Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли

Според 2/3 от вариантите на учените има смисъл проектът да се строи
Обновена: 16 ное 2017 18:16 | 16 ное 2017 18:11, Веселина Йорданова
156
Да го има или не АЕЦ "Белене"? БАН май каза "да", държавата ще мисли
Снимка: архив, БулФото

Участието на държавата подобрява значително жизнеспособността на проекта АЕЦ "Белене", смятат от БАН. Това сочи докладът за проекта, представен от директора на Института за икономически изследвания на Академията проф. Александър Тасев.

Учените сметнаха, че проектът за втора атомна централа би бил жизнеспособен при инвестиция от 10,5 милиарда евро, съотношение 70 на сто привлечен към 30 на сто собствен капитал, лихва максимум 4,5%.

Проф. Тасев каза още, че е добре производителят на оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде и строител на централата, предаде БТА.

Докладът на БАН е около 1000 страници. В него са проиграни няколко сценария за развитието на енергетиката у нас и в региона. Повечето сочат, че в бъдеще ще има недостиг на базова мощност, която може да бъде и ядрена.

Професор Тасев все пак подчерта, че пазарният риск няма как да бъде отчетен точно и винаги съществува, но две трети от вариантите на БАН показват, че има смисъл да се строи ядрената централа и проектът ще е финансово обоснован. По думите му най-лошият вариант би бил, ако нищо не се прави по този въпрос и се реши, че това, което е закупено до тук, просто ще се зареже.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на представянето на доклада, заяви, че от него става ясно, че има сценарии, в които АЕЦ "Белене" може да се реализира. Най-важният въпрос пък бил има ли необходимост от такава мощност и отговорът, даден от БАН, е положителен.

По думите й е разработен и сценарий, при който оборудването може да бъде продадено, но според БАН това трябва да бъде последната възможност.

Петкова каза, че докладът ще послужи като база, за да се вземе решение за възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ "Белене". Според нея то трябва да се вземе отговорно и на база на широк обществен консенсус, защото проект от такъв мащаб ангажира бъдещите поколения.

Ще проведем задълбочена дискусия със заинтересованите страни, за да се чуят всички аргументи. Това ще ни позволи да обединим усилия, за да решим заедно бъдещето на проекта, подчерта енергийният министър. Според нея решение по темата трябва да се вземе бързо, но не прибързано.

"Вече са вложени три милиарда лева и другото е, че вече са извършени предварителни дейности по построяване на инфраструктура, ОВОС и т.н., които поставят този проект с една преднина от пет до осем години пред други проекти, които биха започнали сега. Това е една от причините ние тук предимно да коментираме възможностите за реализиране на АЕЦ "Белене", уточни проф. Тасев.

Петкова подчерта, че не се разглежда вариант, при който страната ни да плати още пари за проекта от бюджета.

"България не трябва да осигурява пари, тя има активи, които струват пари. България би могла чрез държавата или НЕК, ако се върви към реализация на проекта, да участва с активите, които ние притежаваме. Те са едно от най-ценните неща в проекта и ние ги имаме", обясни министърът като допълни, че останалите пари ще дойдат от инвеститора, който ще бъде намерен. 

Петкова каза, че участие на държавата при всички случаи ще даде много по-добри параметри на този проект, но това е въпрос на анализ, преценка и обсъждане в българския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че трябва да се строи!!! Откъде ще дойде токът за електромобилите???
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много витиеват" отговор!Някой да е очаквал другПродавайте докато може,след 10год и за варене на буркани няма да става!
11
6
 
13
 
! Отговори
extremist преди 6 години
АЕЦ Е СТРАТЕГИЧЕСКО ПРЕДИМСТВО ЗА ВСЯКА ДЪРЖАВА, ПОРАДИ ПРОСТИЯ ФАКТ, ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА РАСТЕ В СЛОЖНА ПРОГРЕСИЯ И СЪОТВЕТНО РАСТЕ И НУЖДАТА ОТ ЕВТИНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ. "БЕЛЕНЕ" ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГРАДИ КАКТО ПОВТАРЯМ ОТ ГОДИНИ
10
2
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Ами то си го има, просто трябва да се довърши работата. Тия инсталации имат способността да се изплащат сами, освен това няма никакви изгледи в близко бъдеще да се измисли нещо, което да прави по-евтина електроенергия. Държавата не мисли, мислят чиновници, които често го правят в полза на чужд интерес.. Така, че вероятно няма да го има..
9
5
 
10
 
! Отговори
гост преди 6 години
Предполагам са планира ли и съхранение на ядрените отпадъци в двора на БАН? То почне ли строеж голямо крадене ще падне!
8
7
 
8
 
! Отговори
extremist преди 6 години
БАН май каза "да", държавата ще мисли - КОМПЕТЕНТНИТЕ ЛИЦА ОТ БАН ИМАЩИ ОПИТ В ИЗГРАЖДАНЕТО НА 10 АЕЦ-а...О, ИЗВИНЕТЕ СБЪРКАХ ФИЛМА; МНЕНИЕТО НА БАН ПО КАЗУСИ СВЪРЗАНИ С АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ НИКОЙ НЕ ГО БРЪСНЕ ЗА НИЩО, НЯМА КАК ДА Е ПРАВИЛНО И НЕ Е ЯСНО ТОЧНО КОЙЛ ГО Е ИСКАЛ
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука спря всички енергийни проекти в БГ. Заради милиардите комисионни.
6
6
 
19
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Ха-ха ,май се оказвам прав ,че трябва да се строи Белене ,а не като един г-нчо видимо спонсориран от американска фондация в Блумерг разкаваше как е била скъпа енергията от атома ,той или ни мисли всички за *** и простаци или самият той е такъв ,щото всеизвестен факт е ,че от атом се добива най-евтината енергия . Не мога да разбера защо много управници и свободни медии си мълчат , това ще им се отрази и на тях ,е ако не напуснат България.
5
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре електричество от Белене, отколкото да купуваме от Черна Вода или Акую. Който не разбира стратегическото и политическото значение на атомната енергетика - да ходи да надува ветропарковете.
4
15
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Въпроса с АЕЦ Белене е решен окончателно.Свиквайте.Белене няма да има.Реакторите отиват в Козлодуй.Белене е опасна земетръсна зона. Всеки месец земетресение.
3
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак опорки от Москва!А кой ще плати тези 20 000 000 000 лв ?!Може би БАН ?Неее, народа ще плаща !Мерси, тока отвън е по-евтин дори.Знаете ли за колко Турция купува ток от нас ... за 4 ст. КВ/ч !Само за 4 стотинки !Е, че защо да не си купуваме ток отвън и ние ?!
2
3
 
18
 
! Отговори
сутрешно бръснене преди 6 години
То не остана за кога.. Белене, ама вие нямате квалифицирани кадри, повечето избягаха, последните мохикани в Козлодуй, като се пенсионират и влязохме в тъмните векове. Белене значи - многомилярден дълг за неродените ви деца (или на камиларите).
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А има ли кой да мисли, че като гледа що простотии се случиха тия дни се съмнявам в това???

Спонсорирани публикации