Банките свалиха лихвите, но на големите кредити

Потребителските обаче продължават да вървят нагоре
28 ное 2017 08:45, Петя Славова
2
Банките свалиха лихвите, но на големите кредити
Снимка: архив, Булфото

Банките смъкнаха лихвите за големите кредити до и над милион. Това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ) за октомври 2017 г. Оказва се, че лихвения процент при заемите до 1 млн. евро, договорени в левове е паднал от 4,20% на 3,88%. При тези договорени в евро пък спадът е в размер на 0,37 на сто. Така новият процент е 3,04%.

Продължава поевтиняването и на кредитите над 1 млн. евро както при тези договорени в евро, така и при тези изтеглени в лева. Новите лихвени нива са съответно 2,93% и 2,74 на сто, съобщава "Монитор".

Лихвите по потребителските кредити обаче продължават да вървят нагоре. Така, ако през септември сме си купили стока на изплащане в лева, то годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, е бил 10,34%. Месец по-късно обаче процентът скача на 10,40 на сто, което е увеличение с 0,06%.

Въпреки това понижение се отчита при заемите за пазаруване, но дръпнати в евро - с цели 0,51 на сто. През миналия месец ГПР е бил 5,24%, а през септември - 5,75на сто. На годишна база и при двата вида заеми БНБ отчита спад.

Данните на БНБ показват още, че лихвите по влоговете в лева на домакинствата леко се покачват в сравнение със септември - до 0,38% в лева. В евро пък нивото им е 0,31 на сто.

Въпреки покачването при влоговете на домакинствата, лихвите при фирмените депозити в родна валута спадат. За месец те се понижават от 0,24% на 0,18%. При договорените сметки в евро, се отчита ръст от 0,09% като през октомври лихвата достига 0,39 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.е. бедните ( които ползват малки кредити) ще ги дерат двойно и тройно повече от богатите.
1
2
 
7
 
! Отговори
Мартин Петров преди 6 години
... А 4 МИЛИОНА КОГА ЩЕ МИ ВЪРНЕТЕ ?!?! .......

Спонсорирани публикации