Да си намериш работа преди пенсия. Трудно, но не и невъзможно!

Хората в предпенсионна възраст - най-уязвими на пазара на труда
Обновена: 12 ное 2017 18:42 | 12 ное 2017 18:42,
47

Всеки пети човек, регистриран в Бюрото по труда, е в предпенсионна възраст. Това показват данни на Агенцията по заетостта.

Хората, попадащи в тази категория, са сред най-уязвимите на пазара на труда. Да си намериш работа по специалността, точно преди пенсия, е нелека задача, признава Учка Тодорова - икономист с 30 години стаж.

Тя започва работа в консултантска фирма, благодарение на програма за субсидирана заетост, разказва Bulgaria ON AIR.

Тодорова намира работа по програмата "Помощ за пенсиониране". Тя е предназначена за безработни лица над 58 годишна възраст, на които им остава малко до пенсия. Тези хора по-трудно намират работа, а самите работодатели по-рядко ги наемат.

По програмата могат да се включат хора за не по-малко от три месеца и не повече от две години. Държавата покрива част от разходите за заплати и осигуровки. От тази програма всички печелят, споделя работодател.

Въпреки големия дял сред регистрираните безработни, хората в предпенсионна възраст все повече намаляват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 39 преди 6 години
Ти си ***.За академиците беше гласувано специално решение. Малко неща знаете относно БАН, затова успяват да ви излъжат с цел да печелят съчувствие.Видя ли снощи по новините как една хитруша въртеше очички и твърдеше, че в Германия са й предложили заплата 3 000 евро, но тя се върнала у нас с благородната амбиция да прави наука?И сега хленчи, че докторантската стипендия е под 500 лв.Нека да ти кажа - имат ли връзки,идват тук, за да вземат лесно докторска степен.После се пробват зад граница
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До КироВ магазини на "Билла", поне в София, има доста възрастен персонал - и касиерки, и продавачки. Ромското присъствие в тези магазини също е солидно.После се чудим, защо столицата е претъпкана, а селата - празни.Ами като няма работа, какво да правят хората? Идват в София, където свободни работни места винаги има. Друг е въпросът, че човек пред пенсия е с натрупан опит и търси достойни позиции, съответстващи на знанията и опита му.
39
0
 
7
 
! Отговори
и аз да кажа преди 6 години
На 60 г. съм, от една година ( до края на др. месец) съм на борсата.При 2 дипломи - за агроном и педагог не можах да си намеря работа , а кандидатствах на 7 места, навсякъде причината беше възрастта ми. За след Нова година имам уговорка за агроаптека , за 600 лв., че да видим...Трябва да сколасвам до пенсия , но трудно , много трудно.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, прави сте! Системата те изтисква като лимон и те захвърля! А и младите са една стокаа.....ужас! Тия работодатели не знаят какъв автогол си вкарват със собствените си откачени изисквания!!!
37
2
 
5
 
! Отговори
До Киро преди 6 години
Аз съм по - млад от теб, но и аз мисля че ще е трудна работа за мен след време - НО, вчера гледах някаква реална документална сцена от Америка, възрастна касиерка в супер-маркет, възрастни обслужващи. За сравнение с нашите - под 50 годишни. Просто ще свикнем малко, по малко, не знам за Вас дали ще дойде това време, но аз със сигурност ще работя в смесени екипи, даже и с по - стари и ще е нормална обстановката, така че работодателите и младоците ще свикват, да не говорим че няма и да има младоци.
36
0
 
10
 
! Отговори
kiro преди 6 години
Аз съм на 53, работя в ИТ сектроа, шефа ми търси цаката и затова почнах да търся работа. Ходя по интервюта, но в момента в който ми видят физиономията разбирам че съм си губил времето. Една от интервюиращите директно ми каза "стар сте вече, екипите са от млади хора, ще им е неприятно да работят с вас."Друг колега на моите години го съкратиха, шеф на програмистите беше, търси работа 6 месеца по специалността. Същата история. Сега работи таксиметров шофьор.Толкова за това колко много работа има.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България работа бол . Борбата им е да получават заплата и за това не намират .
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 38 Тавана на пенсията е 900 лева, бе ***. Кого лъжеш?
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Пенсията на академиците е 1 200 лева, те са специална категория.За останалите си прав(а), те наистина или дремят и получават заплатите даром, а после и незаслужени пенсии, или си работят на други места, а доходите от БАН са им нещо като соц.помощи.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 36 да ти имам Дременето за 3-4 години повече над пенсионната въсраст за да получаваш 600 лева пенсия накрая.
31
0
 
15
 
! Отговори
До 30, БАН ли? преди 6 години
Там са измислили цаката.Всички пищят заради високата пенсионна възраст,само БАН-аджиите с желание уредиха до 65 г. да работят хабилитираните (доценти и професори).Правят си мръсотии един на друг и си подливат вода, та да пречат на този и онзи да се хабилитира. Ако е "наш човек", ще го хабилитират с продукция само от няколко статийки. Навърши ли "наш човек" 65, гласуват да работи до 68 г.,а за "най-нашите" после пак се гласува, за да останат до 70 г. Академиците пък по право дремят там до 70 г.
30
0
 
23
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Катастрофата ще почне когато след 5 години. Няма от къде да се краде. Пенсии *** ли ще ви изкарат пенсиите:? Тая държава е тотална щета:)
29
1
 
27
 
! Отговори
888 преди 6 години
До АнонименЗа съжаление това е положението! Вече 30 години е този идиотизъм - пенсии с които не може да се живее , специалности за които сме учили а няма работа или ако има е ниско заплатена! Това е! И НИКОЙ досега от управляващите не си мръдна пръста да оправи нещата! Крадливи *** и алчни изедници политици! Бият се в гърдите,че имало ръст на икономиката - то икономика няма! Унищожиха я при Костов и Т.н.
28
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 6 години
2/3 от квалифицираните колеги са пенсионери.....Ама за 700-800лв-толкоз!
27
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работа бол, пари няма, а за без пари, мерси.
26
5
 
12
 
! Отговори
ЛОШО преди 6 години
В България има остра криза за що годе квалифицирани работници .Даже вече има обяви за хамали с опит ???Моите уважения за тези хора че не могат да си намерят работа , ама некадърното си е некадърно дори на 20 години .В моята работа няма човек който да не са оставили на работа след пенсиониране , говоря за частна фирма за производство .Не е ли по честно тези хора да получават социална помощ ?Така мисля защото това е Нова Схема за Кражби от Бизнеса с Кухи Фирми .
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 28 И тези палячовци от БАН викаш работят още на 2-3 места за да вържат семейния бюджет? Тия некадърници клечка за у гъзa си не могат да одялат, бе! Толкова некадърни. И ти го знаеш.
24
2
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Аз съм на 69 и съм съвсем нормален ,но ти явно си в ония 80%.Доста сте за жалост.
23
1
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 6 години
Ти с гяволите от БАН не се сравнявай. За тях тези 500 лв са сигурна социална помощ, която си върви, независимо от това къде още работят те и колко получават там.А на теб, д/*** да ти е яко докато вдигаш чувалите.Ако в БАН бяха подбрани наистина най-кадърните и най-работливите, щях да съм рамо до рамо с тях, когато правят шествия, за да ги подкрепя. Но аз работих там малко след като защитих дисертация и избягах.Ако не си с връзки, там не можеш да вирееш. Ще слугуваш и ще ти крадат постиженията
22
1
 
16
 
! Отговори
До 23 и 24 преди 6 години
Ами какво се жалвате тогава.Радвайте се тогава. Само има един неМАЛЪК проблем -как се осигуряваш,и как ще мяткаш чувала на 60.Тук става дума за хора над 55години ,вие за какво се месите в разговора.Има професии с 10000 лева заплата без да си чупят кръста,вие сте тръгнали да се хвалите какви бодри хамали сте.Ще поживеете ,ще видите и ако не се осигурявате ще ревете яко.Деца,деца доживяхме да се хвалим с най примитивното и да неглижираме хубавото.Жална България с такива чада.Накъде?????

Спонсорирани публикации