?Цените на жилищата са нереални и надути до небесата ,заради банките ,брокерите на недвижими имоти и строителната мафия.Заради този балон ,всички които сега теглят ипотечни кредити после горчиво ще съжаляват.Фалират банки ,пишат платени статии,карат хората да си теглят депозитите и да купуват имоти на тройни цени ,че щели да си изгубят парите.За всичко това кой ще поеме отговорност ?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Правителството на България в момента разработва нова стратегия по отношение на жилищата в България"Журналистите да ги питат тези "стратези" за новата стратегия. Платили ли са на Световната банка за безсмисленото докладче? Колко са платили за тази гглупост?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам че идеята е да достигнем Европа. Ако сега 80 % от населението ни има собствено жилище, то в близко време този процент да достигне 50% примерно.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световната банка не помага, а заробва България.Тия хиени, вампири и кръвопийци не правят нищо без полза, щото били много добрички. Кога ще го разберете?
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо не разбрах от статията, какво точно ще прави св.банка и на кого е жилищната политика,моля за по конкретно изразяване,разбрах само,че ще принуждават хората да правят нещо ако има процент вероятност да падне сградата,а такава вероятност има за всяка сграда подложена на въздействие или със стара конструкция
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааа не! А ТЕЦ оете от къде ще лапат без панелките??? А? Не не не става!
21
0
 
12
 
! Отговори
made in БГ преди 6 години
Егати скопената статия . Буквално световната банка казва че в БГ има над 1 200 000 празни жилища, ама тук не се казва че ще паднат цените на имотите лицемери ....
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че първите панели, който ще бракуват сще са безплатно санираните! Оставят си ръцете за да се прецака по бързо блока
19
2
 
24
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 6 години
Много си прав. Няколко пъти слушах изказвания на разни западняци,които не са съгласни в най- бедната страна в ЕС всеки да има собствено жилище. Целта е всички да живеем под наем. Вече се работи отдалеч в тази посока. Един от начините е безплатното саниране.Ще измислят още много способи да ни отнемат малкото,което ни остана..... Някога,лошият Живков желаеше всеки българин да има свой дом и го направи. Да. Панелки,но в онези времена така се строеше в цяла Европа.Сега ще ни ги вземат.
18
2
 
18
 
! Отговори
До Б. преди 6 години
Тази етническа общност отдавна си е набелязала България.Спомнете си каква групировка стоеше зад С.Дянков, когато той искаше да ликвидира БАН. Не че БАН при днешното си дередже е цвете за мирисане. Но!Едно от първите изявления на Дянков, когато той дойде от чужбина, за да става държавник тук, беше: "Ще продадем имотите на БАН за 200 милиона." Международният одит доказа, че тези имоти струват 5 милиарда!Онези искаха да строят жилищен комплекс в карето на БАН срещу "Електроника"!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11."Бутнете грозните соц.блокове и ни постройте къщи за ваша сметка !"Точно това ще направят, без това в края "за ваша сметка". Ще бъде за твоя сметка, не се съмнявай!
16
1
 
31
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Аз съвети от агенции на цру не ща! Доклада в кофата. България е строила градове от бял камък и плиска е била столица 280 г, когато дядото на ашна е рупал банани, а братовчедите продължават.
15
1
 
27
 
! Отговори
Б преди 6 години
да ви го преведа на *** език:След безумното раздаване на ипотеки от еврейските банки цените се вдигнаха в небесата и хората спряха и да купуваи и да си плащат ипотеките. Еврейските банки поискаха загубите им да се покрият от правителството и тогава Кристалина Георгиева (евреика, агент на Световната Банка за България) ни уреди заем от Световната банка с цел да покрием загубите от неплатени ипотеки на евреиските банки заема е при максимално неизгодни за България условия, но това се подразбира
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета между редовете забелязвам че огромната грижа е това че близо 95 % сме собственици. В близките 12 години ще се роботи в насока да станете наематели кавито са например над 90 % в Германия. В нито една западна държава няма толкова собствени жилища. Как може в една бедна и мизерна държава като България почти всички да са собственици на жилища. Очаквайте закон който ще ви направи наематели на собствените ви жилища. Земята под панелките е държавна а това означава че ще плащате наем за земята!
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде нЕма нужда да ни помагат, че от толкова грижи за нас през последните години хора не останаха за да живеят по тези жилища.
12
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наричат това, че повечето българи живеят в собствени жилища "проблем" и "дисбаланс". По терминологията ще ги познаете! Очевидно искат да "балансират" и да направят собствениците на жилища по-малко. Отдавна не вярвам, че някой в чужбина така се е загрижил за нас, че е готов чудеса да направи, за да помогне.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
таз Матема взима ли заплата за тея щуротии ? Открила е топлата вода! *** Матемо ***, проблема в Бг е ,че много се краде -почти всичко !
10
3
 
34
 
! Отговори
g преди 6 години
До ликвидаторВъобразяваш си глупости. Никой нищо няма да пипне от чуждата собственост, защото тук сме си първосигнални диваци, което в случая е добре. Не сме като онези студенокръвни западняци/северняци, които гледат като телета дори да им трепеш децата пред тях. При нас братя и сестри се трепят за половин метър двор, а ти ми говориш да ти отнемат имота и да настанят *** в него. Знаеш ли кога ще стане това тук. Цяла Европа ще остане потресена. Със самолети ще трябва да ги евакуират.

Спонсорирани публикации