Диамантите са вечни, но... руските май губят блясъка си

Печалбата на концерна за добив на диаманти Алроса се сви
24
Диамантите са вечни, но... руските май губят блясъка си
Снимка: архив, Ройтерс

Печалбата на руския концерн за добив на диаманти Алроса се сви наполовина. За първите девет месеца на годината приходите на компанията са се сринали до 61,9 милиарда рубли (880 милиона евро) или с 47 % спрямо същия период на миналата година.

Сред причините за слабите резултати е аварията през август, при която бе наводнена диамантената мина "Мир", разположена в сибирската република Якутия (Саха), пише Андре Балин, в. "Стандарт", Австрия.

Когато водата заля шахтите, 151 миньори работеха на стотици метри под земята. 143-ма бяха спасени, но търсенето на останалите осем остана безрезултатно и бе прекратено, когато стана ясно, че водното равнище продължава да се повишава въпреки непрекъснатото изпомпване на вода.

Надзорната техническа комисията по-късно доста мъгляво обясни причините за аварията и ги свърза с тежките хидрогеологически условия и с проектни решения.

От март концернът е ръководен от Сергей Иванов, съименник и син на Сергей Иванов - довереник на президента Владимир Путин и дългогодишен шеф на кремълската администрация. В петък (17 ноември), близо три месеца след трагедията, той уволни директора и главния инженер на миннодобивния комбинат Мирнински, които бяха посочени за виновници. Още 22 мениджъри са заплашени от дисциплинарно наказание.

Лошо състояние

Мината обаче отдавна е в лошо състояние. "Всички знаеха, че рано или късно ще се случи нещо подобно. Просто не искаха да инвестират пари, когато бе необходимо; да укрепят и да ремонтират шахтите. Естествено всичко, както обикновено, бе отлагано до последния възможен момент, и тогава се случи аварията", разказва депутатът от регионалния парламент Гаврил Парахин, според когото причината за инцидента е небрежността на ръководството.

Критики бяха отправени и към самия Иванов, за когото се твърди, че няма нужната квалификация за този пост - преди да поеме ръководството на концерна, 37-годишният Иванов е работил единствено като финансов експерт в държавни банки. След назначаването му мнозина високопоставени мениджъри подават оставка.

Според данни на Алроса катастрофата е довела до финансова загуба, която досега се оценява на около 100 милиона евро и вече се отрази тежко на резултатите за третото тримесечие. Мината "Мир" носеше 9 % от общия добив на диаманти на Алроса, а за да бъде отново пусната в експлоатация по думите на Иванов ще са необходими "няколко години". Затова перспективите за близкото бъдеще са мрачни. Според него през 2018 година предприятието едва ли ще успее да компенсира намаляването на добива.

Това обаче ще се отрази слабо на обема на продажбите, тъй като Алроса все още има големи диамантени резерви.

Застой в продажбите

Концернът и преди катастрофата прогнозираше стагнация на печалбите без да очаква рекордната 2016 година да се повтори скоро. Продажбите са в застой не само при Алроса. Гигантът в бранша De Beers също бе принуден да отбележи спад. Приходите се свиха от 5,2 до 4,8 милиарда долара. Въпреки че през ноември бе отчетена лека възходяща тенденция при продажбите, печалбите са скромни.

Алроса все пак се надява, че през идните години отново ще излезе на печалба. За положителен резултат би трябвало да допринесе концентрирането на компанията върху основната й дейност. Алроса планира да продаде газовите находища, които все още са й останали. Инвестиционната компания Finam напомня за полезните връзки на Иванов с Кремъл при извършването на тази сделка, тъй като купувач може да стане Роснефт - държавен концерн с възможно най-добрите лобистки възможности.

Освен това руското правителство обсъжда възможността до 2019 година да намали дела си в Алроса с 4 % до 29 %. Република Якутия държи 25 % от акциите, други 8 % са на общински предприятия, а останалите са в ръцете на множество собственици. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: РусиядиамантиАлроса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземат от челния пример на Територията Бългерия - да дадат диамантените си мини на ирландци, новозеландци, канадци!
20
0
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
ти трябва да си някакъв супер анализатор, как пък стигна до този извод ? или звездите ти го говорят ?
19
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мините в Русия са пред пълно разкапване, както и всичко останало във великата срана. Техногенни катастрофи дебнат от всякъде Русия която не направи нищо през последните 25 години за да укрепи поне малко останалата в наследство съветска инфраструктура. Последният голям провал беше радиоактивното заразяване на Европа от завода Маяк в Челябинск. Блогери в Русия съобщават за смъртоносно облъчване на 2 милиона в Челябинск. Крайните резултати от тази катастрофа ще се видят след няколко месеца.
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ме ....... за мините в Русия. Страната на путиноепитеците отдавна е аварирала.Голяма новина беше.
17
0
 
8
 
! Отговори
:):) преди 6 години
и сега някой си в австрия си написал една статийка и вс трябва да и вярваме като едно време на вестник Работническо дело...
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиркДа бе ще се борят те ги произвеждат и разпространяват.
15
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е една голяма ***!
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДе бирс и Алроса значително намаляват печалбите си, но в заглавието се пише само за руската компания----------------Ти прочете ли, че Де Бирс има намаление от само 8%, докато При Алроса спадът е 47%?
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днеса отдавна е за бунището, гати порнографските плоски пропаганди ежедневно
12
3
 
27
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
За диамантите пишете, а за признанията на снайперистите от Майдана в Киев, ЙОК. Що така бе, пак за паре ли? Нали щяхте да се борите с фалшивите новини.
11
3
 
13
 
! Отговори
от Сидней Аав$тралия преди 6 години
И къде се листват акциите на тази 'печливша' компания за която пишете??? И къде може да се купят?? Май само за отбрани другаре?
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бг всичко е цъфнало и вързало та *** се угледа в другите.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Така е защото в Бг медиите са за манипилиране на общественото мнение и ДЕЗинформация.Такава е "далаверата".Това е държавата на Тиквата и КОЙ.П.П. Гьобелс се обръща в гроба.
8
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната *** и манипулативна статия. Де бирс и Алроса значително намаляват печалбите си, но в заглавието се пише само за руската компания.Този трик за заглавието и съдържанието на статиите го знаем отдавна.
7
13
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Всичко руско губи блясък... Кучетата си лаят... Оcpaли са се до уши, но не спират да лаят ;-)И цифри, цифри... Икономиката на този, на онзи... Икономиката е живия дявол, другари, не го ли разбрахте това?!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе аз нямам нищо против за акция от тази губеща компания.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам акциите на тази компания не са много достъпни,Даже въобще не са достъпни за нас обикновените потребители, а само за обрано общество.Така че каквито и прогнози да правите, те са абсолютно излишни.Просто защото и да искаме не можем да купуваме такива акции.
4
21
 
13
 
! Отговори
OMG WTF преди 6 години
До коментар 4:Ето, знаех си аз, че краварите са виновни. За рушлямската некадърност винаги краварите са виновни.
3
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много подозрително и на кой му влиза в работата, като нищо може и някой да е направил саботаж. Tо не са санкци не са пропагандни статии, краварите да си гледат в техния курник. че психясалия им прецедент скоро ще открие огън в някое училище по група деца и ще хване ученичките за половите органи.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
e TAKOVA !

Спонсорирани публикации