Работодатели настояват: "Прослужено време" да го няма

Те искат Конституционният съд да го обяви за противоконституционен
Обновена: 7 ное 2017 06:52 | 6 ное 2017 23:00,
210

Дебатът за "клас прослужено време" към заплатата отново e на дневен ред. Конституционният съд да го обяви за противоконституционен, поискаха работодателите в писмо до президента, парламента, правителството и Върходвния касационен съд. 

Според конституцията, именно тези институции могат да сезират Конституционния съд, за да се произнесе той по казуса.

В мотивите си от Асоциацията на българските работодатели пишат, че наредбата, по която се изплаща "клас прослужено време", противоречи на конституцията. Също така,  според работодателите, добавката за трудов стаж е дискриминационна по отношение на младите хора, които са в началото на своята трудова кариера.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знайте правата си. В Русе преди 4г. близо 10 човека осъдиха охранителната фирма Боду за неплатен труд и той им се изплати. Трябва като в Русия при неизплащане на заплата на работника за 1 месец задължително да се самосезира прокуратурата, а ако е за по-дълъг срок там се влидза в затвора. У нас работодателите са разглезени. Даоста от тях се чувстват едва ли не робовладелци.
115
8
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Както и да е ) мисля че в Света в който живеем на тази Планета - се плаща с пари -- такива "купони" май са останали пак от "лошият" комунизъм - Но за Бг бизнесмените - явно са много удачни--
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До asdfГолемия бизнес в България почти изцяло е зает от чуждестранни компании, дори в средния чуждите капитали заемат значителен дял. Дори си присвойл нещо, ако не знаеш как да го управляваш фалираш и/или разпродаваш наличните активи и приключваш с бизнеса.
113
5
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До Ф.С.В.Там казуса е дали фирмата която издава ваучерите има договор с въпросния магазин и тук вече влиза ролята на работодателя до известна степен да намери фирма предлагаща ваучери с най голямо покритие, но и тук има проблем, а той е, че всяка фирма предлагаща ваучер има определен от държавата лимит и работодателя не винаги може да вземе ваучер от фирми с голямо покритие и понякога е принуден да вземе от тези с по ниско покритие и работника накрая получава нещо което се чуди къде да пробута
112
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Може би си прав- но много магазини отказват ваучери от дадени фирми - защото бизнесмена явно е "забравил" да ги плати - Ваучерите в Бг са много разнообразни ) хм
111
7
 
5
 
! Отговори
bg преди 6 години
проблема не е в клас прослужено време. В момента годишното увеличение на заплатите надхвърля многократно тези 0,6%. освен това с тези 0,6% по никакъв начин не се защитават интересите на работника.
110
4
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До Ф.С.В.Грешиш само за едно. Ваучерите се плащат предварително. Работодателя ги поръчва на фирмите за ваучери и ги получава след като ги плати. Едва тогава може да ги раздаде на работниците. По скоро трябва да се търсят още начини за намаляне на данъчната тежест или ваучерите да може да се ползват по разнообразно (за почивки например).
109
1
 
31
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Много трудно ще се намери български собственик на голям или среден бизнес, който да не е кадър на ДС, БКП или син/дъщеря на такива. Това са хора, които не са създали нищо, просто са заграбили. Проблема е, че не разбират бизнеса, който са откраднали, и не могат да го разработят. Затова, а и поради факта, че се имат за робовладелци, не могат да осигурят нормален стандарт на живот на служителите си.
108
1
 
12
 
! Отговори
nina преди 6 години
А бе, я му пуснете на Домусчиев /от КРИБ/ ЦСКА - и ще млъкне. Ще загуби ума дума! Ха-ха! Но иначе въпросът е сериозен. Дано синдикатите този път издържат. Както и ББ!
107
6
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Ваучерите за храна - да не са повече от 5 % от нетната заплата на работника - Защо ли ? Защото сега са над 10 % а това е един "инструмент за забавено плащане - Работника получава ваучер за храна - той може и да не го изхарчи за месец- но той е гладен и го харчи почти до седмица в даден магазин- После магазина в определен срок (край на друг месец ) поисква осребряване на ваучера- Бизнесмена превежда парите след още някакъв срок - И така 10 % от заплатата на работника се "мотае" 2 месеца ) хм )
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целия ви сайт само копирани Новини от други сайтове
105
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИ ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ ВИ ИСКАТ И ЧАКАТ ДА РАБОТИТЕ ПРИ ТЯХ !!!!!!!,,,,МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е 1500 ЕВРО ,,ХРАНА 300 ЕВРО НАЕМ 300 ЕВРО НА МЕСЕЦ,,,,
104
2
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До Ф.С.В.Реално от гледна точка на парични потоци дали работодателя ще плаща на месец или на седмица не би трябвало да му е проблем. Въпрос на планиране. Но така и работника ще може по лесно да следи как се движи в месеца и да прецени дали да си дава повече зор или не. Но задължително трябва да има различно мин. заплащане за дадени дейности. Просто държавата прави оценка и казва за дейност Х мин. заплащане на час Х за У по същия начин и тн. А не една МРЗ за всички сфери.
103
11
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До Анонимен 107Като заработва 100 лева няма как да му направиш заплатата 1000 защото тези пари трябва да дойдат от някъде (в случая трябва да вземеш от по продуктивните, а те не заслужават да бъдат ощетени заради младия). Просто не трябва да има МРЗ, а минимална ставка за дадена дейност. Във всяка сфера може да се направи сметка колко да струва дадено действие. По този начин мързеливите който си казват той по малко от МРЗ неможе да ми прати да не се захранват от труда на можещите. Това е.
102
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Понеже КРИБ и другата пасмина от бизнесмени казаха - че клас прослужено време бил остатък от Комунизма и трябвало да се махне -ТО аз съм напълно съгласен - Махнете го и не забравяйте да махнете и друго останало от Комунизма - МЕСЕЧНО заплащане - Къде се плаща на месец ? Ами почти навсякъде се плаща на седмица на ден на час - Искаме КРИБ да махнат това комунистическо месечно заплащане - по 2 месеца работници си чакат заплатите- Ваучерите за храна да са не повече от 5 % от заплатата- там е измама
101
0
 
16
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
И какво излиза? Народа очаква повишение на заплатите , а работодателите даже искат да ги намалят.Къде отиде социалната политика.Корделке , ето ви една упорна точка.
100
3
 
13
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименИ като ти вдигнат заплатите, но ти вдигнат цените и данъците какъв е смисъла?Разковничето е в съкращаване на ненужните разходи на държавата, модернизиране на държавния апарат и заменянето на 100 000 лелки с 1 сървър и това е. От там намаляне на данъчната ставка за всички работещи и това е промяна която веднага ще се усети + ще може да се натиснат магазините за по ниски цени. Хем имаш по малко разходи за 1 стока, хем повече капитал в хората. Толкова ли е сложно?
99
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете обаче, как хитро се обясняват доводите за премахване на класа... Младите специалисти и работници били ощетени. Ами увеличете им основните заблати бе, другари работодатели. Ама друг път, нали? Хаха, ей, големи хитреци бе.
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да направим една проста сметка. Средна работна заплата за страната - 1000 лв. Да кажем, че фирма има 100 работника. Средният процент на възнаграждението за клас е 20 %. Като съобразим условието, че по Кодекса на труда, класът в повечето частни фирми е 0,6 % на година, това означава 100 работника*1000 лв.*(20 години*0,6%) = 12 000 лв. + едни 2300 лв. върху тях за соц,осигуровки. БЪЛХА ГО ОХАПАЛА работодателя. Как не ги е срам? Само служебните им автомобили са по 50-60 хиляди парчето.
97
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОК. Ама да направят заплатите достойни и най-важното ЕФЕКТИВНИ присъди за работодателите не спазващи кодекса на труда!

Спонсорирани публикации