Роботите вече настъпват - бавно, но сигурно променят трудовия пазар

Надя Василева пред Bloomberg TV Bulgaria
7 ное 2017 18:19, Екип на Bloomberg
25
Роботите вече настъпват - бавно, но сигурно променят трудовия пазар
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не бих казала, че голяма част от българите са демотивирани. По-скоро всеки има собствен поглед над нещата и собствен избор - дали да работи или да не работи. Не трябва да забравяме, че тези, които не работят в България, не търсят работа, но вероятно са намерили начин да преживяват. Това каза Надя Василева от Manpower в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Събеседничката коментира профила на т.нар. демотивирани българи, които не работят и не учат и чийто брой е между 300 и 500 хиляди.

"Наистина са доста хората, които не работят и това е причинено от няколко фактора. Първо, имаме различни генерации в момента - повече от пет. В тези различни генерации хората имат различни очаквания от работата".

По думите на Василева младото поколение очаква работата да бъде доста интересна, да е разнообразна и при тях излизането в чужбина не е свързано с емиграция, а да видят нещо ново, да научат нещо различно и да се върнат обратно. "Това е добра тенденция, но от друга страна това са хора, които предпочитат не да работят за дадена компания, а да се опитат да направят нещо сами. Тоест предприемачеството в тях е доста по-застъпено".

"Самите работодатели още не са преструктурирали начина си на работа, тъй като забелязваме в момента една революция на работното място, защото преминаването от човек към роботи е вече факт и ние все по-често ще ставаме свидетели на такова преминаване. Това няма да отнеме работни места, а напротив - ще създаде нови. Не трябва да забравяме, че повече от 45% от работните позиции за точно това поколение още не са измислени. Предстои ни интересно бъдеще".

Когато роботите заемат позициите с монотонна работа за хората ще бъдат отворени съвсем нови позиции, които ще бъдат много по-атрактивни, подчерта гостенката.

Какви са резултатите от големия дисбаланс между търсене и предлагане? Как образованието ще трябва да отговори на новите изисквания на пазара на труда? Защо трудовото законодателство трябва да се реформира? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И зад всеки робот, по един механик, работник и ел.техник. Браво бре.
19
0
 
2
 
! Отговори
Св преди 1 година
Аз пък не мога да си представя, кой ще купува продукцията на тези роботи. Да, има неща и професии които не могат да се заместят (лекари, психолози, политици), но те са малък процент. Програмисти, икономисти, адвокати, манипулатори, работници, инженери, след ИИ наистина ще отпаднат. Масовия купувач ще изчезне, а малкия процент с незаместени професии няма да компенсират дори и със супер намалени цени на продукцията ... Има идея за Безусловен базов доход, реално ще остане да плюскаме и вегетираме.
18
0
 
0
 
! Отговори
Махленски преди 1 година
Ходих в един квартален англииски Манпауър.Слаба агенциика с голям персонал.Имат само нископлатени длъжности та се записах в по добра.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не се бойте, те "у нас" и роботите ще са "втора ръка", я от Германия, я от друга развита държава. Имаме си цивилизационно изоставане тук и това е - естествено това е най видно при "меринджеите", но и "публиката" си е "матРиал". В този смисъл има нещо вярно в статията, но не е добре прецизирано. Истината е, че Агентурата гледа само цифрите и мрази да мисли...
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До №10
В Русе има също такъв завод. Плащат смешни заплати, но на ромите плащат таксита / не лъжа/ да ги кара от села на 20-30км. на работа. Мой познат инженер наскоро напусна, защото да поддържа скъпа техника с хора, които трудно четат и постоянно повреждат машините е невъзможно.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това няма да отнеме работни места, а напротив - ще създаде нови.
Този цитат показва,че госпожата изобщо не е в час. Доста световни учени отдавна признаха,че днешната роботизация, за разлика от предишните механизация и електронизация не създава нови работни места. Ако иска обществото да е здраво ще трябва или да се въведе минимална заплата за всички неработещи, или ни чака нов лудизъм или подчинения на машините. Работодателите си режат клона- уволняват работници, но искат да им купуват стоките.
14
0
 
5
 
! Отговори
изтриха ми преди 1 година
коментара, но това не променя фактите - тази жена и така наречената HR агенция, която тя управлява са абсолютно измислени!!! А т.нар. редактори - дано са доволни от хонорара, който тя им е платила.
13
0
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 1 година
ходенето на работа е скъпо удоволствие......колко пъти ще ви го повтарям? като за начало помислете колко струват докторите и лекарствата..............
12
0
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Точно така! В бегето не трябват роботи, да впрегнат мин гян - работа по пътища, озеленяване и чистота колкото щеш. Атрактивни професии са също творческите, но колко могат да живеят от това? А колко пък ги бива, впрочем?
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Работодател То заради хора с твоето мислене България ще стане село от роми след има няма 30 години.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е хубаво да се работи да дават базов доход от 1000 и нагоре лева и лежане,ядене,пиене и ебане по цял ден!
9
14
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
До Умни очила

Ми да бягат в чужбина бе, кой ги спира. Щом им е малка заплатата - много им здраве, да бягат в чужбина, да ходят да работят на висока заплата, защо ни жалите нас работотдателите, махайте се, вървете на големи заплати, оставете ни да фалираме без работници. А вместо това само ревете, че ви били ниски заплатите, махайте се като са ви ниски, напускайте, никой не ви е вързал насила!
8
0
 
13
 
! Отговори
Бенчо преди 1 година
Защо е нужно да си правиш антиреклама на агенцииката?Точно високотехнологичните и роботизирани производства се нуждаят от най скъп персонал.Няма от къде да се внесът българи, без обучен персонал сте на дъното.Има вече закупени много скъпи машини без екипи.В България и трактористите с топографски компютърни умения даже са малко.Роботите увеличават производителността за сметка на скъп персонал.
7
1
 
22
 
! Отговори
Умни очила преди 1 година
Знам един високотехнолигичен завод в България който плаща 600-700 лева заплати.Работниците избягаха в чужбина и сега събират роми от катуните.КПД то им падна за сметка на брака.Купиха модерни роботизирани машини ,но освен че няма кой да ги управлява няма даже общаци за да ги зареждат със заготовкк.Та след ромите щяхте чужденци да внасяте нещо?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам къде настъпват роботите ама 300 000 в младежка възраст неработещи миийнгяни настъпват в геометрична прогресия!Как ГЕРБажиите ще ги хранят не ми побира ума!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДРЕМЕ МИ, АЗ СЪМ ЧЕЛ АЙЗЪК АЗИМОВ И СЪМ ГЛЕДАЛ ФИЛМА С оня дето победи роботите забравих му името ама беше черен ХАХАХА
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изборът дали да работиш или не се прави в зависимост от средствата за издръжка.
Ако те хранят мама и тате, що да работиш?
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов завод в Пазарджик, открит наскоро от великия вожд е напълно роботизиран. Има дамо 40 работника, по - рано същото производство са го давали 400 човека.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не
бих казала, че голяма част от българите са демотивирани. По-скоро всеки
има собствен поглед над нещата и собствен избор - дали да работи или да
не работи."
ПО ЦЯЛ СВЯТ Е ТАКА
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
забавно е да четеш внушения под форма на новини от клика от която нищо не зависи