Ангелкова иска: Да привличаме туристи и с историята си

Министърът присъства на дискусия в Лондон за културно-историческия туризъм
7 ное 2017 17:45, Анисия Иванова
28
Ангелкова иска: Да привличаме туристи и с историята си
Снимка: Министерството на туризма

От изключителна важност е България да започне да се асоциира основно с богатото си културно наследство. В страната ни са открити над 40 хил. артефакта, с което се нареждаме на трето място в Европа по това наследство.

Тези културни паметници датират от тракийския, елинистичния, римския, византийския и други периоди и оказват сериозно влияние върху българската култура и начин на живот, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от Министерството на туризма. Министърът присъства на дискусия в Лондон за културно-историческия туризъм, организирана от National Geographic съвместно с The Times, The Sunday Times и The Wall Street Journal в рамките на международното туристическо изложение WTM, съобщиха от Министерството на туризма.

Тя обърна внимание върху единната интерактивна платформа с мобилно приложение I Love Bulgaria, която министерството разработи и която обединява всички елементи на туристическия сектор – забележителности, места за настаняване, заведения, съпътстващи услуги и пр. В нея са включени и 100-те национални туристически обекта, които се допълват с нови забележителности от регионите.

Със сканиране на QR кода на всеки от тях освен информация ще се предоставя и виртуализация на 3D изображението му.

Разработили сме 8 културно-исторически дестинации. Те са публикувани на сайта на министерството и чрез тях туристите могат да получат информация за всички културни и исторически обекти в дадено направление. Това се доказа като добра работеща практика, благодарение на която броят на посетителите в тези места се увеличи значително, поясни тя.

Министърът подчерта още, че България има огромен потенциал да развива не само традиционните и масови видове туризъм като летен и зимен, но и много други специализирани услуги в сектора – културен, балнео- и СПА, уелнес, еко- и селски, планински, приключенски, ловен, голф и пр. Сред новите форми са и спортният, и кулинарният туризъм, които също привличат много посетители.

По отношение на спортния туризъм Ангелкова допълни, че страната е в активна подготовка за зимния сезон.

Очаква се голям интерес към състезанията за Световната купа по сноуборда през януари 2018 г., която ще се проведе за втори път в Банско - една от водещите ни дестинации за планински туризъм. Имаме и потенциала, и материалната база да посрещаме и други големи спортни форуми, например по художествена гимнастика, тенис, волейбол.

С кулинарния туризъм е свързан и най-новия проект на Министерството на туризма, които се реализира съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите. Той включва разработването на 12 винено-кулинарни дестинации, които обхващат цялата територия на страна. Те представят традиционни храни и напитки за дадено направление и показват близките туристически обекти, каза още министър Ангелкова по време на дискусията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
шумен преди 6 години
кажете колко струва проекта и приложението!оставка!най-некадърния министър!вън!намерете й по-хубава работа
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия, които привлякогме ги боли за историята
15
0
 
2
 
! Отговори
гумен преди 6 години
40 000 артефакта? в България?и тази е министър?
14
0
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
точно затова идват...за евтините дупета,алкохола и наркотиците...приложението наистина и за *** за зеле не става...ползвайте си гугъл карти...колко ли пари струва това приложение,простотия и чудо!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да не ги ли привличаме и с дупе?
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая пак откри топлата вода...........
11
0
 
6
 
! Отговори
Грудю преди 6 години
Ангелкова иска .... и аз искам ферари ама ...Министър КОН е такова недоразумение
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Технически не са били роби. Били са безропотна рая.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези културни паметници датират от тракийския, елинистичния, римския, византийския и други периоди ... Защо османският период е в графата други, като е най-продължителният в историята ни?Нямамем ли паметници от български периоди?
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма част от помаците са били еретици богомили и павликяни.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази кой знае какви глупости е наговорила там.И изобщо що не си подаде оставката и да се маха че това е най-скапания министър на туризма който някога сме имали такава куха лейка като нея никъде няма.Много е некадърна и да се маха.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2И това ти заключение е базирано на?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя история? Понеже всичките ни патрЕоти се бият в гърдите с Ботев и Левски сякаш българия преди тях е нямало.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип българия е много богата на история ,другите държави с много малко туристически атракции правят много туризим.Но основната причина при нас за това е че тези които се занимават с туристически бизнес ,нищо не разбират от бизнес.Те гледат на този бизнес не като на постоянен, а като тази година мах.печалба а догодина майната му.Затова те не инвестират в работна ръка, което е много важна инвестиция в всеки бизнес.Ресурс финанси и работна ръка се приема в основата на всеки бизнес, но не и
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В страната ни са открити над 40 хил. артефакта" Слава на всичките Траки, Римляни, Византийци за артефактите, колко ли от тия артефакти реално са заменени с копия, а оригиналите изнесени а в Гемания, а в Русия. Ние между другото все до тия двамата *** опираме.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Римските съкровища оказват сериозно влияние върху нашия бит и култура ? A върху тази министърка сериозно влиянине е оказала чалгата, селянията, простотията, неграмотноста и стремежа към власт и пари и вродената и алчност
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ангелкова да вади още от сега калкулаторите и да пресмята загубите от очаквания отлив на руски туристи лето 2018-то след като отворят комшувците корортите на Средиземноморието. Не с история, а направо мускалчета по 1 литър розово масло трябва да давата да доде некой по-платежоспособен.