Оборудване и 3 млрд. в "Белене"! И да не правим нищо?

Теменужка Петкова: Според БАН има варианти проектът да работи
69
Оборудване и 3 млрд. в "Белене"! И да не правим нищо?
Снимка: архив "Булфото"

При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта АЕЦ "Белене" и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова седмица след като БАН излезе с доклад, в който излезе с няколко сценария за бъдещето на проекта. Един от изводите в документа е, че най-лошият сценарий е, ако нищо не се прави.

"БАН смята, че продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, която трябва да бъде разгледана", каза Петкова, цитирана пред bTV и припомни: "Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ "Белене" беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки".

Още по темата

Петкова акцентира на това, че БАН не разглежда вариант, в който ще се наложи допълнителна инвестиция от страна на държавата.

"Ние разполагаме с най-ценното за този проект - с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта", каза тя.

Министърът разтълкува и че според учените от БАН има варианти, в които проектът е финансово жизнеспособен.

Ако започнем изграждането на АЕЦ "Белене” през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 - 2029 г., стана ясно още от думите на енергийния министър.

Според нея не се изключва нито един вариант, а без "Росатом" този проект няма как да бъде реализиран.

"Все пак "Росатом" е конструктор на проекта, те са производители на това оборудване и без "Росатом" много трудно бихме направим каквото и да било", посочи Петкова.

Тя допълни, че съхранението на оборудването се осъществява на площадката на АЕЦ "Белене" и не изисква кой знае какви инвестиции или специални знания и умения.

"Но за да бъдем абсолютно сигурни, че то ще се съхранява по начин, който ще гарантира неговото качество, НЕК ще подпише договор с "Атомстройекспорт", който да ни гарантира, че те ще правят преглед и надзор по отношение на съхранението на оборудването", каза още Теменужка Петкова.

Тя не се съгласи с твърденията на бившия енергиен министър Румен Овчаров, че оборудването за АЕЦ "Белене" стои под открито небе.

"Оборудването се съхранява, както е разписано в стандартите на заводите производители, така че опасенията са напълно неоснователни", категорична беше тя.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Ликвидатори преди 1 година
Красен Станчев беше основният и най-върл ликвидатор на икономиката на БГ. Той беше главорезът на най-крупните заводи на държавата и скоро на един "Референдум" се хвалеше с това. ***, *** до мозъка на костите си, без способност да разсъждава. Той беше палачът на промишлеността, а Агов - на телевизията. Хиновски се бута да се прави на експерт, но толкова е такъв, колкото серж.Цуци Цв. е академик. Василев беше посланик на БГ в Русия и се пише газов експерт. Един смотан икономист и нищо повече
62
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
В основите на АЕЦ - Белене са вложени към 1,5 млрд лв, а в двата атомни реактори заедно с проектиране и контрол на ПСД - около 1,4 млрд лв. Разходи по охрана, командировки и кореспонденция - около 200 млн. лева. Общо 3,1 млрд. лева. В тази ситуация и при угрозата от спиране на ТЕЦ-овете и след 10 г. и на останалите блокове на АЕЦ- Козлодуй е за предпочитане строеж на АЕЦ- Белене, който ще стане готов след 10 години. Не се лъжете по тъпизмите на Кр.Станчев, Хиновски и др. мекерета на Костов.
61
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Жа-бет е най-добре да спре да говори разнопосочно.... Нейната работа е "гладна кокошка просо сънува".
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали щяха да съдят шефовете на НЕК за договора за Белене? Теменужката на герберите обвиняваше шефове и министри за договора. Сега същата теменужка на герберите ще строи Белене. С калинки и теменужки - към светлото бъдеще на Шенген.
59
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 година
До Анонимен
Понякога се налага да минимизираш загубите! Най-лошия вариант, след трите милиарда загуба, е да загубим още! А това не е невъзможно! Като гледам - яко напират да ни ограбят още! Чудя се дали наистина учените от БАН са казали това?!
58
1
 
4
 
! Отговори
80% преди 1 година
До генарала КОЛев Не мисля че това кръти ,но товоето незнаение за САЩ и МакДоналдс точно кръти ,а ,не прилича на герерал да не знаее аксиомата със САЩ и МакДоналдс .
Козлудуй по план на ЕС трябва да се затвори до 2019 г ,това знаеше нали ,а да "викаш" високо и силно ,дръжте крадеца ,не означава ,че трябва да плащаме на Русия да не ни нападт . Те ако искат за 24 часа и с АЕЦ и с НАТО и с ЕС ще НИ завземат ,ама на кого сме нужни ,гладни ,прости ,бедни ,мързеливи и отгоре с самочуствие на генералИ
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Броят на ядрените реактори в световен мащаб стабилно намалява през последните десетина години. Тенденцията е ясна и само иво-христовци биха инвестирали в аец
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето какво е казал бочко по повод АЕЦ Белене през годините:

-“…замразяваме АЕЦ Белене” (10.7.2009).

-“Белене е икономически необоснован проект”(29.9.2009).

-“Белене е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева”(16.3.2010).

-“АЕЦ Белене е висша форма на корупция” (2.3.2010),

-“АЕЦ Белене ще спре или ще се строи с европари”(16.3.2010),

-“България замразява строежа на АЕЦ Белене”(12.6.2010),

-“Белене не е замразена”(25.6.2010),

-“АЕЦ Белене е изключително важна за България”(01.11.2010)

-“АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21.9.2010),

-“Намерен е стратегически инвестито
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КТБ и АЕЦ Белене си приличат по това, че са 100% загуба
54
3
 
5
 
! Отговори
Васо преди 1 година
Тая кикЕмора и патрона и знаят ли онази приказка за солта, за боя и за още нещо.
53
5
 
0
 
! Отговори
Акъл преди 1 година
До Анонимен
"Ако бях от ИДИЛ бих станал инвеститор в нашия АЕЦ и после ще го набримча така както чернобил"

Между РБМК-1000 и ВВЕР-1000 има повече и по-големи разлики, отколкото очевидно има смисъл да се опитва някой да Ви обясни...
52
6
 
5
 
! Отговори
Блеене преди 1 година
"Според БАН има варианти проектът да работи"
Според мене има варианти човек да спечели от ТОТО-то. Само дето повечето са да не спечели...

Тия лафове за работещият "скоро" нов АЕЦ с евтиния ток са за 80-те % от населението.
Цялата далавера е да се наливат пари в пясъка, които да потъват в джобовете на руски, турски и български ненаситни хитреци.

Малко ни беше Луканов. Малко ни беше Виденов. Малко ни беше КТБ. ОЩЕ! ОЩЕ! ОЩЕ!
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бях от ИДИЛ бих станал инвеститор в нашия АЕЦ и после ще го набримча така както чернобил
50
4
 
4
 
! Отговори
генерал Колев преди 1 година
До 80%
"+руснаците няма да ни атакуват"

Еваллата, това прозрение кърти!
Значи за руският АЕЦ в Козлодуй ще ни атакуват? А след още 20 години какво ще трябва да им плащаме пак за да не ни атакуват? Още някое не имеющее аналогов в мире ненужно нам чудо за още 20 милиарда?
49
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът не е дали и кога е можело да бъде построен, или кога да се построи АЕЦ Белене. Проблемът е да се пласира продукцията му. Ако днес имахме АЕЦ Белене щяхме да го спрем, ако през 2006 имахме АЕЦ Белене щяхме да го спрем, ако през 1990 имахме АЕЦ Белене пак щяхме да го спрем.

Проблемът е, че АЕЦ произвежда огромно количество енергия за която от 1990 до днес няма пазар.
48
2
 
3
 
! Отговори
80% преди 1 година
До дебилния 80%

Я една задачка за умния ,през 2009 руснаците са искали да построят Белене за 6.3 милиарда евро ,а сега по твойте гениални изчисления с 30-35 милиарда колко пъти сме се "прецакали ",а ?)
Сега построяването не един реактор ввер 1000 струва между 2 и 5 милиарда ,а това значи максиму 10 милиарда -площадката и един реактор ,то построяването ще излезе 6-8 милиарда и то по максимум +работни места +руснаците няма да ни атакуват )+продажба на ел-во + увеличение на част от населението
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не сте разбрали, АЕЦ няма да се строи, на това място ще се строи най-голямата в света фабрика за ***-bulgarikus
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това където му викат старото обурудване е оргиналното или първозаложеното при началното проектиране от което се оразмеряват и останалите допълнителни модули и връзки както по габарити така и по мощности на разпределение и по изградени стандарти с включени коефиценти за безопасна дейност и технологично пространство на процеси и на обекта като база,разликата уж не е голяма,но в изграждането сигурно е съществена за да се продадат за жълти стотинки,ненатоварващи инфестицията,тогаз за що бе глоба 1/3
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме че ТЕЦ-те на въглища няма да ги търпят много и ще се наложи да ги спрем!
44
3
 
5
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Е как кой? Герб и лично бб! Нали било гьол? След 2 г ще сме същата ситуация и с газта, когато ще внесем от турция и гърция от турски поток. Тогава кой ще е виновен ? Ами същите предатели