Работодатели настояват: "Прослужено време" да го няма

Те искат Конституционният съд да го обяви за противоконституционен
Обновена: 7 ное 2017 06:52 | 6 ное 2017 23:00,
210

Дебатът за "клас прослужено време" към заплатата отново e на дневен ред. Конституционният съд да го обяви за противоконституционен, поискаха работодателите в писмо до президента, парламента, правителството и Върходвния касационен съд. 

Според конституцията, именно тези институции могат да сезират Конституционния съд, за да се произнесе той по казуса.

В мотивите си от Асоциацията на българските работодатели пишат, че наредбата, по която се изплаща "клас прослужено време", противоречи на конституцията. Също така,  според работодателите, добавката за трудов стаж е дискриминационна по отношение на младите хора, които са в началото на своята трудова кариера.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
7
 
! Отговори
До 162 преди 6 години
Не е въпросът да няма компенсация за по-опитните и можещи хора. Има адски много 'отчаяни' хора (разбирай хора, които чакат държавата да ги оправи), които се води, че работят някъде, не си помръдват и левия тестис и после те мрънкат за заплати.
155
1
 
22
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Тази надбавка има значение при минималните заплати , ако си на договорена заплата над минималната тези надбавки си ги оправят в счетоводството ( разхвърклят ги по перата ). Обаче ако от 5 години си на минимална няма как да стане и работодателя ще не ще трябва да даде тази надбавка и вижте кой пищи най-много - индустриалците - тези които държат хората на минимална заплата с години без значение стаж и опит всичките им аргументи са лъжливи ама журналистите канят само тях, няма кой да им опонира.
154
1
 
15
 
! Отговори
Избягал преди 6 години
А Коко бяхте на протеста днес? 5000-10000? Учете се от Румънците, гроздова със салатка няма да ви реши проблема!
153
1
 
32
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
С трудовия опит се повишава производителността. Назначеният току що има много да се учи и да трупа опит. Той не може да работи като опитния. Ето затова е и добавката "клас". Защо не отидете при току що завършил лекар или зъболекар, ами търсите опитния, доказалия се? А пък бизнеса е ясен - ако може хич да не плаща заплати, че да има за беемвета и бентлита, може и за почивка на Карибите.
152
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава си работете сами за жалките ви заплати.
151
1
 
21
 
! Отговори
заглавието трябва да преди 6 години
Заглавието трябва да е -Работодатели настояват: "Прослужено време" да го няма,за да не плащат,работниците да го ду-ат.
150
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МРЗ се взима от много малко хора. Масата която се води на нея поради 2 прости причини - повече пари остават за тях и второ - не виждат смисъл да плащат данъци (което пак е проблем в държавния апарат).За жалост не е така. Само като чуят,че си минал 50г. и даже не те канят на интервю, а къде са 65г? В провинцията няма продавачка,която да не е на МРЗ или близо,а масово заплатите са около МРЗ. София е друга бира, но тя не е цялата страна. Не 4-5% ,а близо 50% са на МРЗ,и то основно над 50г.възраст
149
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... добавката за трудов стаж е дискриминационна по отношение на младите хора...------Ей, аман от филантропи и правдолюбци. Що не са така усърдни и се правят на госпожици, га' иде реч за забавени/неизплатени заплати, осигуровки или за най-обикновена заигравка с ДДС-то. И защо бизнесът да не се закрива, щом не желае и отказва да плаща?В Арабистан, ако при представянето на седмичния чек за заплата в банката се окаже, че е без покритие, оплакваш се в съда и до 24 часа фирмата е лопнала кепенци
148
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeХората са принудени да продават труда си на безценица цял живот, ти си се хванал за глупости като пробега на колата, ремонта на колата. Откъде се появявате такива, не знам.
147
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С такива "работодатели" България ще остане без хора. Всички бягат навън.
146
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeНяма да изкарат оборотите. Имат си договорки. НАП ходят на проверка, само след като предупредят да ги очакват.
145
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодател, който плаща МРЗ и не може да добави 0.6% върху нея за дългогодишния труд на лоялния си работник, по- добре да закрива фирмата си.
144
3
 
19
 
! Отговори
Бивш шев преди 6 години
Противоконситуционално е и Работодателите да искат работник с 5,10,15,20 години опит да бачка на същата заплата като за новоназначен..Уш са умни Асоцияцията пък все още търсят млади спецяалисти със стаж и обит да работят за 500,600 лв.Никой престъпник не търси Адвокат без опит.Опита се предобива в стажа.Оделно си има пенсионери бетон или мързеливци който чакат на клас преслужено време но те са 90% връскари
143
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо синдикатите подминаха тихомълком новите рестрикции по отношение на плащането на обезщетение при безработица?Защо това не беше обсъждано и дискутирано, а го наложиха между другото?
142
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeМРЗ се взема от много хора. Масово в провинцията работят за МРЗ, а на някои тя не се плаща в пълен размер. Много работници ги задължават да подпишат 4 или 6-часов ТД, за да не плаща данъци работодателя, а хората работят по 10-12 часа. Включително и в събота, но денят не се заплаща.Защо никой не сезира Конституционния съд за тези системни действия на работодателите?Те не нарушават ли конституционните права на работниците?
141
8
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
И накрая данъкоплатеца губи пари като плаща втори път за нещо което вече е платил. МРЗ се взима от много малко хора. Масата която се води на нея поради 2 прости причини - повече пари остават за тях и второ - не виждат смисъл да плащат данъци (което пак е проблем в държавния апарат). Ако държавата започне да си върши съвестно работата и хората виждат смисъл от това да плащат данъци то всички ще го правят което ще осигури по голям ресурс и ще доведе до по ниски данъчни ставки за всички!
140
8
 
6
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Дали ще има добавка за стаж или не реално няма голяма разлика докато почти 50% от заработката на хората се прибира за изхранване на почти 1 мил. държавни заплатополучатели, 1.5 мил. перманентно социално слаби (но 1 ст. данък неплатили). това е почти 1/2 от населението на тази държава които са с нулева производителност, но подскачат най много за пари! Освен това е крайно време гражданите да изискват държавата да си върши работата за която ние данъкоплатците плащаме!
139
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистПълни глупости, реално в България на минимална заплата са 4-5% от заетите. Хайде намери какъвто и да е работник готов да работи на мин. заплата в София! Няма такива, на пазара на труда има недостиг и заплатите растат, защото фирмите се конкурират. Държавните рестрикции и преки намеси в икономиката изкривяват пазара и водят до застой. Имаш ли нещо в главата си и/или желание за работа няма как да не си намериш работа, мин. заплата трябва да има са в публичния сектор.
138
2
 
5
 
! Отговори
До 139 преди 6 години
Абсолютно съм съгласен - трябва да се прекратят и социалните простотии, където хващат банда от мат'ряла и цял ден жъне поляна, вместо с машина да стане за 30 мин. Идеята е, че нискоквалифицирания труд лека-полека изчезва и мнозинството от коментиращите тук (слава богу?) ще емигрират на запад в лошия капитализъм.
137
0
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До ЧиновникНито не ми стигат парите, нито имам проблем с главата. Предлагам нещо работещо - да се изкарат на светло оборотите които масово се крият и създават дисбаланс в данъчната система, което от своя страна води до натоварване на коректните за сметка на некоректните и е с добавения бонус от масови съкращения в безполезния и неработещ държавен апарат (с други думи съкращаване на такива като теб, прости чиновници с нулева производителност, но взимащи заплати чрез данъците на такива като мен

Спонсорирани публикации