Оборудването за АЕЦ "Белене" – да се продаде!

Трайчо Трайков с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 18:10, Екип на Bloomberg
115
Оборудването за АЕЦ "Белене" – да се продаде!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Строеж на АЕЦ Белене би струвал 30 млрд. лева, каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Най-добрият вариант за АЕЦ „Белене“ е да бъдат предприети активни действия по минимализиране на загубите, които включват продажба на оборудването и целесъобразно използване на площадката.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета „Борисов 1“ Трайчо Трайков.

Възможен е вариантът оборудването за „Белене“ да бъде продадено, категоричен бе гостът в студиото.

Най-лошият вариант, смята Трайков, е след дадените вече 3 млрд. лева държавата да даде „още 30“, визирайки лансираните идеи за възможности изграждане на втора ядрена мощност.

„В разчетите на БАН се говори за €10,5 млрд., т.е над 20 млрд. лева. Досега в историята на ядрената енергетика обаче не е имало проект, който да в завършен в планирания срок и планирания бюджет. Така че отсега може да сме сигурни, че това няма да е реалната цена“, отбеляза той.

В продължението на разговора бяха разгледани различните аспекти на казуса „Белене“ и различните варианти за строеж на централата, изложени в доклада на БАН. Трайков посочи и редицата условия, при които подобен проект би бил рентабилен, условия, които много трудно, според него, биха могли да имат практическа реализация.

Как България може да продаде вече произведеното от „Росатом" оборудване? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
melinda nagy преди 6 години
Беленският проект е обреченще продадем реакторите на цената на трактори и ръшаните ще си ги карат 60 и повече години
110
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Как България може да продаде вече произведеното от Росатом" оборудване? - МНОГО ЛЕСНО; ДАЙТЕ ГО НА ДОМУСЧИЯТА ЗА 1лв. КАТО КРЕМИКОВЦИ И ГОТОВО! СИГУРЕН ЧЕ ДАЖЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДА СИ ГО ИЗВОЗИ БЕЗПЛАТНО
109
2
 
2
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Досега в историята на ядрената енергетика обаче не е имало проект, който да в завършен в планирания срок и планирания бюджет. - ТОЯ БИВШ МИНИСТЪР Е ТОЧНО ТОЛКОВА НЕ*КА*ДЪРЕН КОЛКОТО НАСТОЯЩИЯ МИНИСТЪР. ПРИНЦИПНО СРОКА ВИНАГИ СЕ СПАЗВА ЩОТО ИНАЧЕ ТЕКВАТ НЕУСТОЙКИ; ЗА НАРУШЕНИЕ НА СРОКА ПРИ СТРОЕЖ НА АЕЦ ПЪК ДА НЕ ГОВОРИМ. БЮДЖЕТА ВИНАГИ НЕ СТИГА ПОРАДИ : 1)КОРУПЦИЯ 2)КАК ЛИЦА КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е "ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА" ОПРЕДЕЛЯТ КОЛКО СТРУВА (РИТОРИЧНО ПИТАМ АЗ)...
108
1
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Досега в историята на ядрената енергетика обаче не е имало проект, който да в завършен в планирания срок и планирания бюджет. - В КОЙ ТОЧНО ЯДРЕН ПРОЕКТ СИ УЧАСТВАЛ ТИ БЕ МОМЧЕ ? КОГАТО Е ПРАВЕН КОЗЛОДУЙ, ТАТЕТО НА ОЧИЛАТОТО ХУМАНОИДНО, НЕ Е БИЛ ПЛАНИРАНО ОЩЕ, КОЕТО СВЕЖДА ИЗКАЗВАНИЯТА НА ТОЗИ ДО ИЗРАЗА : "ГОВОРИ СИ , НЕ МИ ПРЕЧИШ, АМА ПРЕДПОЧИТАМ ДА Е ЛЯТОТО ЧЕ ПЕСТЯ ОТ КЛИМАТИК"
107
9
 
5
 
! Отговори
какво още преди 6 години
Белене ще стои като чугунена топка занитена за крака на България.АЕЦ - ДА, но не с руска технология!И простата причина че с ядреното гориво ще им бъдем на дистанционно управление. А техните намерения са открито враждебни. Каза ви го Путин, каза ви го Захарова.
106
3
 
13
 
! Отговори
Драган преди 6 години
Човек с висше не може да твърди това или трябва да адски *** или по-логичния вариант продажен. Да му съберем малко пари и за самолетен билет и да пробва да съсипва друга държава! Не знам от какъв зор търсят мнение от *** политици, който не са направили нищо добро за държавата си!
105
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До далаверата БеленеDa capo al fine! ***, напиши го още 5 пъти - полезно упражнение за оленца, които усвояват компютъра! Далаверата е на тези слуги на враговете на България, които използват продажните ни, прокажени управници първо, против Русия и второ, против България! Ще дойде денят на разплатата, на Страшния съд!
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трайко, трай си, не се излагай! Ти си пълен *** и в ядрена енергетика, и в икономиката! Ти си гилза - демек изгърмян патрон! За жалост - халостен. Но си безочлив, отвратително нагъл! Скрий се, да те забравим! Белене ни трябва! Парите, хвърлени там и погубени, никога няма да ви простим, предатели на България!
103
3
 
15
 
! Отговори
РЕД преди 6 години
ТИЯ ДЕСНИ *** ОСВЕН ДА ПРОДАВАТ И ДА РУШАТ НИЩО ДРУГО НЕ ЗНАЯТ.АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН И В КРАТКИ СРОКОВЕ!!!!
102
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е общото между България и Унгария?Защо реши, че ако нещо е добро за Ингария, е добро и за България
101
3
 
14
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Чудно как толкова патилите от руснаците унгарци начело с десния Орбан решиха руснаци да им строят втора ядрена Пакш 2 и още по-чудно е как и Брюксел одобри този проект!? Чакам адекватен отговор от местните атлантичета, макар че от местно атлантиче по презумпция адекватност не може да се очаква! Пакш 2 започва да се строи догодина!
100
1
 
11
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Белене ще го има, колкото и газ да пикаят и кръв да с.рат местните атлантичета! Проблемът е единствено да не го дадат на някой частен ''инвеститор'', а не на държавата!
99
1
 
4
 
! Отговори
до 84 от славянин преди 6 години
А вашите атлантически ''божества'' докога ще ни тровят отгоре с кемтрейлсите си и ще се правят на ни лук яли, ни лук мирисали!?
98
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом руските *** си късате косите, това е добър знак.Но требва и главите да си откинете.
97
11
 
5
 
! Отговори
далаверата Белене преди 6 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров и бившия червен министър Петър Димитров плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските под.логи отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
96
2
 
14
 
! Отговори
нн преди 6 години
Като този дебелоглавец има и други който манипулират, че АЕЦ Белене е лош вариант. Ще сане ясно че е голяма грешка, но като изтървем питомното. Дано се намерят умни хора и проумеят, че централата трябва да се строй и то веднага. Не ви ли е урок Южен поток, сега си късаме косите, но късно и безвъзвратно отминало, огромна загуба за България.
95
13
 
6
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 6 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 3 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток.Тази теми завинаги са приключила за България. Руските в България обаче продължават да точат лиги за да крадът и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
94
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров и бившия червен министър Петър Димитров плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските почитатели отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
93
11
 
5
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 6 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
92
3
 
6
 
! Отговори
нормално преди 6 години
Ами така е, като е все на плаж, как няма да слънчаса?

Спонсорирани публикации