БАБХ: Унищожени са близо 90 000 птици заради птичия грип

Открити са огнища в Добричко, Хасковско, Ямболско
8 ное 2017 15:20, Анисия Иванова
7
БАБХ: Унищожени са близо 90 000 птици заради птичия грип
Архив: Булфото

Близо 90 000 птици са унищожени до момента във връзка на констатираните огнища на Инфлуенца по птиците (грип), съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на месец октомври в животновъден обект за отглеждане на патици в село Стефаново, област Добрич. Бяха унищожени близо 11 000 птици.

Второто и третото огнище беше констатирано в село Узунджово, област Хасково и в село Глушник, област Сливен в лично стопанство - ферма тип "заден двор“. За ликвидиране на заболяването бяха унищожени над 1500 птици.

Четвъртото огнище беше констатирано на 3 ноември в животновъден обект за отглеждане на патици в стралджалското село Зимница, област Ямбол, където бяха унищожени близо 8 хил. патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта беше умъртвено и цялото стадо кокошки-носачки в животновъден обект в землището на село Зимница.

Фермата е в непосредствена близост до констатираното огнище и попада в 3-километровата зона, в която се унищожават всички възприемчиви животни. Унищожени са близо 68 хиляди кокошки-носачки. Към момента на територията на област Ямбол е констатирано само едно огнище на заболяването по птиците във ферма за патици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Везувий преди 6 години
Някакви там *** щели да протестират в подкрепа на едни супер богати паткарчета! Същите тия паткарчета от години се опитват да диктуват законите според интересите на бизнеса си и са подкрепили не една предизборна кампания! В същото време продават на всички нас като потребители яйца с фипронил за 56ст/бр. и месо от болни пилета за 10лв/кг. Та протестирайте, но срещу тия които ви тровят със скъпите ***, които Ви продават поне за да има смисъл.
6
0
 
0
 
! Отговори
хой преди 6 години
Големите яйца в Англия са по 0.079,а Франция има абсолютен излишък на малки яйца.Фуражите пък идат от бг.За мляко не говоря..България внася иначе традиционни за нея продукти.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПрИмоции за коледа ще има за всички от сърце. :-)
4
0
 
1
 
! Отговори
Елин преди 6 години
Тъз патица много хубав на жар става
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,кой е виновен за тая зараза?Дали пък не е умишлено заразяване ,кой ще го разследва?
2
1
 
1
 
! Отговори
Елин преди 6 години
Защо обива птици даите на бедни хора
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От парламента през 90те гласуваха за закриването на ветераните институции без София за да могат да убиват малкото животновъдство с подбрани на места болести.А тези които минават са наши и ваши.;)

Спонсорирани публикации