3 пъти греда! Прагът на кешовите плащания остава

От 2018-а декларациите за корпоративен данък по електронен път
Обновена: 23 ное 2017 06:55 | 22 ное 2017 22:16, Бойчо Попов
10
3 пъти греда! Прагът на кешовите плащания остава
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

И третият опит на ГЕРБ да намали прага на сумите, които могат да се плащат в брой, не получи парламентарна подкрепа. Със 101 гласа "за", 52 "против" и 9 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на правителството плащанията в брой да бъдат ограничени до 5 хил. лева, уточнява БТА. 

Така разрешените плащания в брой остават до 10 хил. лв. Против намалението на прага гласуваха и коалиционните партньори на ГЕРБ - „Обединени патриоти“.

Струва си да припомни, че на първо четене промените в Закона за ДДС, с които на практика се правят и корекциите за догодина и в останалите данъчни нормативи, беше приет без никакви дебати.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова направи опит да защити предложението, като отбеляза, че това е важна мярка за борба със сивата икономика.

Според левицата обаче намаляването на прага ще доведе до това всички разплащания над 5000 лв. да минават през банковата система и съответно да се таксуват, което пък ще повиши тежестта за гражданите.

"Целта е, ако може, през банките и семки да си купуваме", коментира Павел Шопов от "Обединени патриоти", цитиран от агенция „Фокус“.

Министърът на финансите Владислав Горанов се опита да въведе такова ограничение още по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. В края на миналата година беше предложено до 2019 г. таванът да падне до 1 000 лв., но идеята не получи подкрепа в Народното събрание и срещна сериозен обществен натиск. От Министерството на финансите настояват, че мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще намали разплащанията в брой по сделки между участниците в стопанския оборот.

Отстъпката за подаване по електронен път на данъчните декларации остава.

Според първоначалната идея трябваше 5-процентната отстъпка върху данъците на физическите лица, когато доходите се декларират онлайн, да отпадне изцяло. В момента при подаване на годишната декларация електронно до 31 март се ползва отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне от последните три месеца на предходната година, но не повече от 1 000 лв.

Приетото на второ четене предложение обаче гласи, че лицата, които подадат годишната данъчна декларация до 31 януари на следващата година по електронен път, ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., при условие, че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и данъкът за довнасяне е внесен в срок до 31 януари. 

От 2018 г. фирмите са задължени да подават годишните си декларации за корпоративния данък само по електронен път. Това трябваше да важи и за всички самоосигуряващи се лица, но в крайна сметка ГЕРБ се отказа от тази идея.

Срокът за подаване на справката по чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за доходи, изплатени през 2017 г., става 15 март 2018 г. Досега работодателите имаха срок до края на април. 

Целта е НАП да възстановява по-бързо данъка на подалите декларация, а също и да се даде възможност гражданите коректно да декларират своите доходи, като им се предостави съответната електронна услуга за достъп до информацията с ПИК код.

Какви са другите промени вижте в продължението на материала в Investor.bg 


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Номер 3 сам/сама не се усеща какви глyпocти е написал/а.
Без дори да има нужда от привеждане на някакви факти, пълен абсурд е някой да дойде от САЩ в България за да си купи книга от американски автор (критикуващ САЩ), само защото в САЩ по плащането с карта ще я проследят и ще я привикат на разпит.
На първо място, най-лесния (и най-евтин) начин е да изтеглиш пари от банкомат и после да платиш в брой. А самите автори на книгите? Тях няма ли да ги привикат, все пак са си написали имената?
6
0
 
0
 
! Отговори
Аз да попитам преди 1 година
значи ако искам да си купя кола втора употреба от автокъща, и се окаже че харесаната от мен кола струва примерно 6000 лева, а кешовия праг изведнъж са го направили 5000 лева, това какво означава? Че не мога да платя в кеш ли? Че трябва да си купя колата с карта ли? Всички къщи ли имат устройства за плащане с карти?
Просто питам че не знам, а иначе в Швеция даже да си купиш вестник от продавач на светофара или семки пак търговецът си носи устройството в джоба.
5
0
 
5
 
! Отговори
финансист преди 1 година
Кеш до 10 000 лева е нормален праг, даже нисък. 5000 лева ще е много неудобно. Само ще плащаме такси на банките. Умишлено не се проверяват фирми, които дължат милиони ДДС и осигуровки, тръгнали пак да грабят от физически лица.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3

Живял съм в САЩ, това което сте написали е пълна фантастика. Ако толкова се притеснява от марсиански шпионаж да си плати книгите кеш или тогава ще включат система за лицево разпознаване. Ха Ха.
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наскоро станах свидетел в книжарница в Русе как българка, живееща много години в САЩ си купува книги, критикуващи САЩ от американски автори. Запитах я защо ги купува тук. Отговори ,че в САЩ ако ги купи с карта данните за това отиват в АНБ и на основа т.н. Патриотичен акт тя ще си има неприятности и могат да я разпитват в ЦРУ и дори да я изгонят от страната. Съпругът й потвърди това. Това по въпроса за плащанията и банките.
2
2
 
20
 
! Отговори
анти банките преди 1 година
Направо да намалят кешовите плащания до 5лв, за да може поне цигарки да купуваме-всичко друго в банките . Даже може да се доразвие кото в USA, като те пипнат с повече от 50 лв джобни-директно в кауша за обяснения....
1
3
 
30
 
! Отговори
Anti NWO преди 1 година
Слугите на Новият Световен Ред и банковата мафия пак не успяха.
Няма да мирясат, докато не ни наложат ролята на гущера Ротшийлд.