Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли

Според 2/3 от вариантите на учените има смисъл проектът да се строи
Обновена: 16 ное 2017 18:16 | 16 ное 2017 18:11, Веселина Йорданова
156
Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли
Снимка: архив, БулФото

Участието на държавата подобрява значително жизнеспособността на проекта АЕЦ "Белене", смятат от БАН. Това сочи докладът за проекта, представен от директора на Института за икономически изследвания на Академията проф. Александър Тасев.

Учените сметнаха, че проектът за втора атомна централа би бил жизнеспособен при инвестиция от 10,5 милиарда евро, съотношение 70 на сто привлечен към 30 на сто собствен капитал, лихва максимум 4,5%.

Проф. Тасев каза още, че е добре производителят на оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде и строител на централата, предаде БТА.

Докладът на БАН е около 1000 страници. В него са проиграни няколко сценария за развитието на енергетиката у нас и в региона. Повечето сочат, че в бъдеще ще има недостиг на базова мощност, която може да бъде и ядрена.

Професор Тасев все пак подчерта, че пазарният риск няма как да бъде отчетен точно и винаги съществува, но две трети от вариантите на БАН показват, че има смисъл да се строи ядрената централа и проектът ще е финансово обоснован. По думите му най-лошият вариант би бил, ако нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това, което е закупено до тук, просто ще се зареже.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на представянето на доклада, заяви, че от него става ясно, че има сценарии, в които АЕЦ "Белене" може да се реализира. Най-важният въпрос пък бил има ли необходимост от такава мощност и отговорът, даден от БАН, е положителен.

По думите й е разработен и сценарий, при който оборудването може да бъде продадено, но според БАН това трябва да бъде последната възможност.

Петкова каза, че докладът ще послужи като база, за да се вземе решение за възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ "Белене". Според нея то трябва да се вземе отговорно и на база на широк обществен консенсус, защото проект от такъв мащаб ангажира бъдещите поколения.

Ще проведем задълбочена дискусия със заинтересованите страни, за да се чуят всички аргументи. Това ще ни позволи да обединим усилия, за да решим заедно бъдещето на проекта, подчерта енергийният министър. Според нея решение по темата трябва да се вземе бързо, но не прибързано.

"Вече са вложени три милиарда лева и другото е, че вече са извършени предварителни дейности по построяване на инфраструктура, ОВОС и т.н., които поставят този проект с една преднина от пет до осем години пред други проекти, които биха започнали сега. Това е една от причините ние тук предимно да коментираме възможностите за реализиране на АЕЦ "Белене", уточни проф. Тасев.

Петкова подчерта, че не се разглежда вариант, при който страната ни да плати още пари за проекта от бюджета.

"България не трябва да осигурява пари, тя има активи, които струват пари. България би могла чрез държавата или НЕК, ако се върви към реализация на проекта, да участва с активите, които ние притежаваме. Те са едно от най-ценните неща в проекта и ние ги имаме", обясни министърът като допълни, че останалите пари ще дойдат от инвеститора, който ще бъде намерен. 

Петкова каза, че участие на държавата при всички случаи ще даде много по-добри параметри на този проект, но това е въпрос на анализ, преценка и обсъждане в българския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Истината е друга. Борисов няма да слуша нито руснаци, нито БАН . Ще даде вид, че ги слуша и съобразява, но ще направи точно това, което му каже Биг Брадър от отвъд океана.Както му казаха на времето за провали проекта, да провали с йезуитски въпроси референдума за АЕЦ, както му казаха, и че през България не трябва да минава руска тръба с руски газ.Сега, ако му кажат, да нареже реактора за скраб, и да го предаде в някой пункт за 20 ст/килото, ще го нареше, и око няма да му мигне.Всичко е демагоги
92
4
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До ВАНКОСЕЛСКОТО СТОПАНСТВО - този отрасъл беше ликвидиран още през 1956-та година по препоръка на Москва. Виж порови из нета как хората в Добруджда до последно не си даваха нивите ноооо яко бой всичко им взеха стана така,че вместо да произвеждаме 10 млн. тона жито през ТКЗС-тата правехме по 5 :) Ей това се случи ....
91
4
 
5
 
! Отговори
Зо До Цонко /48/ преди 6 години
Не лъжи!Това е Божа заповед!Сегашната БАН е един жалък ***.Във всеки институт има и кадърни хора, но на власт е шуробаджанащината. Завистта задушава способните и не им позволява да разгърнат потенциала си.За патенти не ми приказвай. Знаем как нещо се пробутва за патент у нас.Имаш ли представа по колко патента имаше всеки един отделен завод по времето, когато в България промишлените предприятия бяха много? Доста повечеот днешната БАН, но инженерите не претендираха, че са гении.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес сме на минус 4 реактора. Голямо мислене за 2 реактора! Великото мислене на патките, които умрели от мислене.
89
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Нова АЕЦ не е нужнаТока тогава недостигаше понеже ни трябваха долари. България е бедна на ресурси отвсякъде и това беше единствения начин да взмеме долари да си плащаме дълговете и купуваме бензин. И в крайна сметка фалирахме през 1989 за първи път. Относно реактора: всеки с 20 палки може да си сложи 35 соларни панела и да си реши проблема с ток и топло до края на живота си. Проверено от практиката :)
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние само сороските учени признаваме. Сега ще плъзнат по телевизиите след траншовете.
87
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
истината е ,че една такава млекоцентрала ще дава мляко само на бандата от Кремъл,хем ще вземат поръчка хем ще я контролират в БГ
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямата заблуда е, че всичко се свежда до " пазарен риск " ! А който и да се заеме с тоя проект и да го реализира, въпросът за отговорността при ядрена авария е *** - той лежи върху цялото общество, а не върху инвеститора ! И тъй като никой нищо не може да гарантира в тази посока, то тази тема вече 10 години си остава просто губене на време и пилеене на обществена енергия. Да не говорим за авантюрата ако проекта тръгне да потъва или не се реализира !!!
85
8
 
10
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 6 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
84
0
 
11
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
От 94 на практика АЕЦ Козлодуй работи предимно за износ
83
1
 
7
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
89 По информация на ЧЕЗ има я във всяка фактура делът на ел.енергия от АЕЦ Козлодуй в микса е 5-6%
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
91 Какъв указ на Жельо , я пак , стига фантасмагории , какво може да направи един Президентски указ , изобщо има ли такъв
81
4
 
8
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
БАН нямa необходимата квалификация за да се изказва по въпроса
80
3
 
7
 
! Отговори
ВАНКО преди 6 години
ВСИЧКИ СЕДЕСАРИ-ЛИКВИДАТОРИ СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА СЕ ЯВЯВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ДА БЪЛВАТ ЛЪЖИ ,ЧЕ БСП ЛИКВИДИРАЛА ДЪРЖАВАТА СЛЕД 1989 Г. И ПРИВАТИЗАЦИЯТА БИЛА НЕЙНА РАБОТА. ОБАЧЕ , ВСИЧКИ ЗАПОЧВАТ ЛИКВИДАЦИОННИЯ ПЕРИОД ОТ 1997 ГОД. И НИТО ДУМА ЗА УКАЗИТЕ НА ЖЕЛЮ Ж/ЕЛЕВ ОТ 1992 ГОД. , ЗА ЛИКВИДАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНОСТА И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО. УКАЗИ , ИЗПЪЛНЕНИ БЛЕСТЯЩО ОТ ФИЛИП ДИМИТРОВ , ИВАН КОСТОВ , СЕГА И ОТ ГЕРБ. СОФИЯНСКИ ,БИВШИЯ ПЛОВДИВСКИ СИН КМЕТ /СЕГА ОТ ГЕРБ/
79
3
 
5
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ-продълж. преди 6 години
До РУСНАЦИТЕ-продълж.Изграждането на баластрен насип-възглавница се обезсмисля. Започват препирни между ядреното лоби и гео-физиците. До този момент изразходваната сума е около 3 млн. лв. "Не може да се установи", кой е виновен за хвърлените на вятъра милиони. Строителството продължава. Най- накрая надделява разумът и обектът е спрян с постановление на Политбюро. По време на социализма АЕЦ Белене беше национален обект. Това значеше тлъсти заплати, ордени, медали и т.н. При партийните ръководители имаше и повишение в партийната ерархия, скъпи командировки, помпозни доклади, телевизионни репор
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай хЦитат:Сега след като имаме АЕЦ Козлудуй , защо цената на тока скача всяка година и плащаме СКЪП ток много НАД пазарните цени ???:Ето как се образува цената на тока за битови нужди, почети, осмисли и тогава помисли:В България най-използваните източници за производство на електроенергия продължават да са твърдите горива с 44,29%. На второ място е ядрената централа - с 32,37%, а след това възобновяемите източници - 17,45%. Порови се в нета и ще намериш и изкупните цени на източниците.
77
4
 
3
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ-продълж. преди 6 години
До До РУСНАЦИТЕВсичко останало са льосови наслаги и наноси. Въпреки това се решава да се строи. От ЦК на БКП чрез Мин. съвет, се поставя, едва ли не, партийно поръчение,- да се намери решение на проблема. Предлага се направа на баластрена възглавница, която да замени част от слабите почвени слоеве. Започва изграждането на възглавницата. Учените от БАН, прилагайки "Спектралния метод" за определяне на сеизмичните сили, взимайки характеристиките на "Вранчанското" земетресение, установяват, че влияние върху сеизмиката, оказват земните пластове на дълбочина до около100м.Изграждането на баластре
76
1
 
5
 
! Отговори
ПЕНЕВ преди 6 години
АКО ПОД ДЪРЖАВА СЕ РАЗБИРА ИВАН КОСТОВ , БОЙКО БОРИСОВ И ЕС ,ОБЕКТА НИКОГА НЯМА ДА СЕ РЕСТАРТИРА.ЗАЩОТО ТЕЗИ ОЩЕ СЕ БОРЯТ С НЕСЪЩЕСТВУВАЩИЯ НИКЪДЕ КОМУНИЗЪМ , КАМО ЛИ В БЪЛГАРИЯ.
75
2
 
5
 
! Отговори
CHALGARIN DUDAEV преди 6 години
NA BALKANITE SAMO RUSNAKA MOGE DA POSTROI TAKAVA CENTRALA.SLED KATO E PROUCHIL REGIONA.KLIENTITE SHTE SE REDAT NA OPASHKA.I SHTE BLAGOSLAVIAT PRAVOSLAVNITE.
74
3
 
4
 
! Отговори
до 84 преди 6 години
викаш ЮП щял да бъде безплатен...е как така като България ТРЯБВАШЕ да инвестира в проекта 2 млрд ...просто руснаците предложиха да ни отпуснат ЗАЕМ с ЛИХВИ който щяхме да погасяваме от транзитните такси..т.е едно 15-20 годинки щяхме да сме на нула . пък защо държавата..т.е и аз да участвам в проекта...продай си апартамента и инвестирай на твой риск...много лесно казвате държавата а тя парите ги взема от мен и другите данъкоплатци !!

Спонсорирани публикации