Светло ли е бъдещето за европейското финансиране за малките фирми?

Инж. Петър Стоянов пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 15:52, Екип на Bloomberg
1
Светло ли е бъдещето за европейското финансиране за малките фирми?
Снимка: Freeimages.com

При европейското финансиране не съм съгласен, че трябва да се преминава само на финансови инструменти след 2020. Това каза инж. Петър Стоянов, Българска асоциация на микропредприятията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Повод за гостуването бе информацията на министерството на икономиката, че догодина се очаква по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" да бъдат разпределени 404 млн. лева.

"Българските микро, малки и средни предприятия нямат толкова голяма възможност да маневрират, докато големите имат по-широки възможности да посрещат всякакви събития. Резултатите на финансовите и нефинансовите предприятия в страната са показателни през изминалите години. Погледнете банките какви невероятни печалби отчитат, а в същото време една статистика, направена от ЕС във връзка с кампанията за протекционизъм в Евросъюза, показва, че средната ефективност на ЕС е 416%, а в България ефективността е 0%. Поради тази причина финансовите институции отчитат печалби, а нефинансовите търпят много сериозни загуби".

Излишно е да коментирам колко фирми прекратяват дейността си всяка година, излишно е да коментирам, че липсва всякаква диверсификация и че са оставени не на живот, а на вегитиране, каза гостът.

"Един от силните начини на протекционизма е да се сложат именно бариери там, където има проблеми и по някакъв начин държавата да се намеси".

Вече е време да се сложи ясна и перспективна стратегия за развитие на българската икономика, каквато още няма, категоричен бе събеседникът.

Защо на България е нужен закон за браншовите организации? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да ви го обясня. Правите компания. Продукта ви има 1% шанс да успее. Никой не ви обръща внимание и загивате, освен, ако продукта ви не стане с 10% шанс да успее. Тогава идва голяма корпорация, която ви предлага 3 пъти повече пари, отколкото ще изкарате за 10 години. Вие продавате бизнеса, защото шансовете ви са малки, я дори и да успеете, пак няма да спечелите толкова.Междувременно, корпорацията автоматизира всичко и е монопол. Няма работа, но има огромни цени.

Спонсорирани публикации