Лятна равносметка: 152 млн. останаха в родните хотели

Над 436 хил. чужденци почивали у нас в края на лятото
12 ное 2017 08:56, Петя Славова
15
Лятна равносметка: 152 млн. останаха в родните хотели
Снимка: архив, Булфото

Туристите са оставили 152,6 млн. лв. в родните хотели за нощувки през септември. Това е ръст от 4,5% спрямо същия месец на 2016 г., сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Оказва се, че само чужденците, които са идвали на почивка в България, са похарчили близо 118 млн. лв.

Средно на отседнал в наш хотел чужд турист през септември се падат по 270 лв, пише "Монитор". Българите пък сме харчили - по около стотина лв.

Общият брой на туристите, отседнали в хотели у нас за месеца, е бил 797 630. Сънародниците ни, които са спали на хотел, са били 361 хил., а на чужденците – 436 хил. Родните туристи са отсядали предимно за 2,5 нощувки, като основно са почивали в по-нисък клас места за настаняване.

Статистиката показва обаче, че през септември нашенците са плащали и за хотели от по-високия клас 4-5 звезди. Причината, може би в намаленията на цените в края на летния сезон. Традиционно чуждоземците отсядат в скъпите хотели, като най-често прекарват у нас средно по 5,2 нощувки

През септември най-много гости са посрещнали областите Бургас, Варна, София, Добрич и Пловдив. Най-малко посетители пък отчита Перник.

2729 хотели, мотели, къмпинги и хижи са работели през деветия месец на годината. Броят на стаите в тях е 128 хил., а на леглата - 285 хил. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през септември 2017 г., е малко 3,089 млн., или с 0,5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките с близо 4 на сто има в хотелите с 4 и 5 звезди.

По думите на туристическия министър Николина Ангелкова петзвездни хотели в страната ни вече са пълни за следващото лято

Според нея нашата страна е предпочитана за почивка, тъй като предлага най-добро съотношение между цена и качеството. Хотелите от високия клас са все по-търсени от туристите, но България не би могла да бъде дестинация за луксозен туризъм, категорична бе тя.

Ангелкова добави, че контролът в туризма трябва да бъде изключително завишен. А за да отговорят на желанията на всички пристигащи, ол инклузив хотелите са започнали да питат гостите си за вкусовите им предпочитания. Целта е да не се стига до ситуации, в които туристите няма какво да си изберат за ядене от блок масите и остават гладни. Към момента обаче подобна практика имало само във високия клас хотели, но техният брой все още бил много малък.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутрите собственици да почерпят.
То не бяха напъни от страна на Тиквата и Кобилестата, то не беше ли сливане на държавни пари за реклама на мутро хотелите.
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА РАВНОСМЕТКАТА!!!

КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РУСНАЦИ ДА НЕ СА СТЪПИЛИ НА СЛЪНЧЕВ БЯРГ!!! ТОЗИ КУРОРТ Е САМО ЗА МЕН ОДЕТЕ ДРУГАДЕ :D
13
1
 
4
 
! Отговори
бивш келнер преди 1 година
До ХАСАН

В миналото келнерите и барманите прибираха печалбите.
Общественото хранене го наричаха обществено недояждане
Сега само герберистките мутри заедно с правителството обират всичко.
12
2
 
5
 
! Отговори
ХАСАН преди 1 година
Ако в България не се укриват поне 95% от парите в туризма ще се прекръстя на Хасан. Слънчев бряг е препълнен поне 3 месеца в годината а накрая годишната печалба 100 000 лева???? Ако поставите скрити камери как всеки ден се зареждат с КАМИОНИ заведенията там ще се окаже ,че печалбите им са навярно д 1000% повече от декларираното И може да се направи лесно ,но никой не иска ЗАЩО ЛИ ???
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно парите са поне 2 пъти повече...
с укритите!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. Сънародниците ни, които са спали на хотел.....отседнали в хотел. Пишете малко на по-високо ниво. В заглавието останаха, вместо оставили....явно сте имали предвид.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сложим тея дето не са описани ..300 милиона . Браво догодина 500 :) Реклама и инфраструктура и напред.
8
1
 
10
 
! Отговори
Иврупеец преди 1 година
Ай чиститу....явну са уцелили на пирсунал:)) Туй са истински рабутудатели и данъкуплатци:))
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От това много милиардно лято колко пари влязоха в бюджета като данъци и осигуровки? Няма ли да публикувате сметки от офшорни зони, или ще обидите някой?
6
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Туристическата мафия колко плати на Суджук ефенди? И така си остава неразбиваема. Ето защо българинът бяга в Гърция.
5
1
 
30
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Това е занижена сума,хотелите укриват приходи,а във същото време заплатите на служителите им са мизерни и обидни.....
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Симеонов си призна , че от всички концесии на плажовете ни държавата взима общо 8млн. на година. Така че правете си сметката за какво става дума. От данъци държавата едва ли печели нещо- кой се регистрирал в офшорна зона, кой лъже с приходите и крие нощувки...
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ококорената Мими, с катетъра, тя колко наркотици продаде и колко пара снесе на държавните хрантутници?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е колко остана в джобовете на персонала
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
152 милиона в джбовете на мутрафони и олигарси експлоатиращи и печелещи от заграбените морета,планини,реки и исторически места!А колко пари е спечелил бюджета от това?