Оборудването за АЕЦ "Белене" – да се продаде!

Трайчо Трайков с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 18:10, Екип на Bloomberg
115
Оборудването за АЕЦ "Белене" – да се продаде!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Строеж на АЕЦ Белене би струвал 30 млрд. лева, каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Най-добрият вариант за АЕЦ „Белене“ е да бъдат предприети активни действия по минимализиране на загубите, които включват продажба на оборудването и целесъобразно използване на площадката.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета „Борисов 1“ Трайчо Трайков.

Възможен е вариантът оборудването за „Белене“ да бъде продадено, категоричен бе гостът в студиото.

Най-лошият вариант, смята Трайков, е след дадените вече 3 млрд. лева държавата да даде „още 30“, визирайки лансираните идеи за възможности изграждане на втора ядрена мощност.

„В разчетите на БАН се говори за €10,5 млрд., т.е над 20 млрд. лева. Досега в историята на ядрената енергетика обаче не е имало проект, който да в завършен в планирания срок и планирания бюджет. Така че отсега може да сме сигурни, че това няма да е реалната цена“, отбеляза той.

В продължението на разговора бяха разгледани различните аспекти на казуса „Белене“ и различните варианти за строеж на централата, изложени в доклада на БАН. Трайков посочи и редицата условия, при които подобен проект би бил рентабилен, условия, които много трудно, според него, биха могли да имат практическа реализация.

Как България може да продаде вече произведеното от „Росатом" оборудване? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България няма оборудване. Платихме около милиард само неустойка. Не оборудване а НЕУСТОЙКА. Когато си поръчвате нещо нали плащате КАПАРО? НЕУСТОЙКАТА Е ЗАРАДИ НЕИЗПЪЛНЕН ДОГОВОР. КАПАРО ИЛИ НЕУСТОЙКА НЕ СЕ ВРЪЩАТ ПРИ НОВ ДОГОВОР. НОБез нова АЕЦ до 3-5 години тока ще започне да гони цената от лев за киловат, защото по изисквания на ЕС ТЕЦ-овете в Е.С. ще се затворят до 2035 година. А живота на Козлодуй до кога е?
70
4
 
5
 
! Отговори
гранични войски преди 6 години
За тия дето не са служили войници. Знаете ли през 1985-1985.г колко млади войничета граничари ги върнаха в ковчези при майките им? Гледаш го ходи някакъв по кльона, докато му викнеш "стой" и онзи под наметалото един ред със сгъваем автомат. Така турския спецназ си натренираше аскера. След няколко такива случаи и нашите почнаха, първо стрелят, после питат. Не сте чували за тия работи, друго си е да гледате на сорос филма "граница".
69
10
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
АЕЦ-ът щеше де е построен и да печелим всички------Как щях да печеля лично аз, бо ли ми обяснил?
68
0
 
8
 
! Отговори
глупака преди 6 години
ТОЗИ АКО Е БИЛ министър демократ ,аман ка нашата държава.
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха антируските страхове и угодничество пред мнимия добър Запад, досега АЕЦ-ът щеше де е построен и да печелим всички. Които спряха стоежа, да съберат от своите хора пари, те ги имат, и да изплатят държавното си предателство.Същото се отнася и за разрушаването на граничните зони.
66
10
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
И на кой ще го продадеш бе гении? Най-много да го върнеш на вторични суровини...--------След като не може да се продаде, значи не струва нищо.Само продажбата му на цената на реактор, би доказала, че това е реактор. Иначе защо да си монтираме това нещо в двора? То няма да даде ток...
65
3
 
3
 
! Отговори
Тука има, тука нема преди 6 години
Говоренето за някакво оборудване и показването на дървени съндъци не означава, че има такова оборудване фактологически!пп. продадено ли е вече оборудването ? Сам чрез тези политически разговори далавераджиите-политикантите добри пари мога да се изкарат!
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без АЕЦ? До 2035 година ще трябва да няма ТЕЦ-ове никъде в Е.С. Ами живота на АЕЦ Козлодуй колко е? Питам, без ТЕЦ и АЕЦ само със соларни станции ли ще сме? И ако не е изгодно да имаме АЕЦ, защо ТУРЦИЯ ПРАВИ? ЗА ДА НИ ПРОДАВАТ ТОК ЛИ? Да чакаме тока да стане 2-3 и нагоре лева ли за киловат? А заплатите ще пораснат ли толкова?
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно бе, тоя вдянков няма ли да върне парите на здравната каса?
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пари от транзитни такси и колко ток щеше да влиза? В детайлите се крие изгодата, а не само да плещиш на ангро.
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чуждестранните агенти заработват заплатите си. Тоя не е ли подсъдим заедно с оня капиталист и дянковчето?
60
2
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До СТРАНДЖАТА Ако Герб бяха държавници, сега в бюджета трябваше да влизат такси от транзитен пренос на газ, а Белене вече щеше да произвежда ток, без да сме платили и 10 лева за строителството и.
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано не я строят, че ако я почнат крадливите герберасти от 30 милиарда ще откраднат поне 25 милиарда.Те от една нищо и никаква улица за 16 милиона, откраднаха 12 милиона,та тука ли.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странджа, комисионните ги бяха взели други, за това Биби спря строежа!
57
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Ако смятате да откраднете 20 милиарда, ще бъде такава каквато я казва Трайчо!
56
2
 
4
 
! Отговори
до СТРАНДЖАТА преди 6 години
"Ако ГЕРБ искаха да крадат - веднага биха възобновили проекта АЕЦ Белене... -"Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че най-добрият вариант е да се търси изграждане на АЕЦ "Белене"
55
0
 
6
 
! Отговори
Bai vi Peio преди 6 години
Оборудването за АЕЦ "Белене" да се продаде!...Davam 100 rubli!...ste si go skladiram na vilata i ste go napravia na Muzei na Suvremennia Kompradorski neokolonializum......kut gushne bosileka cicko Sorosh...tova pale na snimkata moze da goide da higienizira i kusa biletcetata...za minimalka......ako i Dragalevskia kirtak se pliosne otvisoko...na gornoto... ste uvelicim zaplatata s do 10 procenta...
54
11
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Ако ГЕРБ искаха да крадат - веднага биха възобновили проекта АЕЦ Белене... - но те са ДЪРЖАВНИЦИ и не биха пожертвали напразно една четвърт от националния бюджет...
53
1
 
11
 
! Отговори
Др.Михайлов преди 6 години
Прав е Трайчо,да ги продаваме и с парите ще се топлим една зима с турски ток ,а после като заработи газовият хъб на бате Гойко минаваме на турски газ!!!Да живей България,такива патриоти ни трябват!!!
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без АЕЦ цената на тока ще расте с по 80% на година.Разбрахте ли отворковци ?Тя и сега е непосилна за по-голямата част от българите.Тези които не са във властта и на хранилката на ГЕРБ.