Турски поток блокира потоците на газ през България?

Анализатори се съмняват, че той ще бъде реализиран изцяло
15 ное 2017 13:23,
48
Турски поток блокира потоците на газ през България?
Снимка: архив Reuters

Конспиративната теория, че Русия ще опита да блокира пътя на подкрепяния от ЕС проект за Южния газов коридор през България, изказа експертът Христо Казанджиев от Българсикя енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на 7-та Енергийна конференция, организирани от организацията.

Според него, ако бъде реализиран проектът "Турски поток" в частта си към Европа, то той би заел капацитета на газовите връзки по южната граница на България. От друга страна обаче този проект би отворил северната входна точка "Негру вода" (с Румъния), което ще даде възможност за доставки от Румъния и транзит на румънски газ през България, допълни още той. Очакванията са, че Румъния да започне търговски добив през 2019-2020 година и на този етап българската страна е водила преговори за доставка, макар и без конкретни договори, уточни експертът.

Анализаторите изпитват съмнения, че "Турски поток" ще бъде реализиран в пълния си прогнозен обем - с една тръба към Турция и една към Европа с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Бившият посланик на България в Русия Илиан Василев припомни, че Брюксел не дава никакви гаранции на Москва, че ще позволи доставките през тръбата, в допълнение се готвят промени в Газовата директива, както и нов пакет санкции от САЩ, посочи той.

Василев коментира още, че в момента трудно се осъществяват търговски доставки, дори и след освобождаване на капацитета на съществуващите входно-изходни точки - с Румъния и Гърция (при Кулата - Сидирокастро). Казанджиев допълни, че като цяло България не е извършила "решителни стъпки" за намаляване на зависимостта си от руския природен газ, а дори напротив в момента зависим почти изцяло на доставки от "Газпром Експорт".

Не се разработват и възможностите за местен добив - и на конвенционални, и на нетрадиционни източници, каквито са например газовите хидрати от Черно море или шистов газ. Казанджиев отчете, че общественото мнение по отношение на шистовия газ е силно негативно и разработването на находищата е невъзможно на този етап. Отказан е обаче достъп на апаратура в Черно море за проучвания на газовите хидрати, посочи още експертът.

Валентин Георгиев от ГеоМарин Център призна, че искане за подобно проучване е подадено от Германия, която ръководи европейския проект Migrate за анализ на възможностите за добив на неконвенционалните източници на газ, още през юли до Министерството на външните работи (МВнР). До този момент няма отговор и в проекта третират това като мълчалив отказ за проучвания, а Георгиев определи действията на външното ни министерство като "прецедент в международното право", още повече, че става въпрос за проект, ръководен от държава от ЕС.

За още икономически новини четете Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
16
 
14
 
! Отговори
Топ-експерт преди 6 години
Турски поток няма да има, поне не скоро, а може би никога. но не заради Путин. Пък и Путин не е длъжен да ви строи тръби, който иска газ от Русия да си построи тръби като сте прости ще си платите и тръбите.
2
14
 
43
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Май "експертите" ни още не са разбрали, че 2019 година спира транзита през Украйна и ще трябва или да купуваме газ от турците, или да стоим на студено. Можеше дори да печелим от транзит на газ, идващ директно до нас, но намина един американски сенатор и ни издърпа ушите.
1
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро турция няма да съществува!!!!

Спонсорирани публикации