Оборудването за АЕЦ "Белене" – да се продаде!

Трайчо Трайков с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 18:10, Екип на Bloomberg
115
Оборудването за АЕЦ "Белене" – да се продаде!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Строеж на АЕЦ Белене би струвал 30 млрд. лева, каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Най-добрият вариант за АЕЦ „Белене“ е да бъдат предприети активни действия по минимализиране на загубите, които включват продажба на оборудването и целесъобразно използване на площадката.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета „Борисов 1“ Трайчо Трайков.

Възможен е вариантът оборудването за „Белене“ да бъде продадено, категоричен бе гостът в студиото.

Най-лошият вариант, смята Трайков, е след дадените вече 3 млрд. лева държавата да даде „още 30“, визирайки лансираните идеи за възможности изграждане на втора ядрена мощност.

„В разчетите на БАН се говори за €10,5 млрд., т.е над 20 млрд. лева. Досега в историята на ядрената енергетика обаче не е имало проект, който да в завършен в планирания срок и планирания бюджет. Така че отсега може да сме сигурни, че това няма да е реалната цена“, отбеляза той.

В продължението на разговора бяха разгледани различните аспекти на казуса „Белене“ и различните варианти за строеж на централата, изложени в доклада на БАН. Трайков посочи и редицата условия, при които подобен проект би бил рентабилен, условия, които много трудно, според него, биха могли да имат практическа реализация.

Как България може да продаде вече произведеното от „Росатом" оборудване? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бетонните влечуги в Белене са по - скоро русофобски. Ако бяха русофилски, досега централата вече щеше да работи.
90
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Белене" да се обяви за природен резерват за рядко срещани бетонни русофилски влечуги, а колекцията му да се попълни с паметника на съветската армия от София, "Альоша" от Пловдив, "Чинията" на "светлото бъдеще от "Бузлуджа", макет на "Мавзолея" на Г.Д. Експозицията ще бъде символ на българския "Чернобил", който по внушителност сигурно ще задмине съветския "Чернобил" !
89
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До То6БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОЙ, иначе загиваме след 10-15 години.--------------Верно е.Ако не ни излъжете да строим, до 10-15 години полуруснаците фалирате позорно.
88
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постройте го.Още сега си направете буркан и почвайте да събирате стотинки.Ще ви трябват за нов реактор.
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кривата джука няма ли да уреди да закрият и наличните работещи реактори в Козлодуй, за да накажем руснаците окончателно. Все пак реакторите които затвориха произвеждаха най-евтината електроенергия в ЕС и се оказа, че Франция разчита и на по-стари, но ние сме все тарикати.
86
5
 
10
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Ако не построим Белене сме най големите ***. А такива като трайчо да си траят, но като има такива антибългарски телевизии, които канят провалили се политици, толкова. БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОЙ, иначе загиваме след 10-15 години.
85
6
 
7
 
! Отговори
Глупости.. преди 6 години
Ще строят ...колоко строиха Т.Живков , Станишев и Орешарски /цели 30-г./!!!Номера е да се започне да се строи ---ЗА ДА СЕ КРАДЕ НА-АНГРО...ЩОТО ВЕЧЕ НЯМА ОТКЪДЕ А ТАКА ЩЕ ИМАТ ОПРАВДАНИЕ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 40-г. , а ние ще стегаме коланите и ше гладуваме ..пак "НА ПОЛЗУ РОДУ"!!!!ПАК РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ ТАРИКАТЛЪЦИ И ДАЛАВЕРИ--НИЩО НОВО!!!
84
9
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
токът от американските централи е ДОГОВОРЕН да се изкупува на фиксирана цена много години напред и тази цена е далеч по-висока от цената от другите енеропроизводители-------Да, и какво от това?Нали за да направят вложение за модернизиране на тецовете, трябва да им се гарантира някаква възвращаемост?Вие защо искате държавни гаранции върху заема за АЕЦ? Нали това е АБСОЛЮТНО СЪЩОТО!
83
5
 
3
 
! Отговори
ДА СЕ ПРОДАДЕ ... преди 6 години
...АМА НА КОГО ...КАТО НИКОЙ НЕ ИСКА РУСКИТЕ *** И ДА УМИРА ОТ РАДИАЦИЯ!!МИНАЛАТА СЕДМИЦА ---ПАК РУСИЯ СА ОБГАЗИЛИ ЦЕЛА ЕВРОПА С РАДИАЦИЯ И ПАК СЕ ПРАВЯТ НА ...НИ ЛУК ЯЛИ --НИ ЛУК МИРИСАЛИ!ТЕ --ПОНЕ СА МНОГО....А, НИЕ ....СМЕ САМО 6-МЛН. !ПОНЕ ДА СИ ИЗПРАТИМЕ ДЕЦАТА В ЧУЖБИНА ...ТА ДА НЕ УМИРАТ ТУКА КАТО МУХИ!
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото токът от американските централи е ДОГОВОРЕН да се изкупува на фиксирана цена много години напред и тази цена е далеч по-висока от цената от другите енеропроизводители. В общия микс вдига крайната цена.
81
4
 
10
 
! Отговори
нахалство преди 6 години
Абе ,....., кой си ти , че ще продаваш оборудването , бе , предател! АЕЦ " Белене " трябва да бъде построена!
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТО 80Хм.....да "обосноваваш" гл.у.пос.тите на г.л..у.пак си е чиста шизофрения..... А да възхваляваш тец-овете пред атомните централи, все едно да обясняваш, че леката кола е по-добре е каручка с два коня е два пъти шизофрения! Чудя се какво правите тука? На акъл не се учите, а да четеш т.р.о.лски гл.у.по.сти на интелигентни хора не им се иска!
79
6
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Ако бяхме построили централата, тези милиарди можеха да покрият другата глупост с дългосрочните договори за ТЕЦ-овете. В резултат токът щеше да е по-евтин.-------Това са си само твои мечти.Нещо можело да покрие друго нещо, тимтири-минтири...И колко щеше да е по-еврин тока?И защо дългосрочните договори с ТЕЦ-вете да са нещо лошо? Хайде обоснови се?
78
0
 
3
 
! Отговори
СЛОНА–БУМБЕТО преди 6 години
БИХ ТЕ ПРОДАЛ В АНАДОЛА!!!
77
4
 
11
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ако не бяха се мотали,и не слушахме западните ***...ли,сега Белене можеше и да работи,и щеше да е построен за 1/3 от тази цена която се споменава сега.
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още чакаме газа от Катар от Трайчо. Кога пристига?
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, бих. Цената на тока се определя като договорна между различни показатели. В нея се калкулират и държавните разходи, свързани с централите. Колкото и да ни промиват мозъците за частни инвестиции и собственост, парите за строеж, за оборудване, за съдилища, за лихви, за експерти, за пътувания на преговарящи са все от джоба на данъкоплатеца. Ако бяхме построили централата, тези милиарди можеха да покрият другата глупост с дългосрочните договори за ТЕЦ-овете. В резултат токът щеше да е по-евтин.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАН "твърди", че евентуално (вероятно 2% шанс) може РЕГИОНА (не България) да има нужда от базова мощност 2035 година.И защо викате да строим АЕЦ-а на поне двойна цена ?
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хвана ли тен бе Шоро? И кво пари за лосион ли заработваш? Колко гранти чакаш от дядо ти Шоро?
72
2
 
8
 
! Отговори
пак кьорфишеци преди 6 години
Тоя льольо, що го каните да пуска мухи на 80-те %, пак бе? Нали се разбрахме, че е на плаж?