Кой? Кога? С какво? Неминуемо ще се строи АЕЦ "Белене"

Еленко Божков коментира пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 15:30, Екип на Bloomberg
88
Кой? Кога? С какво? Неминуемо ще се строи АЕЦ "Белене"
Снимка: Pixabay

Шансът за проекта "Белене" е неминуем. Няма какво друга до се прави, освен да се строи централата. Това каза Еленко Божков, бивш член на КЕВР, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира темата дали е може да се говори за връщане на проекта за изграждане на втората ядрена електроцентрала в България - в Белене, след като вече излезе и докладът на БАН по темата.

"Спорът на компетентните експерти се пренася върху това къде да бъдат изградени новите блокове - дали в Белене или в Козлодуй. Споровете са за това основно каква инфраструктура ще трябва, колко ще струва, дали има смисъл и т.н.".

Опцията за продажба на оборудването е абсурдна, категоричен бе гостът.

"Електроенергията, произвеждана в Белене, ще бъде значително по-евтина от тази на АЕЦ Аккую заради финансирането и търсенето на преференциална цена. Вариантът АЕЦ Пакш е по-добър, в това няма спор. Да се финансира с дългосрочен заем с ниска лихва и със сериозен гратисен период с междудържавни гаранции".

Колко ще струва електрическата енергия, произведена от новите блокове в "Белене"? Какви са ключовите фактори, които се забравят в дискусията за проект "Белене"? Защо е най-изгодно за България да работи с Росатом? Реалистично ли е да се започне строежът на АЕЦ Белене до две години? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички руски проекти в бившите соцстрани,целят да източват държавите,били под руския ботуш.Пример,сагата с хърватската фирма,с участието а държавата-"Агрокор".Руската банка "Сбербанк",зад която стои руската държава,рекетира Хърватия,да плаща милиарди ,от парите на данъкоплетците.Задълженията,естествено са нараснали,така,както само руснаците могат да правят това.Същото се случва и с нас.След всяка руска сделка ,следват огромни задължения и съдебни процеси.Трябва да има съд за неотговорни политици
60
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато продажните комунисти не се изтребят в родината,народът няма да прокопса! Тази червена продажна пасмина ще продаде на Русия и майките си само и само да се "издължи" на Кремъл. Ейййй,много пара наляха руснаците в комунистическите сметки!
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципът на " сваряване на жабата". На ГЕРБ не им стиска да застанат пред лицето на хората и да кажат: да, ние започваме проекта, да, ние носим отговорност. Затова започват отдалече - ами БАН го предложили, ама ние нищо такова...ами тия експерти вижте какво казват...ами то иначе какво ще правим с гьола и оборудването и така, докато хората малко по малко свалят гарда, станат " сварени" и тогава, тайно, с парите на хората продължават корупцията ( срещу която толкова се борели иначе...).
58
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Белене" да се обяви за природен резерват за рядко срещани бетонни русофилски влечуги, а колекцията му да се попълни с паметника на съветската армия от София, "Альоша" от Пловдив, "Чинията" на "светлото бъдеще от "Бузлуджа", макет на "Мавзолея" и восъчна маска на Г.Д., а на специална платформа в "Гьоло" да бъде положена рубинената звезда на "вечната дружба" от партийния дом.Експозицията ще бъде символ на българския "Чернобил", който по внушителност сигурно ще задмине съветския "Чернобил" !
57
21
 
20
 
! Отговори
Йоп преди 6 години
Народа каза ДА на Белене, експертите казват ДА. Тези, които казват НЕ, работят за чужди интереси и вредят на България.
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласно законодателството и подписаните договори, НЕК се задължава първо да изкупува скъпата електроенергия от възобновяемите енергиини източници, след това от Американските Марици и чак след това от други места, като АЕЦ Козлoдуй. Така че ако ще и 4 АЕЦ-а да построите - токът няма да стане по-ефтин за вас. Токът че го купуват макета, албанци и гърци чрез частни БГ фирми които сега лобират да им се направи централата, а танъкоплатците да плащат заемите
55
4
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До ДА СТРОЯТ ,БЕ...Трупата ЕКСПЕРТИ усилено подгрява публиката!
54
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафиотът Богомил Манчев е отпуснал явно милиони за реклама на проект който ще ни набута с милиарди. А Еленко Божков има фирма с жената на Р.Овч. - слушайте го.
53
6
 
11
 
! Отговори
ДА СТРОЯТ ,БЕ... преди 6 години
....НАЛИ ТРЕБВА ДА СЕ КРАДЕ ОТ НАРОДА , ЗА ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ ТИЯ ЧЕРВЕНИ КЪРЛЕЖИ...??!!ПА , НАРОДА КОТО Е *** ...НЕКА ПЛАЩА !!!!!!!!!!!!!!!!!!ВСЕКИ СИ ПАТИ ОТ ГЛАВАТА !!!!/...А БЪЛГАРИНА ---ГЛАВНО ОТ СОБСТВЕНАТА СИ ГЛУПОСТ.../
52
6
 
16
 
! Отговори
далаверата Белене преди 6 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров и бившия червен министър Петър Димитров плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските.... отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
51
6
 
16
 
! Отговори
не преди 6 години
Ако ще Белене да произвежда ток на цена 1 стотинка - никой няма да ви го продаде. За вас е скъпия ток от соларките и вентилаторите, а този от Белене и Козлодуй се продава на ниски цени на частни фирми които го продават на съседни държави. Да се строи Белене означава да се даде безплатно на енергиината мафия тази централа, а смектата с лихвите да я плащат всички данъкоплатци
50
18
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
Само 15 дни люта зима ни трябва и някои от пишещите по-долу глупости от рода ,,не ни трябва нова АЕЦ" ще се одървят от студ.
49
6
 
5
 
! Отговори
нищо не става от нас преди 6 години
няма дори един въпрос, една точка, един проблем, вкойто българите да са на едно мнение... ..даже напротив, във всеки случай се тръгва на нож, на кавга и на попържане... ...жалка картинка! Няма светлина в тунела и слухове за такава няма даже!Вече не сме народ, ние сме една популация от безразсъдни и аморални роби...
48
14
 
12
 
! Отговори
до 47 преди 6 години
Напротив - на Референдума 74% от българите казаха ДА на АЕЦ-Белене.
47
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без Белене цената на тока ще расте с по 78% на година.Само след 3 години ще бъде непосилна за 60% от българското население.Замислете се.
46
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глас народен - глас божи !На референдума казахме - НЕ на БЕЛЕНЕ.
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БеляНе не са червените а са американските демократи бкп вече не съществува съществува американска демократическа социалистическа парития бсп а нарада са го яли кучета този девиз е сега при американска демокрация.при бкп. имаше друг девиз всичко от чочека за човека.не се правите илюция че при бкп беше лошо имаше плюсове и минуси а сега са повече минуси
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88 Краварите в случая са с ***.
43
15
 
10
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 6 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските ..... обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласувам с петте ръце да се строи. Само не с наши пари и токът да не се продава тука.

Спонсорирани публикации