Защитата на банкоматите - "добрите и лошите" в състезание

Хампарцумян: Компромис между сигурността и удобството на клиента
Обновена: 9 ное 2017 10:23 | 9 ное 2017 10:20, Петя Славова
19

Защитата на банкоматите ще едно вечно състезание между "добрите и лошите", защото банките винаги търсят компромис между сигурността и удобството на клиента. Това заяви в "България сутрин" банкерът Левон Хампарцумян.

За 6 месеца станахме свидетели на 11 взривени от бутилки със сгъстен въздух банкомати, а днес друг бе обран по същия метод в Сапарева баня, а обирджиите се укриват в района на село Боснек, област Перник, където полицаите претърсват.

Още по темата

Гостът на телевизията бе запитан дали става въпрос за атака изцяло срещу банките?

"В криминалния свят има моди на най-различни неща. Явно сега е модата на микровзривовете на банкомати", смята банкерът.

Пред Bulgaria ON AIR Хампарцумян посочи, че има начин как банкоматите да станат по-устойчиви и визира два варианта: или по-малко пари да се съдържат в тях, или устройствата за теглене на пари да се поставят на по-трудни места.

Но всичко това би било едно непрестанно състезание, продължи експертът, като отбеляза, че никой не би искал да "влиза в едни бронирани клетки", при които идентифицирането отнема твърде много време.

Банкерът коментира и миналата на първо четене тема за налагането на таван на кешовите разплащания до 5 хил. лева, като обясни, че тенденцията се използва в световен мащаб.

"Световна практика е кешът да се ограничава. Понякога законово, друг път по естествен начин, както е в Исландия, където всичко е дигитално и сравнително лесно", даде пример Хампарцумян.

По думите му нивото от 5 хил. лева отговаря на средноевропейското такова, като първоначалното предложение за таван от хиляда лева е непрактично, категоричен бе банкерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Те пък тия банкомати все едно не са застраховани...
12
1
 
7
 
! Отговори
До номер 5 преди 6 години
Те много така наречени банкери са като него. Превърнали банките си в ЕООД. Де от къье цоцат комисионни и въобще не ги е еня за заплатите им. Ярък пример в това отношение е Петър Славов от Прокредит банк
11
0
 
7
 
! Отговори
До ановимен 13 преди 6 години
Играят си на гоненица и полицията имитира акции.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли нужда да си блъскате главите за неща, които са вече измислени? Колко банкомата са ограбени в белите държави? Там, при разбиване се задейства система за напръскване на банкнотите с мастило и те стават неупотребяеми. Кой има интерес от тези обири? Само разбивачите или и банкерите? Да кажат застрахователите!
9
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Банките няма да фалират от няколко разбити банкомати. Така че на обикновенните хора няма какво да им пука от тая работа. За банките на никого не му е жал.
8
1
 
11
 
! Отговори
Госъ преди 6 години
Ся кво? Махаме банкомати да оди народа да си тегли кеш от банката и да го друсат с такси! Добре измислено!
7
2
 
21
 
! Отговори
До номер 5 преди 6 години
Заплатата на този б_о_к_л_у_к е около 200 000 лева, моето момче/момиче, като той отива на работа след 11:00 и си тръгва не по-късно от 15:00, за това време, естествено, нищо не върши, ама нищичко. Работих му в скапаната банка почти 7 години, в централата на Света Неделя, имам лично наблюдение кога отиваше и кога си тръгваше от работа.
6
0
 
19
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Крадец и лъжец.Гадно арменско ***
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защитата на банкоматите ще едно вечно състезание между "добрите и лошите", защото банките винаги търсят компромис между сигурността и удобството на клиента..."-------По-горното плакнене има и друг чисто нашенски прочит: Защо да купуваме скъпото, като и евтиното върши работа...
4
0
 
8
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Интересно ми е , как едни ръководители на тази държава са издали закон и са го спазвали по отношение на пътища, телефони, телеграфи, ЖП транспортта и др. преди почти един век. Посегнеш - увисваш на бесилото ! Просто и ясно.... Аз разбирам съответните държавни органи да работят съвестно и коректно и в наше време......... Ама службогонците в тях като че ли само дращят за пенсия...
3
3
 
16
 
! Отговори
гербист-столичан преди 6 години
Банкоматите трябва да се поставят на по-труднодостъпни места, за да се ограничат набезите. Например да се слагат по мазите на магазините или на по-високи дървета, за да се ограничи достъпа до тях. Така всеки ще вади карта като отиде да плаща на магазина дори и за единия хляб и ще се създават още работни места заради трупащите се опашки поради бавните плащания. Ето ти растеж.
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хацумяне, как искам всичко да е дигитално и да се разплаща с криптовалути... Много вода ще глътнеш и ти и банките...
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всички могат да крадат като тоя пич. Добър е! Много е добър!!