50 хил. работят в мебелната промишленост на България

Васил Живков с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
20 ное 2017 20:10, Екип на Bloomberg
15
50 хил. работят в мебелната промишленост на България
Снимка: Reuters

Образователната система получи много съществени удари и преживя много недалновидни решения, което доведе до проблеми с кадрите в България. Това каза Васил Живков от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Едно от недалновидните решения бяха делегираните бюджети, което доведе до това девет от десет училища да станат езикови гимназии. Първо - не даваме професия на нашите деца и второ - да знаят езици, за да се реализират в друга държава. Езикови гимназии винаги е имало и трябва да има. Ние не сме против изучаването на чужди езици. Напротив - ние искаме нашите служители да знаят чужди езици, но не това да бъде цел номер едно, а децата да имат реална професия, с която да могат да си изкарват хляба, а така и ще помагат на родната индустрия".

Смята се, че мебелната индустрия е непривлекателна, но това е една стара представа. В нашите предприятия вече има много добри условия на труд, защото мебелната промишленост вече преживя индустриална революция.

"Индустрията успя да се върне на предкризисните нива. Ние винаги вървим веднага след строителния бранш. Но тук има още няколко аспекта. През последните три-четири години в нашия бранш се случи сериозно развитие на технологиите. Това даде възможност на бранша да стане много конкурентен".

Едната страна на нашия бизнес е вътрешния пазар, каза още гостът. "На вътрешния пазар има увеличение на потреблението, особено през 2017".

"Но нашите фирми са много конкурентни като износители. Мебелният бранш носи около 7-8% от износа на България".

В мебелната и дървообработващата индустрия в момента работят около 50 хиляди души, каза още събеседникът.

Има ли риск да се работи за създаване на кадри за професии, които бъдещето ще изтрие? Защо не може да бъде създаден регистър на компаниите в дървообработващата и мебелна промишленост, които работят "на светло"? На кои пазари се продават българските мебели?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо дизайна да куца ? ние си купихме мебели от български производител и сме доволни от съотношението цена - качество . а освен това са леки и функционални .
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как така бе?Тези 50 000 не знаят ли, че ние нищо не произвеждаме?
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...децата да имат реална професия и да помагат на родната индустрия..."И какво като имат децата реална професия? Искате роби за родната индустрия, с мизерни заплати... По-добре да учат езици и да работят за истински заплати, ако ще и миячи на чинии...
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПочти във всеки окръжен град в България имаше професионално училище по дървообработване на много високо ниво на обучение,макар че за там не се изискваше висок успех. Като искат да ги възродят,да подпомогнат финансово такива училища или ученици от такива училища и да изнамерят преподавателите.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИмаше професионални училища за мебели,колкото и да не ти се вярва и то много добри,професионални,но много неща се разсипаха в тази държава,включително и доброто,професионално обучение.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е,че в България дизайна много им куца,ама много!Някои неща са тотален кич.За качеството не знам как е,но ако избирам между немска и друга механика,винаги ще избера немската,разбира се. Защото знам,че няма да имам проблеми и главоболия.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От 3Не си прав.Имат професионално обучение,за него не ти е необходимо средно образование,но е много по-скапано от старата наша система за професионално обучение,която беше много по-добра от тяхната или от сегашната,като практиката и теорията бяха съчетани в цялостно обучение.А там те сами трябва да си търсят практика и често се срещат с отказ или трудности при намиране на практика.И това забавя реализацията им
3
4
 
3
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Пак пишете глупости!Статията е много вярна!Има всичко ,и мебели масив и мебели талашит,според цената.Какво ги сравнявате ?!
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истински мебели от дърво се правеха през 60-те години на 20-ти век. В момента всичко се прави от талашит облечен с фурнир и то фурнира не е от дърво а от пастмаса. Даже икономисват и бизцветен лак само ги матират и викат на ти кьорчо очи. Ако видят истински мебели ще им падне банциго. Имам мебели гардероб спалня маса и столове от 60-те години които не са мръднали. Направени са от орехово дърво. Лкирани и светят въпреки че са на 55 години. Това сега мебели ли са? Това е порнография!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ручки в гъзучки !!И мноооого чалга !!Имаше в всяко училище кабинет по трудово обучение + практика .За Техникумите -да не говорим !Демокрация ,демокрация ,колко да е ..демокрация ?!

Спонсорирани публикации