На ръба на пропастта – турските банки пред крах!

Нестабилната ситуация в южната ни съседка гони инвеститорите
28 ное 2017 19:36, Екип на Bloomberg
60
На ръба на пропастта – турските банки пред крах!
Снимка: Bloomberg

Икономическата несигурност в Турция, спадът на държавните облигации, отслабването на лирата, се дължат донякъде на затягането на политиката на Федералния резерв. Но има и един друг очевиден проблем, който ще видите, отваряйки който и да е турски сайт или вестник.

Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изследователят в Хелзинския университет Халил Гюрханлъ.

„Този проблем е свързан с едно дело в Ню Йорк - „Зараб и Халкбанк срещу САЩ“. Става дума за мащабна схема за търговия на петрол за злато, която е продължавала в продължение на години. Зараб е турско-иранският бизнесмен, който е в центъра на тези събития и надеждни източници твърдят, че той е станал свидетел по делото, като е сключил сделка. На пазарите в Турция и сред турските инвеститори има огромно усещане за паника, че в средносрочен план ще има някакви последствия за турските банки, като държавната Халкбанк ще бъде първата", добави той. 

„Ако нещата продължат да се развиват по същия начин, банките може да бъдат поставени под наблюдение, могат да бъдат наказани или да им бъде забранен достъпа до международните пазари. И турската икономика, която и без това е крехка, може да пострада много сериозно от откритата битка с федералната система в САЩ"

„Тези фактори също намаляват желанието на международните инвеститори да дойдат в Турция, дори и по-склонните да поемат рискове. Скорошните правни промени, свързани със ситуацията, позволиха на всяка една банка просто да смени името и търговската си марка и да се завърне на пазара. Хората в Турция спекулират, че това може да е подготовка за бъдещето, когато тези банки неизбежно ще бъдат ударени от международно ембарго или други мерки", посочи още събеседникът в предаването.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ХахаЦРУ не успя с преврата.Сега ще пробва с фалит.Ердооо тия събориха СССР че ти ли ще им се опънеш
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О,тия имат много пари не ги мислете.
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е тръгнал срещу Федералния резерв накрая стига винаги до гробището където е погребан СССР и неговите колонии наречени социалистически концлагер.
10
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако турската лира се обезцени, то износа им ще нарасне.Там се работи здраво, имат развита икономика.
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Ама то и НРБ-то беше в постоянен сериозен растеж но през 1989 вдигна белия байряк и се спомина за няколко месеца.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Философствате си на база спекулации. Икономиката им не е стабилна, но е в сериозен растеж
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По отношение на санкции и рестрикции към Русия, Иран и КНДР вече можем да причислим и Турция. Пред очите ни G3 се превръща в G4. Сега си обяснявам защо Ердоган напоследък е толкова истеричен и параноичен. Няма логика нормален държавен глава да се среща за щяло и не щяло с аутсайдера Путин.
6
5
 
4
 
! Отговори
Тамерлан преди 6 години
Ха дано, ама на дали...
5
4
 
16
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Са много ми е интересно кво ще каже Яcтpeбo...Ocмaнлиятa, за неговата "велика империя"яяяхахахааа....
4
3
 
10
 
! Отговори
Сияйна мъдрост преди 6 години
Да ви кажа, доста често фалитът на една банка започва когато и става защото някой човек, на когото му се чуват думите заяви, че тя може да фалира!Тоест, в тези случаи често ставаме свидетели на феномена "самосбъдващо се пророчество".(Казвам го само между другото, иначе аз по принцип постоянно само сияя от мъдрост и гледам да не се бъркам в материалните хорски дела)
3
0
 
17
 
! Отговори
АНОНИМНИЯТ преди 6 години
Хахахахаааа, аз съм хитър!Отдавна си обърнах турските лири в руски рубли!Хахахахаааа!
2
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изследователят в Хелзинския университет Халил Гюрханлъ.Ама и в Турция ли си имат copосoиди?
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме ми за турските банки! Да фалират, ако щат!

Спонсорирани публикации