На ръба на пропастта – турските банки пред крах!

Нестабилната ситуация в южната ни съседка гони инвеститорите
28 ное 2017 19:36, Екип на Bloomberg
60
На ръба на пропастта – турските банки пред крах!
Снимка: Bloomberg

Икономическата несигурност в Турция, спадът на държавните облигации, отслабването на лирата, се дължат донякъде на затягането на политиката на Федералния резерв. Но има и един друг очевиден проблем, който ще видите, отваряйки който и да е турски сайт или вестник.

Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изследователят в Хелзинския университет Халил Гюрханлъ.

„Този проблем е свързан с едно дело в Ню Йорк - „Зараб и Халкбанк срещу САЩ“. Става дума за мащабна схема за търговия на петрол за злато, която е продължавала в продължение на години. Зараб е турско-иранският бизнесмен, който е в центъра на тези събития и надеждни източници твърдят, че той е станал свидетел по делото, като е сключил сделка. На пазарите в Турция и сред турските инвеститори има огромно усещане за паника, че в средносрочен план ще има някакви последствия за турските банки, като държавната Халкбанк ще бъде първата", добави той. 

„Ако нещата продължат да се развиват по същия начин, банките може да бъдат поставени под наблюдение, могат да бъдат наказани или да им бъде забранен достъпа до международните пазари. И турската икономика, която и без това е крехка, може да пострада много сериозно от откритата битка с федералната система в САЩ"

„Тези фактори също намаляват желанието на международните инвеститори да дойдат в Турция, дори и по-склонните да поемат рискове. Скорошните правни промени, свързани със ситуацията, позволиха на всяка една банка просто да смени името и търговската си марка и да се завърне на пазара. Хората в Турция спекулират, че това може да е подготовка за бъдещето, когато тези банки неизбежно ще бъдат ударени от международно ембарго или други мерки", посочи още събеседникът в предаването.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
Трябва сам да се погрижи човек за себе си! https://startminer/1318471
52
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що народ си изпати от опита да се дистанцират от долара!Първа беше Франция когато де Гол рече на американците "върнете ни златото" - спретнаха му "студентска революция" и го свалиха от власт.Последва Иран - и там спретнаха революцийка на Шаха (по времето на Шаха Иран беше светска държава) но нещо се "обърка" и дойдоха ислямистите та чак до днес.Поле беше Ирак и Садамчо, след него Кадафито..А, да не забравяме и Германия, когато си поискаха златото от Щатите им спретнаха бежанското цунами
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Абе комшоу,стъпвате като бивол в стъкларски магазин.Защо настъпахте банките?"Абе какви банкИ бе комши...? Ти четеш ли...? Гледаш ама не "виждаш"! Тук става въпрос само за ХалкБанк, помощник директора на тази банка и бизнесмена са в Америка и ги осъждат...Защо били търгували със злато, а не с долари!!! Е не, трудно е да се обяснява на дърво!!!
50
7
 
8
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Там където властва олигархията и корупцията, никога няма да има силна и конкурентноспособна икономика - Турция и Русия"Като гледаме в България не властва олигархия и корупция и затова сте многоконкурентноспособна с икономиката.... Турция и Русия като пият кафе на Г20 Вие къде сте... Опа сервирвахте чай и кафе, сори!!! :-) :-) :-) :-) Много ми е забавно да пиша на такива индивиди като теб!!!:-) :-) :-) :-)
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
hahaahahПО ГЛУПАВА И ЦЕЛЕНАСОЧЕНА СТАТИЯ СКОРО НЕ БЯХ ЧЕЛ
48
1
 
3
 
! Отговори
u4en преди 6 години
До г.....А като слушаш толкова много за фалити....видя ли ...прочете ли какво се случи със СССР ?
47
4
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Там където властва олигархията и корупцията, никога няма да има силна и конкурентноспособна икономика - Турция и Русия са примери за това - огромен ресурс както от хора така и природен, а иновации и икономическо развитие = 0. Пример - Русия има 30 пъти територията и 2.3 пъти населението на Франция, а иномиката и е на половина ... и сигурно е поне 30 пъти по-богата на ресурси.
46
1
 
3
 
! Отговори
Халил Къров преди 6 години
Щом Халилчо казва така е хахахах.Споко ако има такива дори и бегли признаци първо ще прати 3,5 милиона негови сънародника да ги хранят другаде 5 години...
45
11
 
11
 
! Отговори
DELIORMAN преди 6 години
Хора играта е същата както с Русия,не вярвайте на тези неверни новини за да сме напълно независими трябва да се освободим от зависимостта си от NATO и ЕС.Не може една еврейска банка да управлява света,поне временно е необходимо да обединим срещу Евроатлантическия съюз.
44
10
 
8
 
! Отговори
gayda преди 6 години
Sledavastata semitsa euro-5 liri,dolar 4 liri idva pilen kolaps.Hayde chestito na komsiyite,s amerika vinagi da vnivamate inache zaminavate na leten teatir.
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Турчина: Само 6.1% ли бе? Че то Ким Чен Ун каза че икономиката на Северна Корея е нараснала с 20%. На колко години си и... още ли вярваш в Дядо Мраз?
42
6
 
7
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Сега да уточниме! Яcтpебa Оcмaнлиятa на Aнaдoлeцa ли се е маскирал, или на Typчинa?! Щото много ми е важно, за случая
41
6
 
9
 
! Отговори
г преди 6 години
прекрасен пример за това което казах е Бразилия - свалиха Дилма Русев, която не искаше да продава държавната нефтена компания и сега ограбиха Бразилия до голоСъщото се случи и с Украйна и с Гърция и сега ние сме на ред а след нас Франция и Германия
40
8
 
21
 
! Отговори
г преди 6 години
тези глупости ги слушаме 5 години вече .... САЩ разчитат да разорят Китай, Русия, Турция, Иран ... всички които още не са успяли да покорятВ общи линий за да живеят, САЩ трябва да изяждат дриги икономики и държави а това как Китай, Русия и пр. са на прага на фалита го слушам от 5 години
39
5
 
17
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Куде са драскачите , къде обясняваха как Турция ще цъфне с Руския пазар ?:))) Къде сте бе финансови експерти ...даже 2 години не минаха и вече първите признаци на потъване са видими. Сега, като и пляснат и едни санкции и Довиждане."Абе знаем, че мечтите Ви са да се срине Турция ама нанай... Нищо не си разбрал от новината Льонсьо!
38
8
 
11
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Абе то доста кредитни компании за 2017 даваха разтеж на Турция под 3% днеска гледам от последните 5.2% си го ревизирали на 6.1%. Даже за последното тримесечие се очаква да е с най-голям разтеж от всички държави в Г20.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция, которая договорилась с Россией, Китаем и Ираном об использовании национальных валют в двусторонней торговле, осуществила первую импортную операцию в рублях, выплатив аванс за системы С-400. Авансовый платеж за С-400, которые будут приобретены в готовом виде у России, был произведен около двух с половиной месяцев назад.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шмaткаПотърси в Гугъл"S-400'un avansi ruble ile odendi"Ще ти излязат турски сайтове. После си отвори една и я преведи с Гугъл Преводач.
35
6
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 17Платили с400 с рубли.хеееКомшулар много кофти енфие са ти набутали ши знайш.Изхвърли го.
34
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куде са драскачите , къде обясняваха как Турция ще цъфне с Руския пазар ?:))) Къде сте бе финансови експерти ...даже 2 години не минаха и вече първите признаци на потъване са видими. Сега, като и пляснат и едни санкции и Довиждане.

Спонсорирани публикации