Кой? Кога? С какво? Неминуемо ще се строи АЕЦ "Белене"

Еленко Божков коментира пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 15:30, Екип на Bloomberg
88
Кой? Кога? С какво? Неминуемо ще се строи АЕЦ "Белене"
Снимка: Pixabay

Шансът за проекта "Белене" е неминуем. Няма какво друга до се прави, освен да се строи централата. Това каза Еленко Божков, бивш член на КЕВР, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира темата дали е може да се говори за връщане на проекта за изграждане на втората ядрена електроцентрала в България - в Белене, след като вече излезе и докладът на БАН по темата.

"Спорът на компетентните експерти се пренася върху това къде да бъдат изградени новите блокове - дали в Белене или в Козлодуй. Споровете са за това основно каква инфраструктура ще трябва, колко ще струва, дали има смисъл и т.н.".

Опцията за продажба на оборудването е абсурдна, категоричен бе гостът.

"Електроенергията, произвеждана в Белене, ще бъде значително по-евтина от тази на АЕЦ Аккую заради финансирането и търсенето на преференциална цена. Вариантът АЕЦ Пакш е по-добър, в това няма спор. Да се финансира с дългосрочен заем с ниска лихва и със сериозен гратисен период с междудържавни гаранции".

Колко ще струва електрическата енергия, произведена от новите блокове в "Белене"? Какви са ключовите фактори, които се забравят в дискусията за проект "Белене"? Защо е най-изгодно за България да работи с Росатом? Реалистично ли е да се започне строежът на АЕЦ Белене до две години? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 1.12.2017 нова цена на тока - чесито.

Спонсорирани публикации