Как швейцарски кантон определя бъдещето на биткойна

Цуг официално въведе валутата като платежно средство
21 ное 2017 14:00, Бойчо Попов
24
Как швейцарски кантон определя бъдещето на биткойна
снимка: Ройтерс

 Биткойни, електронна идентичност, самостоятелно движещи се автобуси – в швейцарския данъчен оазис Цуг бъдещето сякаш вече е дошло.

„Не става дума само за биткойна, а за цялостна динамика“, казва президентът на Цуг Долфи Мюлер пред германската икономическа телевизия n-tv.de.

Преди една година Цуг стана първото място в света, което официално въведе като платежно средство в общественото управление криптовалутата биткойн. Но швейцарците правят нещо повече – Цуг се утвърди като меката на стартъпите на криптосцената. Който експериментира с технологията за блокчейн, която стои зад биткойна, е добре дошъл тук. Каквото е интернет за информациите, е блок веригата за трансакциите, казва Мюлер.

И новата електронна идентичност, с която Цуг се хвали, е включена в този централен регистър, казва политикът, който не се опасява от измамници на криптосцената.

„Когато през 2014 г. в Цуг се заговори за първи път за криптовалута, все едно при нас кацна НЛО с блокчейн на борда. Тогава при нас дойдоха първите ориентирани към блокчейна стартъпи и създадоха т. нар. Crypto Valley. Интересът към големите данни и роботиката растеше бързо. Моите четирима колеги в градския съвет и аз искахме да знаем как тази валута и технология функционират. След като един студент ни преподаде основите, ни хрумна идеята, че може да приемаме заплащане в биткойни. Ехото бе изненадващо мощно, половината свят се изнесе в Цуг. Бяхме първите, които се осмелихме на този експеримент“, спомня си днес Мюлер.

В действителност в ежедневието няма засилен интерес, едва 50 човека са платили задълженията си към общината и кантона с биткойни. Но има редица търговци – на вино, на хранителни стоки, зъболекари и имотна агенция, които приемат биткойни. Според Мюлер всичко това е практично, но по-важна е динамиката на всичко случващо се.

Швейцарците не се опасяват от навлизането на криминални елементи в региона. „Навсякъде, където има пари, спекулации и волатилни валути, е привлекателно за „черните овце“. Но те могат от всичко да намерят начин да направят нещо лошо. Парите в брой са най-лошият вариант. Те привличат повече криминално проявени, отколкото биткойнът. Признавам, че има и проблеми и спорни моменти. Но ние съумяваме да се справим“, казва още Мюлер.

За функционирането на биткойн сцената не е нужна гигантска стратегия. „Зад експеримента няма централизирана политика. Градът няма капацитета да се грижи за това. Цялото нещо е организирано главно чрез частна инициатива. Инвестиционната компания Lakeside Partners например организира конференция за застраховане (e-застраховки), която ще се проведе следващата седмица. Insurancetech е един от хилядите блокчайн приложения. Това включва например застраховка за прекратяване на полета чрез „интелигентен договор“. Схемата работи много прости: плащате премия. Ако полетът закъснее с три часа, премията ще свърши работа и чрез блокчейн ще получите застраховка. Вече няма посредници“, пояснява политикът.

Още новини за криптовалутите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: биткойни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще я забранят. Използва се за разплащане за дрога и нелегални дейности, ще я забранят, както забраниха торентите и пиратските сайтове.
17
1
 
4
 
! Отговори
ще го сринат преди 6 години
До Анонимен 16Не си ли чувал за петродолари? Какъвто и да е доларът и колкото да е кух, е световна валута вече почти 50 години и е издържал в тая си функция, докато срещу криптовалутата имаш един мит, един вирус и алчността на рибите. Свържат ли тази валута с финансиране на тероризъм, ще я забранят и ще изгорят маймуните на клона.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ще го сринатА доларът не е ли пирамида?Обезпечен ли е със злато?Колко долара са напечатани на хартия и колко съществуват само виртуално като нули и единици по харддисковете на банките?
15
3
 
14
 
! Отговори
ще го сринат преди 6 години
Биткойнът е пирамидата на века. Започна от 0,06 цента през 2009та, сега е над 8к зелени. По правило протоколът, ако е направен от човек, ще бъде пробит. Ако обаче изкуствен интелект е създало това зло, ще имаме зорове..
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия само са открили нЕк'ъв начин да вържат манифактурката за биткойни с Големия адронен колайдер край Женева и сега искат да ни цакат с топла бира
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може ли с конски ф. да се плаща в кантона? Ще има инвеститори.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен8K е вече парчето, точно леко тръгна да се свлича и мислех че балона аха аха да се спука и го гледам нов връх. Луда работа. Имам чувство че цели големи играчи изкупуват с всичко което имат или го манипулират. Нереално е да има толкова балъци които да го правят със свои средства.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имах 200 биткойна и ги продадох за 25 долара. От къде да знам, че ще станат по 4к парчето? Жената каза, че добре че не сме се познавали тогава, че щяла да ме остави! Жени...
10
2
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 8Е те исега са ме чипирали с местоположението на смартфона ми! Само не разбрах изкуственият интелект ли ще ме чипира?
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitБлажени са вярващите. :-) Швейцарците обичат паричните "далавери" и ги подкрепят. Останалият свят обаче не е толкова очарован от липсата на контрол върху "валутите". Те на практика са един обикновен инвестиционен инструмент. До като има балъци, балонът ще се надува. Като дойде момент за жътва, ще има хълцане. Големите пак ще приберат парсата.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitКато те чипират и последвано стерилизират, ще ти дойде акълът за контролът върху обшеството. Как си представяш, че биткойнът ще ти даде независиомост от правителства и банки, като точно те са изобретателите му. Оставят ли ти никаква алтернатива освен общата валута, ще проклиняш деня. в който си влязъл в заблуда.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по-добре с посредник от колкото да ти върнат парите в незнайно какъв забълбукан цифров формат за шарани. и продължават да се ловят като гледам вече, що не си взех 1000 като бяха по 1$ сега щях да съм милиардер.
6
12
 
12
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Това е само началото! Няма никакъв хомот никаква зависимост! ...зависимост от кого? - след като боткойна не е контролируем от правителства и банкови институции! Напротив това е пътят към финансова оттам и личностна независимост. НЕ на контрола върху обществото!!
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Денят в който ИЕ ще надене хомота на робите наближава.---Знаех си! Знаех си, че в тоя Интернет Експлорър има нещо злокобно!
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блокчейнът е ДНК на Изкуствения Интелект. Сами си копаем гроба.
3
9
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
От хора живеещи в кантон, демек кантонери акъл не ща!
2
17
 
14
 
! Отговори
Икономист преди 6 години
по добре Биткойн от колкото руска рубла
1
11
 
15
 
! Отговори
Последни времена преди 6 години
Биткойнът е сиренцето, заложено в капана. Денят в който ИЕ ще надене хомота на робите наближава.

Спонсорирани публикации