Оборудването за АЕЦ "Белене" – да се продаде!

Трайчо Трайков с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 18:10, Екип на Bloomberg
115
Оборудването за АЕЦ "Белене" – да се продаде!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Строеж на АЕЦ Белене би струвал 30 млрд. лева, каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Най-добрият вариант за АЕЦ „Белене“ е да бъдат предприети активни действия по минимализиране на загубите, които включват продажба на оборудването и целесъобразно използване на площадката.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета „Борисов 1“ Трайчо Трайков.

Възможен е вариантът оборудването за „Белене“ да бъде продадено, категоричен бе гостът в студиото.

Най-лошият вариант, смята Трайков, е след дадените вече 3 млрд. лева държавата да даде „още 30“, визирайки лансираните идеи за възможности изграждане на втора ядрена мощност.

„В разчетите на БАН се говори за €10,5 млрд., т.е над 20 млрд. лева. Досега в историята на ядрената енергетика обаче не е имало проект, който да в завършен в планирания срок и планирания бюджет. Така че отсега може да сме сигурни, че това няма да е реалната цена“, отбеляза той.

В продължението на разговора бяха разгледани различните аспекти на казуса „Белене“ и различните варианти за строеж на централата, изложени в доклада на БАН. Трайков посочи и редицата условия, при които подобен проект би бил рентабилен, условия, които много трудно, според него, биха могли да имат практическа реализация.

Как България може да продаде вече произведеното от „Росатом" оборудване? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
18
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Скоро ще купуваме ток от Турция и Румъния, това ли е целта?
30
3
 
4
 
! Отговори
пак киро преди 6 години
Само 31 страни в света, от 196, използват ядрени реактори за ток.България е на 19 място по мощност на ядрени реактори от тези 31 страни.Пред нас, по-напред с ядрени мощности, се нареждат страни като САЩ, Франция, Япония, Южна Корея, Украйна, Канада, Германия, Китай, Англия... накратко страни с мощни економики.България е на 74 място по брутен вътрешен продукт в света.България е на 99 място по население в света.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На женският пазар ли да го продадем или къде по-точно? То акъли да се дават е лесно....
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трайчо, я сподели как докато беше министър обясняваше, че Белене ще ни струва 10 милиарда, а днес ги направи на 30? Да не би да е имало прилична финансова транзакция в офшорката ти? :)
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива " киряк стефчовци" като този продажен некадърник съсипаха България след 1990 година.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на кой ще го продадеш бе гении? Най-много да го върнеш на вторични суровини.... Тва да не ти е телефон, че да го продадеш....Аман от ***
25
6
 
2
 
! Отговори
олег преди 6 години
Аз не искам крадливи политици да строят крадлив проект. Ако имаше частник, който да инвестира - да,!
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трайчо както е тръгнал със съчиненията, след година-две ще ги закръгли на 60 милиарда.
23
10
 
4
 
! Отговори
kiro преди 6 години
Наа България ядрена енергия и е необходима толкова колкото на ескимостие шезлонги за плаж. За съжаление продажна политическа класа и заблуден народ може да ни докарат до последната и финална национална катастрофа ако Белене се построи.Ядрен самолетоносач от клас Нимитц излиза около 4 милиарда евро. По добре да си купим два ядрени самолетоносача и паркираме в Черно Море. На гол *** чифте пищови е, но с атомната е на гол *** гаубица препасал.
22
2
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
За тебе 100% .
21
2
 
1
 
! Отговори
До 19 олег преди 6 години
Дай първо ти кст си отворен.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Строеж на АЕЦ Белене би струвал 30 млрд. лева, казаТрайчо Трайков"Трайчо Трайков, 16.09.2009 г.:"АЕЦ Белене ще ни струва между 9,5-10 милиарда лева"
19
4
 
8
 
! Отговори
атомчо преди 6 години
На всяка цена и възможно най скоро трябва да се започне строителството на АЕЦ Белене - тя е жизнено необходима за България - - това дето се пише са пълни измишльотини ще продадем реактора и после ще купуваме друг обаче дивидентите от новата покупка ще ги вземе Трайчо - най евтината енергия най леката за производство най чистата - Франция защо не си продаде или спре поне един реактор - хайде стига с тези простотии
18
3
 
2
 
! Отговори
олег преди 6 години
Вижда се нуждата Белене да се финансира с акции по 1000 евро бройката, за да може всички в тоя форум, които са убедени в нуждата от проекта да участват и във финансирането на строителството и в разпределението на големия келепир като тръгне. Не е ли честно така?
17
12
 
3
 
! Отговори
. преди 6 години
Белене носи само смърт.
16
3
 
16
 
! Отговори
Процедурно преди 6 години
До кога ще се занимавате с тоя ***?
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проект никога е нямало, имаше прибрани комисионни и поръчано оборудване, без дори да има пари да го платим. от дрогаря р.овч. а въпросните герб дори и да искат да строят, нямат нито един специалист в тази специалност (то няма и в България), че да успеят да калкулират бъдещи приходи и разходи.
14
4
 
14
 
! Отговори
ебаси преди 6 години
Този незабавно да се арестува за държавна измяна. Такива като него обричат държавата докато другите карат електромобили, ние да сме на ***.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трайчо от ДАЙ БЪЛГАРИЯ ли беше?
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА КАТАР, ТРАЙЧО, НА КАТАР ДА ГО ПРОДАДЕМ.

Спонсорирани публикации