Работодатели настояват: "Прослужено време" да го няма

Те искат Конституционният съд да го обяви за противоконституционен
Обновена: 7 ное 2017 06:52 | 6 ное 2017 23:00,
210

Дебатът за "клас прослужено време" към заплатата отново e на дневен ред. Конституционният съд да го обяви за противоконституционен, поискаха работодателите в писмо до президента, парламента, правителството и Върходвния касационен съд. 

Според конституцията, именно тези институции могат да сезират Конституционния съд, за да се произнесе той по казуса.

В мотивите си от Асоциацията на българските работодатели пишат, че наредбата, по която се изплаща "клас прослужено време", противоречи на конституцията. Също така,  според работодателите, добавката за трудов стаж е дискриминационна по отношение на младите хора, които са в началото на своята трудова кариера.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
2
 
! Отговори
Баба Яга преди 6 години
Недейте се оправдава с добавката за клас,защото ВИЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ не плащате и на младите.Затова децата ни избягаха да учат и работят в чужбина.Айде МНОГО ВА МОЛА!
175
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не е ли дискриминация работодателите да взимат в пъти повече от работниците си? Защо на дават за пример скандинавските държави? Там какви са разликите в заплащането между работодатели, мениджъри и работници?
174
1
 
6
 
! Отговори
Папа Том преди 6 години
Проблема не е в класа а в главата на работодателя. Възрастните хора трябва да са по-притеснени от класа, защото няма да ги назначат на нова работа заради по-голямата заплата, която трябва да им дават. Обаче един възрастен човек го чака мизерна пенсия и не бива да бъде ощетяван от алчните партийни секретари станали капиталисти. По скоро станали селски капиталисти. Ако бяха работници друга песен щяха да пеят или грачат.
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава да вдигнат заплатите с толкова колкото им плащат за прослужени години.отдържат много за данъци и като махнат това няма да вземем никаква заплата
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава да вдигнат заплатите с толкова колкото им плащат за прослужени години.
171
7
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До СтаниславИма хора който да работят в една фирма дълго време, но са посредствени работници (нито са свръх нито под средната производителност), но с какво те са допринесли толкова за развитието на фирмата, че да си задължен да им даваш % от собствеността си? Знаеш ли какво би станало ако се приеме нещо подобно? За 10 години ще има толкова акционери в една фирма,че няма да може да се вземе едно просто решение поне 2 месеца.Работника трябва да получава достойно за позицията си заплащане. Това е
170
3
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До СтаниславПечалбата на фирмата и собствеността са две коренно различни неща. По твоята логика работниците трябва да дават % от собствеността на жилището си на работодателя защото са работили при него за да го изплатят. Няма да приемеш такова нещо нали? Никой няма да иска. Затова и неможе да очакваш някой да ти даде % от неговата собственост за която той понася законовата отговорност и той се разправя с държавата заради това, че си работил определено време.
169
2
 
9
 
! Отговори
Станислав преди 6 години
До Dies Irae: Никой от работодателите не започва бизнес с мисълта, как на всяка цена да назначи клайно мизерстващи и безпросветни клошари. Точно по същия начин, стартирането на бизнес не е някакво възкачване на Олимп и всичко живо да благоговее, че някой си е решил да регистрира фирма и да е готово да му даде цялото си време за без пари (времето е пари). Който не е развил успешен бизнес и не може да изплаща адекватни заплати - да ангажира да му работят за без пари роднините му.
168
3
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До СтаниславНе трябва да са акции-собственост защото има работодатели които са ипотекирали жилищата си за да започнат както и са вложили личните си пари. Но може да е акции без право на глас, но с право на дивидент - работниците да получават част от печалбата която да се разпределя в края на годината и при желание от тяхна страна да продават акции и по този начин да печелят още.
167
4
 
3
 
! Отговори
Станислав преди 6 години
Да се въведе задължение, работодателите да дават акции-собственост на работниците си, когато капитализацията (оборотите) на дружеството растат. Тогава може класа за време да отпадне. Всяко дружество, което увеличава оборотите си, да е задължено да предоставя пълноценни акции за собственост на всичките си служители.
166
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А работодателите защо не настояват за минимално почасово заплащане, както в Европа и белите страни? Да кажем една трета от средното почасово заплащане в Дания, т.е. 15 лв. на час, това устройва ли ги? Всъщност това е риторичен въпрос - не ги устройва, а не ги устройва, защото не желаят да плащат! Разбира се политиците им играят по свирката и затова в България не останаха българи....
165
1
 
17
 
! Отговори
Друг Работещ преди 6 години
До: РаботещАми на мен днес преди обяд ми беше връчен едно хвърчащо листче от един от многобройните шефове в нашата фирма, на което имаше драсканици като на дете в 1-ви клас които трябваше да се преведат на английски език и оформят като официална ценова оферта. Трябваше да го разпитвам за всяка думичка, буквичка и запетайка какво значи, иначе нямаше как да разбера. Шеф бе, шеф! За правописните грешки даже не коментирам. Такива са "работодателите" у нас.
164
1
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Пак ли тези олигарси. Вън или в затвора!!!!
163
1
 
14
 
! Отговори
Работници преди 6 години
НИЕ НАСТОЯВАМЕ:Работодателите да ги няма!
162
1
 
10
 
! Отговори
Работещ преди 6 години
"Бившият шеф" е толкова неграмотен, че ме е срам да чета. И ако той е управлявал и ръководил....Ужас! Жалко! В 10 реда 15 правописни грешки. Срам и резил.
161
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Пловдив не могат да намерят работници, а дават по над 1000 лева, тук някакви ми пишат, че по провинцията всички работели на МРЗ. Пълна демагогия, вместо да решим проблема ние го задълбочаваме. Доходите ще се вдиган с развитието на икономиката, такава е логиката, не може да е обратното! Не може да закриваш работни места и да искаш по-високи заплати, това е нонсенс. Ние за жалост сме общество което не желае да разсъждава, това си е тема табу, мисли се от днес за утре, никаква визия за бъдещето.
160
3
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Няма ли да си мотивиран да преместиш У броя камъни за да вземеш заплатата която искаш, а не да знаем, че каквото и да правиш си на МРЗ и ти е все тая дали си преместил този месец 2 или 200 камъка? Така трябва да се направи за всички браншове. Най вече за държавна администрация за да може да се види колко непродуктивни са и да се съкратят масово! В 21 век ние още с парчета кожа и въглени пишем документи и пращаме по птеродактилите вместо всичко да е електронно.
159
7
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Работодателя пак ще плаща общо 1000 лева за работника, но просто парите ще са разпределени повече в полза на работника. Освен това, има много хора които и МРЗ не могат или не искат да изработят. Колкото и - да слагате си е факт. Та защо да се доплаща на тези хора за сметка на съвестните, вместо просто да се определи минимално заплащане за дадена дейност? Не е ли по добре за всички (без мързеливците разбира се)? Ако ти знаеш, че за да преместиш 1 камък ти се плаща Х и работодателя е задължен.
158
4
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До Анонимен 156Нещата са обвързани, но просто не ви стига мозъка за да го осъзнаете.Ти излизаш на работодателя си 1000 лева - без значение дали на теб ще даде 500 и на държавата 500 или на теб 700, а на държавата 300. Въпросите са 1 как държавата харчи парите иззети от работниците (виждаме ли реален смисъл от тези данъци) и 2 по правилно разпределение на парите. Ако всички плащат колкото трябва и разходите на държавата се съкратят може да се намали данъчната ставка и парите да се разпределят.
157
2
 
2
 
! Отговори
До EU citizen преди 6 години
Стой си в ориенталската ни държава която е на задната скорост в Европа и си вярвай,че европеец-само ,че от втора категория .

Спонсорирани публикации