Море от възможности пред българския бизнес в Канада

Алекс Нестор пред Bloomberg TV Bulgaria
20 ное 2017 22:33, Екип на Bloomberg
36
Море от възможности пред българския бизнес в Канада
Снимка: Reuters

Пред българския бизнес се отворят огромни възможности и всичко зависи от визията и иновативността на българските фирми, защото споразумението СЕТА вече е в сила (временно, но е в сила). Това каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българска бизнес мрежа, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"98% от тарифите са паднали и това отваря наистина добри възможности, особено в млекопреработвателната индустрия, където и квотите бяха увеличени многократно".

Стокообменът между България и Канада в момента е около 130 млн. евро, като България има положителен баланс - около 80 млн. е от българска страна и около 40 млн. евро е от канадска, заяви събеседникът. По думите му страната ни изнася предимно машини, електро и електронно оборудване, сладкарски изделия и продукти на фармацевтичната индустрия.

От гледна точка на инвестиционния интерес Канада се интересува преди всичко от минната индустрия, енергетиката, IT технологиите - индустрии, традиционни за страната, каза гостът.

Има ли конкретни проекти, по които вече има заявен интерес? Какво се случва с икономическите отношения и споразумения между Канада - САЩ? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
mm преди 1 година
сега като почне един внос на гмо мръвки на гмо млека и протеини ще утрепят бг производството нацяло с тяхното субсидирано на 100 % земеделие и животновъдство
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни разкъсат по съдилища,ще плащаме народа.Телешкото от Канада е вредно,а още по-вредно е като ни банкрутират.
31
0
 
4
 
! Отговори
80% преди 1 година
Абе ние да направим поне язовир ,а морето да оставим за другите ,ама и море едва ли ще направим .
30
0
 
6
 
! Отговори
Таню преди 1 година
До Факт!

Действително има много, ужасно много предимства. От западната култура мога да посоча точността, етичността (донякъде) и послушанието на 80%-илите. Другото, към което нямам против са кинтите им. И без това са им в излишък. Тъжното е, обаче, че тук всеки *** иска да е цар - на пътя, на ефира, на парламента... Ако намерим баланса, балканския п-ов ще си е един рай на земята
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО JJIvanov Geolog

И какво ви бърка? От 2000 година ние вече три пъти ходихме в Торонто, срещахме се с роднини от този клон на рода, посетихме гробовете на дядовци и баби. Разходиха ни по цялото източно крайбрежие. Пишем си редовно и разговаряме. И те идваха един път в България. В този случай няма никакви пречки да получите виза.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИМАМ ПРЕДЧУВСТВИЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС ЩЕ СЕ УДАВИ В ТОВА МОРЕ

А ние ще ядем ГМО-та, както нагъваме сега евроотпадъците.
И не се чудете, защо 30000 българи хващат рак всяка година и защо все повече деца се раждат с увреждания.
27
0
 
4
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 година
Доживяхме .Моя прадядо Иван Станев Недев от махала РАзвалаци Велико Търновско работи дълги години в Канада. През 1939 година пристига срочно в България да вземе семейството си. Започва Втората Световна ,След нея Студената война и едва сега се отваря възможноsт да посетим Канада свободно..
26
5
 
11
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 1 година
Скоро България ще изнася жpuци и cuднита за Канада
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По въпроса за млечните деривати...
Ами и аз живея в Канада и местните млечни деривати с промишлен произход са отврат. президент чойс и пети кебек ми правят пъпки всеки път в който ги помириша. Купувам едни италиански сирена и едно гръцко саламурено и така... Млякото със сигурност е с доста обработка и няма нищо общо с натуралния вкус. Киселите млека в 90% от случаите са с много високо съдържание на сапуни за да не вкисва бързо, което на чувствителните стомаси прави киселини. Още обяснения?
24
22
 
15
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
Само човек който не е бил на Запад може да се прехласва по него или такъв който е крал през комунизма и сега само си харчи милионите в Монако примерно.България е 100 пъти по-добре от която и да е западн(ала)а държава.Във всичко ги бием по малко бежанци по-малко убииства по-спокоен живот по лежерно се живее по-лесно и с по-малко труд се правят пари повече купончета по-добро образование по-малко престъпления по-добър климат и тн.Само и.иот може да се забие в Кебек примерно на минус 50 градуса.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен:
"Мой приятел почва да изнася дрехи за Канада." Твоя приятел има ли желание да се свърже с някой в Канада?
22
5
 
7
 
! Отговори
Жул преди 1 година
До Анонимен
"И защо да не внасят млечни деривати? Като сирене, съроватъчни протеини, кашкавал, казеини и т.н? Те имат значително по - голяма трайност от млякото."
Аз живея в Канада от известно време и бих казал, че млечните продукти са на доста високо ниво. Има сирене, кашкавал и мляко с много високо качество.
21
0
 
13
 
! Отговори
РВ преди 1 година
Единствено виждам ниша в леката промишленост. Както "аерон" стъпи на Американския пазар с миризливките за коли. Сега дори се конкурират с големи марки като "glade" и " air wick". За селско стопански стоки и по- тежка промишленост просто не можем да се конкурираме. Нямаме работна ръка, нямаме бази,няма суровина, логистиката ни е ужас...така че ще си шием на ишлеме и ще си "изнасяме"..
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето се давят в морето! Българският бизнес може ли да плува?
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да не внасят млечни деривати? Като сирене, съроватъчни протеини, кашкавал, казеини и т.н? Те имат значително по - голяма трайност от млякото.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мой приятел почва да изнася дрехи за Канада ,до сега изнасяше за Западна Европа
А някви индивиди пишат тука за ГМО-та
17
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютни глупости. Големите корпорации ще се възползват. Нашите фирми ще лапат мухите или по-скоро големия. Чак се гнуся как се опитват да ни пробутват врели некипели, колко са били полезни подобни споразумения. Не са полезни нито за дребният бизнес, нито за гражданите, нито за държавите. Полезни са само за корпорациите.
16
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Негативните коментари са от хора ,които бачкат за 500 лева
Тоя дето акъла си му е на място и си е оплел кошницата може и да изкара някой друг лев,да не кажа някой друг милион
Просто казвам истината
15
4
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
викам ноу хау да им продаваме и експортираме
- пръжки с лук и люта ракия за зимата
- как слуша жената - като е с по-набито око
- змийска тактива за по-голяма продуктивност - хем си лежиш хем си вирвиш
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Домуса ще може да наотвори предприятия там и канадците ще си чупят краката да тичат за 500лв минимално на месец - т.е. 3лв/час.