Нормативната уредба в строителството - архаична

Архитект Борислав Игнатов пред Bloomberg TV Bulgaria
8 ное 2017 22:30, Екип на Bloomberg
9
Нормативната уредба в строителството - архаична
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Професията на архитекта винаги е била сложна, но в последно време, с развитието на технологиите и на гражданското общество, тези въпроси, които в миналото са били по-скоро чисто професионални, стават много важна тема за цялото общество. Това каза арх. Борислав Игнатов, Камара на архитектите, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Икономически погледнато строителният бранш заема около 30% от цялата икономика с всички дейности свързани с него - проектиране, използване на сгради, експлоатация. Фактически 100% от дейността на човешкото общество се извършва в произведения на архитектурата и строителството".

През последната 1-2 години в България има засилен интерес към градското развитие, каза гостът. "Много хора се включват в него и виждат, че гласът им се чува".

"Нашата задача като професионалисти е да се приложат най-добрите световни практики".

И по отношение на нормативната уредба могат да се приложат добри практики, които съществуват в света, подчерта Игнатов. Македония са ползвали опита на Сингапур. В електронната система, която работи при тях, се подават електронно всички документи и чертежи в един портал. Той известява всички заинтересовани - общини, енергоснабдяване, ВиК и т.н. Те влизат в системата, дават становище в рамките на 5 дни и разрешението се получава по имейл.

"В България, ако за строителството на един обект се изискват 178 документа, то в Германия за същия този обект се изискват 19".

Защо нормативната уредба трябва да се осъвремени и какви са пукнатините в нормативната система? Как нормативната уредба спъва чуждестранните инвестиции? Как могат законите и подзаконовите актове да бъдат изчистени така, че да бъдат ясни, недвусмислени и да не си противоречат? Има ли лесен начин това да се постигне?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
инж. преди 6 години
До Solar PowerКато не искаш ток и В и К *** в гората на плевня,овчарска колиба.За тях трябва ли разрешение за строеж?ГРАДОВЕ СА УРБАНИЗИРАНА ТЕРИТОРИЯ,БЕЗ ЖИВОТНИ И РАСТЕНИЯ,САМО ЗА ХОРА!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Архаична е да. В Младост 2 фирмата ни Киро Гела излива бетон денонощно, тротоара на улицата до строежа пропадна, камионите и строителната техника разбиха улицата и разнасят калта по естакадата изградена с евро средства открита тържествено от Данчето. Работниците паркират направо на платното в 2 и 3 редици, а автобусите отсечката между Младост 1 и 2 изградена с цел да облекчи трафика по Малинов е, като иглени уши, автобусите и колите едвам преминават. Безброй сигнали, но мерки никакви!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на този ли нещо му пречи да си върши работата!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каквото е строителството, такава е уредбата...
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сегашното презастрояването на кварталите всъщност показва колко бездарни са новите архитекти. Залепени един до друг блокове с различни фасади и цветове!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 2:Отскоро се изисква и договор с мобилен оператор, за да пуснете асансьора. :-)
2
0
 
18
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Защо за да вземеш разрешение за строеж се изисква договор с ВиК и Енерго при условие,че ти не искаш и няма да ги ползваш изобщо ? Остава да добавят и задължителен договор към мобилен оператор !Защо след като вземеш предварителен договор, завършиш строежа и трябва да внесеш проект във ВиК и Енергото как ще ползваш тези 2 неща ако ти изобщо не искаш да ги ползваш ?!?!Ето това са маоумщини. Почвай от там господине.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е архаична, а не се спазва! Господин Диков герберастев грубо тъпчеше с кубинки по законите, натрупа близо милиард, но ocpa брутално София. Новите квартали са пример за корупция в общинския съвет и архитектурните отдели! Такова планиране има само в средновековните градове, където се движат с мотопеди по някакви криви и тесни сокаци!

Спонсорирани публикации