Турски поток блокира потоците на газ през България?

Анализатори се съмняват, че той ще бъде реализиран изцяло
15 ное 2017 13:23,
48
Турски поток блокира потоците на газ през България?
Снимка: архив Reuters

Конспиративната теория, че Русия ще опита да блокира пътя на подкрепяния от ЕС проект за Южния газов коридор през България, изказа експертът Христо Казанджиев от Българсикя енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на 7-та Енергийна конференция, организирани от организацията.

Според него, ако бъде реализиран проектът "Турски поток" в частта си към Европа, то той би заел капацитета на газовите връзки по южната граница на България. От друга страна обаче този проект би отворил северната входна точка "Негру вода" (с Румъния), което ще даде възможност за доставки от Румъния и транзит на румънски газ през България, допълни още той. Очакванията са, че Румъния да започне търговски добив през 2019-2020 година и на този етап българската страна е водила преговори за доставка, макар и без конкретни договори, уточни експертът.

Анализаторите изпитват съмнения, че "Турски поток" ще бъде реализиран в пълния си прогнозен обем - с една тръба към Турция и една към Европа с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Бившият посланик на България в Русия Илиан Василев припомни, че Брюксел не дава никакви гаранции на Москва, че ще позволи доставките през тръбата, в допълнение се готвят промени в Газовата директива, както и нов пакет санкции от САЩ, посочи той.

Василев коментира още, че в момента трудно се осъществяват търговски доставки, дори и след освобождаване на капацитета на съществуващите входно-изходни точки - с Румъния и Гърция (при Кулата - Сидирокастро). Казанджиев допълни, че като цяло България не е извършила "решителни стъпки" за намаляване на зависимостта си от руския природен газ, а дори напротив в момента зависим почти изцяло на доставки от "Газпром Експорт".

Не се разработват и възможностите за местен добив - и на конвенционални, и на нетрадиционни източници, каквито са например газовите хидрати от Черно море или шистов газ. Казанджиев отчете, че общественото мнение по отношение на шистовия газ е силно негативно и разработването на находищата е невъзможно на този етап. Отказан е обаче достъп на апаратура в Черно море за проучвания на газовите хидрати, посочи още експертът.

Валентин Георгиев от ГеоМарин Център призна, че искане за подобно проучване е подадено от Германия, която ръководи европейския проект Migrate за анализ на възможностите за добив на неконвенционалните източници на газ, още през юли до Министерството на външните работи (МВнР). До този момент няма отговор и в проекта третират това като мълчалив отказ за проучвания, а Георгиев определи действията на външното ни министерство като "прецедент в международното право", още повече, че става въпрос за проект, ръководен от държава от ЕС.

За още икономически новини четете Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27 Анонименнали знаете още от географията , която учихме преди 30 години , че имат потенциални източници и Румъния никога не е била зависима толкова от внос.
42
0
 
0
 
! Отговори
пп преди 6 години
До читателТой е вече тук. за добро или за лошо , но е тук
41
0
 
1
 
! Отговори
ЛИЛОВ преди 6 години
До аз: КАКВИ 40 ГОДИНИ ТИ МЪТЯТ МОЗЪКА , БРЕ ?В МОМЕНТА ИМА РАЗРАБОТЕНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИНДИВИДУАЛНО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ/ВЪВ ВСЕКИ ДОМ/.НО-О-О- , ПЕТРОЛНИТЕ АКУЛИ НЕ ДАВАТ ПТИЧЕ ДА ПРЕХВРЪКНЕ В ПОДОБНА ПОСОКА И СВЕТЪТ СИ ТРАЕ -ЧАКА ЗАПАСИТЕ ОТ НЕФТ ДА СЕ ИЗЧЕРПАТ И ТОГАВА ДА КАЖАТ : НИЕ НАЛИ ВИ КАЗВАХМЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ КЪДЕ Е РАЗКОВНИЧЕТО.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #36След 40 години няма да има възобновяеми енергоизточници
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Скоро турция няма да съществува!!!!"Няма надежда за ганьостан!!! Просто нема! Скоро Турция освен хранителни и битови стоки ще ти продава и Ток...Турция подписа скоро и новия си проект местна кола...По скоро българи няма да съществуват в българия СКОРО!
38
4
 
5
 
! Отговори
Това е пълна глупост преди 6 години
Не Турски поток - Тиквата от Банкя блокира газовите потоци през България!
37
4
 
1
 
! Отговори
Шибеков преди 6 години
Руснаците имат точно 3 големи газови клиента в Европа.Германия,Англия и Италия.Имат и 2 в Азия Китай и Турция.Когато Турция вземе газта директно от Иран,Азербайджан,Сирия и тази до Кипър и пусне трасето към Италия и Германия ще стане тъжно в Русия.Англия не и пречи да използва изцяло газ от Шотландия и САЩ.
36
4
 
0
 
! Отговори
Махленски преди 6 години
За какво ни е евтин руски газ,след като имаме евтини атомни реактори?Добре,че бяха германците да ни договорят скъп на немска цена та поемът дъх електоцентралите на Ковачки.Те и горивата са евтини,разхода е с 20 % по висок ама това е заради капиталистите!
35
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
след като може да получаваме газ от русия от какьв зор ще дупчим територията сии ще тровим хората
34
5
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименГлупости! След 30 години половината поне енергия ще идва от възобновяеми източници! До 40 години - половината от енергията всеки сам ще си я произвежда!
33
2
 
2
 
! Отговори
читател преди 6 години
До Анонимен Глупости! Турция,Гърция-/Албания,Италия/,Сърбия/Хърватска,Австрия/.Путин няма да стъпи в България.Мазната филия да си говори колкото си иска.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нормално, имахмме шанс , но турците имаха борисов и от южен -> турски , фактите
31
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна, Грузия и Молдова десетилетия наред бяха клюови страни за руския транзит на газ, и какво спечелиха от това ? а да спечелиха гражданска война
30
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е обречена да ни се моли за газови трасета. Няма как да ни заобиколят, ФАКТ !!!
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да попитам в момента като през България се транзитира по 25-30 млрд куб метра, какво печелиме, някой да е видял нещо от тия пари, да имаме ефтин газ случайно, ами нямаме никакви ползи за народа, има там някаква енергийна шайка дет си пълни гушите и това е
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освободихме се от транзита на руски газ. Това е победа за всеки евроатлантик. Ще получаваме руски газ за собствена консумация от Турция. Това е още една победа. Турция е член на НАТО и газът, като премине през нея, се смесва с евроатлантическите ценности и става наш, натовски газ.
27
2
 
19
 
! Отговори
До предния преди 6 години
Не го спря а го спря а го отложи, герб и бб го ликвидираха окончателно заедно с гьола и платените реактори. Герб са втори мандат след маккейн и носят цялата вина и само те, никой друг
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния от 2015 вече си покрива цялото потребление от собствен добив, ама те не са като нашите коминтерновци, още когато руснаците ги успиваха за ЮП през 2006, те казаха че приоритет за тях е проучването и добива на собствени ресурси, а нашите опукаха сумати пари по руските проекти и накрая какво, нищо
25
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринаЮП поток беше спрян от Орешарски, ФАКТ
24
9
 
23
 
! Отговори
Българина преди 6 години
На този етап герб и лично бб пре баха България за 200г напред. Ако имаше ю поток, нашата територия щеше да е най защитената от целия ес, щяха в минало време, да ни пазят и ес и Русия от турски и африканските набези и амбиции, защото щяхме да разпределяме газта за половин европа, не само за ес. Но се намери един предател който не вижда и 3 месеца напред. Скоро ще внасяме и ток пак от аец но не български! Вие си го избрахте.