Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли

Според 2/3 от вариантите на учените има смисъл проектът да се строи
Обновена: 16 ное 2017 18:16 | 16 ное 2017 18:11, Веселина Йорданова
156
Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли
Снимка: архив, БулФото

Участието на държавата подобрява значително жизнеспособността на проекта АЕЦ "Белене", смятат от БАН. Това сочи докладът за проекта, представен от директора на Института за икономически изследвания на Академията проф. Александър Тасев.

Учените сметнаха, че проектът за втора атомна централа би бил жизнеспособен при инвестиция от 10,5 милиарда евро, съотношение 70 на сто привлечен към 30 на сто собствен капитал, лихва максимум 4,5%.

Проф. Тасев каза още, че е добре производителят на оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде и строител на централата, предаде БТА.

Докладът на БАН е около 1000 страници. В него са проиграни няколко сценария за развитието на енергетиката у нас и в региона. Повечето сочат, че в бъдеще ще има недостиг на базова мощност, която може да бъде и ядрена.

Професор Тасев все пак подчерта, че пазарният риск няма как да бъде отчетен точно и винаги съществува, но две трети от вариантите на БАН показват, че има смисъл да се строи ядрената централа и проектът ще е финансово обоснован. По думите му най-лошият вариант би бил, ако нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това, което е закупено до тук, просто ще се зареже.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на представянето на доклада, заяви, че от него става ясно, че има сценарии, в които АЕЦ "Белене" може да се реализира. Най-важният въпрос пък бил има ли необходимост от такава мощност и отговорът, даден от БАН, е положителен.

По думите й е разработен и сценарий, при който оборудването може да бъде продадено, но според БАН това трябва да бъде последната възможност.

Петкова каза, че докладът ще послужи като база, за да се вземе решение за възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ "Белене". Според нея то трябва да се вземе отговорно и на база на широк обществен консенсус, защото проект от такъв мащаб ангажира бъдещите поколения.

Ще проведем задълбочена дискусия със заинтересованите страни, за да се чуят всички аргументи. Това ще ни позволи да обединим усилия, за да решим заедно бъдещето на проекта, подчерта енергийният министър. Според нея решение по темата трябва да се вземе бързо, но не прибързано.

"Вече са вложени три милиарда лева и другото е, че вече са извършени предварителни дейности по построяване на инфраструктура, ОВОС и т.н., които поставят този проект с една преднина от пет до осем години пред други проекти, които биха започнали сега. Това е една от причините ние тук предимно да коментираме възможностите за реализиране на АЕЦ "Белене", уточни проф. Тасев.

Петкова подчерта, че не се разглежда вариант, при който страната ни да плати още пари за проекта от бюджета.

"България не трябва да осигурява пари, тя има активи, които струват пари. България би могла чрез държавата или НЕК, ако се върви към реализация на проекта, да участва с активите, които ние притежаваме. Те са едно от най-ценните неща в проекта и ние ги имаме", обясни министърът като допълни, че останалите пари ще дойдат от инвеститора, който ще бъде намерен. 

Петкова каза, че участие на държавата при всички случаи ще даде много по-добри параметри на този проект, но това е въпрос на анализ, преценка и обсъждане в българския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
12
 
4
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Ако някой поне малко е запознат и естествено няма финансови интереси, би бил против. АЕЦ Белене се намира в сеизмична зона, да не говорим, че регионът е беден и единственият поминък е земеделие. Нали се сещате какво ще стане с продукцията, ако наоколо има реактор?! Има си АЕЦ Козлодуй, който е напълно достатъчен! Дано правителството не позволи това безумие! България има нужда от магистрали и инвеститори, а не от подобни глупости!
52
12
 
4
 
! Отговори
да работиш на ишлеме преди 6 години
Си е ИЗМАМА. Мега приекта е руски, Горивото руско, Реакторите руски, Шефовете руски. ЦЕНИТЕ СЕ ОПРЕДЕОЯТ ОТ МОСКВА И СА МОСКВАСАМО РОБИТЕ БЪЛГАРИ. КАКТО И ДОБРЕ ПЛАТЕНИТЕ КЛАИЬОРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
51
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНИНОВА ЩЕ ОТКРИЕ ЧЕ Е ОСЪДЕНА ЗА ПРЕСТЪПНА ПРИВАТИЗАЦИЯ
50
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще го има АЕЦ Белене, но ще го открие Нинова. Когато герберистката ***, ще бъде също там. На острова, в затвора
49
10
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ Изследвания и становище на Българската академия на науките, Изд-во на БАН, 31. VIII. 1990 г. Този предишен доклад на БАН казва точно обратното - ОПАСНА И БЕЗСМИСЛЕНА централа. Чудно какво се е променило в Белене за 27 години?
48
12
 
6
 
! Отговори
закривай преди 6 години
Аме те в този БАН ,дето е измислил само чушкопека са само дърти ,ненужни ***.Каква простотия очаквате да сътворят.Народ няма,икономика няма ,а на тях им се иска оооооооще мощности.После този ток ще си го наврем с един дебееееел кабел в.....Точно там.Отзад.
47
0
 
7
 
! Отговори
бай преди 6 години
До До бай хРеакторите са поръчани през 2008 година сега коя година сме ???
46
1
 
8
 
! Отговори
Joko преди 6 години
БАН, завалийте какво да кажат друго освен ДА ! Трябваше да им възложат един анализ, кой *** е виновен за случилото се до момента, кой изпапа мангизите и кой е за прокуратурата. Другото е празни приказки за наивници..... Чао на проффесочето Тассев.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Германия събота и неделя връщат пари за консумирана енергия.Било по-изгодно вместо да спират мощности за 2 дена
44
2
 
11
 
! Отговори
До Цонко преди 6 години
Хората от БАН работят за заплатите на чистачките в банките и произвеждат продукция, която светът оценява, а не нашите лумпеNи. Директор на институт получава колкото един даскал, макар че у нас има и много свестни учители. Канят ги да четат лекции от Тohoku Univ. до MTI, от Стокхолм до Юнан!Да работят от Брюксел до Новосибирск! Получават престижни награди и ги печатат в елитни списания с голям импакт-фактор, ако знаеш какво е това.В БАН има повече патенти, отколкото във всички университети у нас.
43
3
 
3
 
! Отговори
Неук с мнение преди 6 години
Бюджетът на БАН се гласува от МС. Хайде сега кажете, че оценката е обективна, а не под натиск. Още повече точно тези катедри, които няма как да реализират продукта на мисловната си дейност, са най-зависими от дотациите на държавата. Трябват ни мощности, които да заместят въглищните централи в маришкия басейн. Там си горят направо пръст, ама нали се бълва ток, нейсе. Трябват ни, но не с мощност 1000 МВ, а няколко с по 250 МВ. Иначе нека си казват, че трябват, а потреблението пада, логика има ли?
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ е ток за хората.ВЕИ е пари за избрани хора.Айде чао.
41
2
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 35Турция строи АЕЦ защото има нужда от електроенергия.Цената на тяхната АЕЦ е 2-3 процента от БВПЦената на нашата ще е 20 %от нашия БВП
40
5
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 6 години
Ти кого наричаш "старци", бе? У нас е характерна омразата към грамотните и знаещите.Гледам снимката и защо не виждам гьол? Нали Винету гъгнеше нещо за някакъв гьол?
39
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Матрицата-презареждане
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕРАЗГРЕЖДАНЕ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА БСП ИЗРЕВА НА УМРЯЛО. ЗАЩО ЛИ?
37
8
 
9
 
! Отговори
До бай х преди 6 години
Байо, кой ти каза, че реакторите за Белене са технологично остарели? Кое им е остаряло - конструцията, материалите, кое? Кое? Дрънкаш неща, от които не разбираш. Реакторите са произведени в Ижорския завод! Той е остарял - на 3 века е, от времето на Петър Велики. Но технологиите там са суперсъвременни, материалите - най-добрите в света! На тоя завод и ширпотребата е бижу, приборите за хранете даже! Ама ние нека да попитаме брюкселското зеле, че бюрократчетата там и те деца хранят!
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е данък Русия да се плаща редовно. "Американски тецове " се наричат руските тецове регистрирани в Щатите ли? Тези на другарката Евгения Евдокимова ли?
35
3
 
12
 
! Отговори
Акуд преди 6 години
само не разбрах защо от този нов аец ще произвежда по скъпа енергия, нали е по нова технология и трябва да е по ефективна или при руските разработки не е така
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че тия старци няма да носят отговорност за това предложение. Нека отговорността да бъде споделена и ще видите как се изнизват като ..........