Ръст в производството на плодове? Не, просто фермерите излязоха на светло

Увеличените цифри се дължат на именно на изсветляването на сектора
21 ное 2017 16:07, Екип на Bloomberg
5
Ръст в производството на плодове? Не, просто фермерите излязоха на светло
Снимка: Pixabay

Не са се увеличили земеделските производители, нито пък производството и площите. Просто хората, които са произвеждали, са започнали да заявяват площите си, за да получат подпомагане. Увеличените цифри се дължат на изсветляване на сектора.

Това коментира председателят на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Тази помощ не е адекватна. Ние затова предлагаме съвсем различна схема за подпомагане през следващия програмен период. Защото схемата, която работеше след 2007 в България – т.нар. система за единно плащане на площ, еднаква за всички култури, доведе до дисбаланс в подсекторите в земеделието в България“.

По думите ѝ благодарение на тази система за единно плащане на площ, много производители се отказали да произвеждат плодове и зеленчуци.

„Те се насочиха към зърнени и технически култури, при които относителният дял на субсидията в себестойността на продукцията заема от порядъка на 27-28%. При плодове и зеленчуци – 1-5%. Абсолютно несправедливо разпределение“.

Милтенова посочи, че на 24.11.2017 в петък Съюзът на градинарите прави пресконференция в хотел Експо, за да представи позицията си за следващия период за общата селскостопанска политика.

„Предлагаме да се даде не единно плащане /еднакво на хектар за всички култури/, за да не се получава дисбаланс, а да бъде еднакъв процент от себестойността от продукциите на всички култури - например 20% или 30% (в зависимост от бюджета по първи стълб) от себестойността на продукцията зърно, домати, краставици, череши и т.н. И в зависимост от това какви условия, каква земя има земеделският производител, пазарите, работната ръка, напояването, които има, той да прецени какви култури да отглежда“. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тази година чушките и доматите бяха с ужасно качество след 2=3 дни на стаинатемпература протичаха през прьстите на такива производители не трябва да се даватсубсидии и тьрг вериги не трябва да сключват договори или свестни семена и безполиване с химикали или да се откажат
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да има ръст след като са радиоактивни и никои не яде
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво се е увеличило, но разнообразието на пазара от ябълки е доста по-малко от 2016г. а цените по-високи.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази година беше рекордна от към килограми на произведена земеделска продукция от декар (с изключение на отделни малки региони). За сметка на това цената ужасяващо ниска. Така че за какво изсветляване говори? Догодина ако има по-сериозно измръзване, слани или градушки какви ще ми ги говори
1
0
 
6
 
! Отговори
Неграмотност преди 6 години
Цитат: Увеличените цифри се дължат на именно на изсветляването на сектораЦифрите не могат да се увеличават, увеличават се числата в случая.

Спонсорирани публикации