Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли

Според 2/3 от вариантите на учените има смисъл проектът да се строи
Обновена: 16 ное 2017 18:16 | 16 ное 2017 18:11, Веселина Йорданова
156
Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли
Снимка: архив, БулФото

Участието на държавата подобрява значително жизнеспособността на проекта АЕЦ "Белене", смятат от БАН. Това сочи докладът за проекта, представен от директора на Института за икономически изследвания на Академията проф. Александър Тасев.

Учените сметнаха, че проектът за втора атомна централа би бил жизнеспособен при инвестиция от 10,5 милиарда евро, съотношение 70 на сто привлечен към 30 на сто собствен капитал, лихва максимум 4,5%.

Проф. Тасев каза още, че е добре производителят на оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде и строител на централата, предаде БТА.

Докладът на БАН е около 1000 страници. В него са проиграни няколко сценария за развитието на енергетиката у нас и в региона. Повечето сочат, че в бъдеще ще има недостиг на базова мощност, която може да бъде и ядрена.

Професор Тасев все пак подчерта, че пазарният риск няма как да бъде отчетен точно и винаги съществува, но две трети от вариантите на БАН показват, че има смисъл да се строи ядрената централа и проектът ще е финансово обоснован. По думите му най-лошият вариант би бил, ако нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това, което е закупено до тук, просто ще се зареже.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на представянето на доклада, заяви, че от него става ясно, че има сценарии, в които АЕЦ "Белене" може да се реализира. Най-важният въпрос пък бил има ли необходимост от такава мощност и отговорът, даден от БАН, е положителен.

По думите й е разработен и сценарий, при който оборудването може да бъде продадено, но според БАН това трябва да бъде последната възможност.

Петкова каза, че докладът ще послужи като база, за да се вземе решение за възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ "Белене". Според нея то трябва да се вземе отговорно и на база на широк обществен консенсус, защото проект от такъв мащаб ангажира бъдещите поколения.

Ще проведем задълбочена дискусия със заинтересованите страни, за да се чуят всички аргументи. Това ще ни позволи да обединим усилия, за да решим заедно бъдещето на проекта, подчерта енергийният министър. Според нея решение по темата трябва да се вземе бързо, но не прибързано.

"Вече са вложени три милиарда лева и другото е, че вече са извършени предварителни дейности по построяване на инфраструктура, ОВОС и т.н., които поставят този проект с една преднина от пет до осем години пред други проекти, които биха започнали сега. Това е една от причините ние тук предимно да коментираме възможностите за реализиране на АЕЦ "Белене", уточни проф. Тасев.

Петкова подчерта, че не се разглежда вариант, при който страната ни да плати още пари за проекта от бюджета.

"България не трябва да осигурява пари, тя има активи, които струват пари. България би могла чрез държавата или НЕК, ако се върви към реализация на проекта, да участва с активите, които ние притежаваме. Те са едно от най-ценните неща в проекта и ние ги имаме", обясни министърът като допълни, че останалите пари ще дойдат от инвеститора, който ще бъде намерен. 

Петкова каза, че участие на държавата при всички случаи ще даде много по-добри параметри на този проект, но това е въпрос на анализ, преценка и обсъждане в българския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
БЕлене super star преди 6 години
Терористи на власт продължават д а ограбва т ударно народа на БЪлгария с супер ниски цени на тока з а износ и високи недопустими цени на тока за населението.Засега няма данни за ток годен за мрежата от вятърните генератори и от Фото волтаичните вражески анти земни станции..Има нагло престъпно ограбване стотици милиони годишно..
132
0
 
2
 
! Отговори
ЗА СОЖАЛЕНИЕ преди 6 години
Спиренето на малките ислючително ценни блокове ВВЕР 440 нанесе тежък удар на БЪлгария ..Целта тогава бе НАГЛО ДИВЕРСИОННА вдигане на цената на тока от 3 стотинки за киловат час до над 20 ст за киловат час.Фалираха десетки хиляди фирми заради нагло престъпни цени на тока след тн приватизация на Енергото.Имаме страхова невроза от ползване на ток.
131
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 6 години
Изграждането на АЕЦ БЕлене се наложи след нагла диверсия срещу НРБ .Диверсията принуждаваше тогавашните управници да ограбват ударно народа с цел изграждане на огромен брой ненужни обекти . професор Никола Тодориев в анализ в Белене докладва че не вярна на прогнозите за енергопотребление след 1990 година.Преценено е обаче 1988 година че ако НРБ разполага с 4 хилядника ВВЕР 1000 и 4 ВВЕР 440 ще бъде най голмия производител на ЕОКОЛОГИЧНа енергия .себестойност под 0.01 $ за киловат час.
130
0
 
2
 
! Отговори
н.вълчев преди 6 години
Вижте цифрите господа ***! АЕЦ Белене в продължение на 60 години ще осигурява 1/30 от сегашния БВП??? КОЙ друг икономически субект може да се похвали с такъв показател??? И ще Струва 1/20 от тази сума! Печалба от 20 лева, за всеки вложен лев!!!
129
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ехх ЕКСПЕРТИИ и едните и другитеТака при наличие на АКУМУЛИРАЩА технология от типа на ПАВЕЦ която в България може на много места да се построи и това е изобщо най-старата акумулираща технология измислена от човечеството МОЖЕМ ДА РАЗВИВАМЕ ВЕИ АКО ДЪРЖАВАТА РАЗВИЕ ПАВЕЦ1. Всяка година ВЕИ стават все по-достъпни тоест ще има все повече ВСЯКАКВИ РОД И ВИД ИНВЕСТИТОРИ2. 7-8 към 1 трябва по-голяма пикова мощност на ВЕИ за да поддържа същото като АЕЦ3. ВЕИ се монтира НАВСЯКЪДЕ и е 100% рециклируем
128
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Петкова подчерта, че не се разглежда вариант, при който страната ни да плати още пари за проекта от бюджета.- ТОВА ИЗКАЗВАНЕ ПРЯКО ПОКАЗВА ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМАТА "С-Л-А-Б-О-У-М-И-Е".С ТАЗИ ДУМА ПЕРСОНАТА ПЕТКОВА СЕ ОПИСВА НАПЪЛНО. НЕ ТОЧНО УВАЖАЕМА Г-ЖО МИНИСТЪР : ИМАТЕ ЛИ ПРЕДСТВА ЧЕ САМО ИДЕЙНИЯ ПРОЕКТ Е В ОБЕМ ОТ 30 000 ЛИСТА ??? ЩЕ ПЛАТИТЕ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ КАТО ПОПОВЕ И СТОЙ ТА ГЛЕДАЙ
127
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Нямало пари за АЕЦ - Белене, значи да я строи чужда компания, така ли?Частна АЕЦ на българска земя-собственост на друга държава.Имате ли мозък поне малко?Това си е 100 % национално предателство, трябва народен съд за такива продажници.Разпродадахте България, сега ще забиете последния пирон в ковчега на майка-България. Съд за такива политици, ама не с тая корумпирана съдебна система, ами народен съд!
126
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ядрената енергетика е стратегически сектор, някои политици не го разбират,толкова им е сивото вещество.Искате скъп ток от залена енергия и ВЕИ, ама те са отдавна собсвеност на мафиоти-олигарси, тоя ток от ВЕИ е много скъп.Освен това България има много добри ядрени специалисти - физици, химици и инженери.Искате да изгоните тези хора да работят в Турция, Румъния или Западна Европа, така ли?
125
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 136Щото си Глупав и не може да си направиш елементарна СМЕТКА1. Губиш ДДС2. Губиш заплатите на всички работещи в енергетическата сфера - пак губиш данъци3. Увеличаваш безработицата - тоест натоварваш бюджета с соц помощи - разходи4. Същото важи и за доставчиците на Ел централите Транспорт на Въглища, Газ или Атомно гориво.5. ако стане катаклизъм при съседите на 2000км дори от нас на нас ще ни врътнат шалтера и няма да се замислят дори
124
3
 
4
 
! Отговори
до анонимен 135 преди 6 години
"купувайте ток от Турция и Румъния"- Що да не ако е на по ниски цени от държавната НЕК!!!
123
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не искате АЕЦ-Белене, купувайте ток от Турция и Румъния.Гарантирано от ГЕРБ!
122
1
 
6
 
! Отговори
решение преди 6 години
"БАН май каза "да","- ами който е "ЗА" проекта да се организират и да си направят акционерно дружество.....да си го строят с личните спестявания и да си печелят от тока...Стига сте крали държавната НЕК където народа плаща загубите!!!!
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
престанете да се занимавате с тия руски проекти бе, от 20 години само ни занимавате с техните недомислени проекти, милиарди потрошите и накрая какво нищо, абсолютно нищо, видимо е че с тех бизнес неможе да се прави
120
2
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Всичко може да се направи и АЕЦ Белене да се построи.Има обаче едно непреодалимо препятствие. Дека ще деваме тока , като всички съседи строя нови централи и те се гласят да изнасят.Те това е много притеснително.
119
4
 
10
 
! Отговори
Re ANT преди 6 години
Защо не пишете, че миналата година - големите студове просихме ток от Румъния, и тя отказа. Просихме ток от Турция. При наличие, че фотоволтаици, перки и слънце били достатъчни. Да ама не! Нямаме вятър и слънце, нищо че фотоволтаиците изкараха слънце по 24 часа. И тези гарантирани печалби ги плаща Народът.Щом Ви прави удоволствие да купувате ток от Турция, съмнявам се във вашите странни интереси и принадлежност към др. д-ва.Никой българин не иска зависимост от Турция, монополи и м*утри.
118
2
 
6
 
! Отговори
Не е истина ANT преди 6 години
Първият референдум на Слави, документите изчезнаха при Герджиков към 69% казаха ДА.Изобщо не се внесе за разглеждане в НС. Преди 2-3 години откриха подписите в офиса на Атака. Колко удобно, нали?Осъдени няма.На втория референдум 62 % казаха ДА. ГЕРБ промени смисъла на въпроса.Господине или госпожо, не разпостранявайте фалшиви новини.Написаното от Вас не отговаря на истината и е лесно доказуемо.Въпросът е, че частниците искат далавери ПЧП.Трябва да са само БГ и Русия на ниво държави без поср
117
7
 
4
 
! Отговори
Ant преди 6 години
Референдума ясно показа,че не може да има централа Белене! Е стига по въпроса ! Има държави, в които са забранени АЕЦ.ЗАЩО ?Малко , само малко помислете за ползите и нещастията , които могат да се случат при така променилия се климат.
116
4
 
6
 
! Отговори
Народът каза Да преди 6 години
Имаше референдум и народът каза "Да". Два пъти.ГЕРБ промениха смисъла на въпроса и се оказа, че в БГ, няма смисъл от референдуми. След като НС може да промени въпроса, а Съд да не зачете мнението на народа.Кой ще плаща 3 милиарда съхранение. А площадки, проучвания.Фалшивата новина, че няма реактори.НИКАКВИ ЧАСТНИ ФИРМИ.ТОВА Е ЦЕЛТА, Белене да попадне в частни ръце, хем да има централа, хем народа да плаща на частници. В БГ зелената енергия е най-скъпа с гарантирани печалби за сметка на наро
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко пъти ще настъпваме една и съща мотика.ако имаше изгода,щеше да има върволи
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Каква държава.Каквото разпореди Борисов - това ще е."===================Какъв Борисов?Каквото заповядат началниците му - това ще е.

Спонсорирани публикации