Турски поток блокира потоците на газ през България?

Анализатори се съмняват, че той ще бъде реализиран изцяло
15 ное 2017 13:23,
48
Турски поток блокира потоците на газ през България?
Снимка: архив Reuters

Конспиративната теория, че Русия ще опита да блокира пътя на подкрепяния от ЕС проект за Южния газов коридор през България, изказа експертът Христо Казанджиев от Българсикя енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на 7-та Енергийна конференция, организирани от организацията.

Според него, ако бъде реализиран проектът "Турски поток" в частта си към Европа, то той би заел капацитета на газовите връзки по южната граница на България. От друга страна обаче този проект би отворил северната входна точка "Негру вода" (с Румъния), което ще даде възможност за доставки от Румъния и транзит на румънски газ през България, допълни още той. Очакванията са, че Румъния да започне търговски добив през 2019-2020 година и на този етап българската страна е водила преговори за доставка, макар и без конкретни договори, уточни експертът.

Анализаторите изпитват съмнения, че "Турски поток" ще бъде реализиран в пълния си прогнозен обем - с една тръба към Турция и една към Европа с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Бившият посланик на България в Русия Илиан Василев припомни, че Брюксел не дава никакви гаранции на Москва, че ще позволи доставките през тръбата, в допълнение се готвят промени в Газовата директива, както и нов пакет санкции от САЩ, посочи той.

Василев коментира още, че в момента трудно се осъществяват търговски доставки, дори и след освобождаване на капацитета на съществуващите входно-изходни точки - с Румъния и Гърция (при Кулата - Сидирокастро). Казанджиев допълни, че като цяло България не е извършила "решителни стъпки" за намаляване на зависимостта си от руския природен газ, а дори напротив в момента зависим почти изцяло на доставки от "Газпром Експорт".

Не се разработват и възможностите за местен добив - и на конвенционални, и на нетрадиционни източници, каквито са например газовите хидрати от Черно море или шистов газ. Казанджиев отчете, че общественото мнение по отношение на шистовия газ е силно негативно и разработването на находищата е невъзможно на този етап. Отказан е обаче достъп на апаратура в Черно море за проучвания на газовите хидрати, посочи още експертът.

Валентин Георгиев от ГеоМарин Център призна, че искане за подобно проучване е подадено от Германия, която ръководи европейския проект Migrate за анализ на възможностите за добив на неконвенционалните източници на газ, още през юли до Министерството на външните работи (МВнР). До този момент няма отговор и в проекта третират това като мълчалив отказ за проучвания, а Георгиев определи действията на външното ни министерство като "прецедент в международното право", още повече, че става въпрос за проект, ръководен от държава от ЕС.

За още икономически новини четете Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да продава газ под пазарната цена, дори и чужда или местна фирма с добив в България. Тези са експерти по усвояване на траншове от западна посока.
22
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото в цялата схема, че БСП и ДПС ще се изпотрепат за газовия кокал. Иначе, пак ще си плащаме за скъпо синьо гориво
21
16
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
Румънците ще си добиват газ в Добруджа, че и ще го продават, а ние за да угодим на Русия няма да го пипаме. Пример: смешния плач на онези от Генерал Тошево.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14, затова ли искат да увеличат капацитета му ? Не мога да повярвам колко *** пишат в този сайт. 16, западни компани бяха принудени заради чисто документални пречки. Стига бе хора дори децата знаят за тези неща. Нима троловете паднаха толкова ниско че да пишат подобни глупости
19
1
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
Турския поток дали до Гърция или до България все пак ще достигне ЕС. И ако се опитат да договорят с Гърция условия различни от тези с България последната ще наложи вето. Освен това Германия също може да наложи вето заради блокирането на Северен поток от балтийците и вишеградците.
18
3
 
9
 
! Отговори
Дипломат преди 6 години
Липса на отговор бил прецедент в международното право? Този Валентин Георгиев явно и понятие си няма от това, което говори...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали първо да се наранят лигите и интерите и после за бедните да се греят на парите за пари.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така е. Докато Баце управлява и е доволен да го потупват по рамото, всичко ще се усложни с енергетиката и газа. До 20-30 години няма да можем да произведем сами и един киловат, а цялата газ ще я плащаме на други страни. Голям келепир, че не е от Русия. Дупеглавци.
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не случайно всички западни компании които бяха част от проекта ЮП се отказаха от него и разкараха дяловете си докато е време
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Топ-експертпромит си :). Ти си поредния интернет *** който няма и понятие от това за което пише. Дано поне да ти плащат добре.
13
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9К51и що не провериш каква е натовареноста на "син поток" под 60 % и знаеш ли защо, защото е прекалено скъпо транспортирането по него, и ЮП и турски поток са практически неосъществими проекти, дори и да бъде пусната една търба по нея едва ли някога ще бъде доставяно повече от 5- 6 млрд куб метра
12
7
 
1
 
! Отговори
Топ-експерт преди 6 години
до 8 Много неща са започнати, но са до под кривата круша, а ти ако искаш газ от Русия ще си построиш трасе.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на мен ми е адски странно този отказ от наша страна за проучвания на газ, това граничи с национално предателство, независимо дали ще добиваме или не ние трябва да си проучим какво имаме под земята
10
3
 
16
 
! Отговори
9К51 преди 6 години
Същите тези "анализатори", тоест русофобски кратуни твърдяха, че "Син поток" е невъзможен, а той работи повече от 10 г. Сега, когато отказахме "Южен поток" под външен натиск, никой не ни е крив, че газотранспортната ни система може да отиде за скрап, след като заработи "Турски поток", просто ще спре транзита на газ за Турция. както е казал народа .. ум царува, ум робува, ум патки пасе ... а можеше да печелим милиони от транзитните такси ...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бунакбъркаш името, а въпросните централи са на въглища, не на газ. Като ще пишете коментари замисляте ли се понякога що за глупости пишете и за това че е хубаво поне малко да знаете преди да пишете тъпизми ?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Топ-експертНещо си в грешка. Турски поток вече се строи и последната информация е следната: By mid-October 2017, a total of 373 km have been laid along the two strings of the offshore section.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusГазта за Турция е 30% по-евтина от нашата.Така е по братски.
6
4
 
14
 
! Отговори
Бунак преди 6 години
Топлоелектрическите централи на Ковачев и другите партиини касички ще останат без държавно дотиран газ,защото няма от къде да се вземе.Украйна и Румъния ще останат на тъмно,защото трасетата се спират.
5
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това, започва строежа на АЕЦ Акую, а ние продължаваме да дремем. В един момент да не се окаже че освен газ ще внасяме и ток. Интересно ми е как всички страни около нас развиват енергетиката си, само ние "нямаме нужда". В нашата мила страна се дава думата на "експерти" чиято роля е просто да лобират, а в същото време онези стойностните които наистина могат да дадат експертно мнение са дискредитирани. Изпуснахме безброй енергийни проекти, като някои от тях вече щяха да са реализирани.
4
20
 
10
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До zeus Ще се радваме руснаците да ни оставят без газ и да се научим да се оправяме сами. Без газ няма да останем. Има ли пари и продавачи ще се намерят. Засега Газпром е блокирал всички наши тръби и не дава на други. Защо ли? Защото газа не се яде и руснаците трябва да продават, за да не ги подгонят гладните им сибиряци.

Спонсорирани публикации