Перспективите в IT сектора – добри, но липсват кадри

Нови програмисти могат да се внесат само отвън, смятат експерти
Обновена: 29 ное 2017 07:10 | 28 ное 2017 22:30,
41

2,3 млрд. лева се очаква да произведе за българската икономика софтуерната индустрия до края на годината. В процентно отношение секторът ще надмине 3 пъти растежа на брутния вътрешен продукт. 

И всичко това на фона на дълбокия недостиг на кадри. За последните 5 години има сериозен ръст в създаването на IT специалисти, въпреки това на пазара отново има недостиг.

Нови програмисти могат да се внесат само отвън, собственото производство на кадри е достигнало предела – повече няма накъде, категорични са експертите пред Bulgaria ON AIR

За година софтуерната индустрия изплаща заплати в размер на 1 милиард и 50 милиона лева, а средната нетна заплата за последните 5 години е скочила с една трета. Днес средното месечно възнаграждение в сектора е 3 хил. лева.

Повече по темата гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
10
 
! Отговори
Живко преди 6 години
Дали ще доживеем БГ циигани представители на IT индустрията?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15A от цялата ти рода, кой се е прочул в науката ? Интересно ми е ...
13
2
 
10
 
! Отговори
Handel преди 6 години
В България е пулно и индийци които подбиват и цените на външния пазар, и реномето на България. Индийците не казват "Не, това е невъзможно да стане" или "Да, това е възможно, но ще струва скъпо". Винаги казват "Да, става лесно и е евтино". След което почват да мошенничат с услугите и цените, но за света не мошенничи индииец, а българска фирма.
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от черната раса още не съм видял програмист , физик, математик.. професор , известен нещо да е измислил да го знае целия свят.
11
1
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Хем ще им програмират, хем ще им пошляпват и поначесват дъщерите :-D
10
2
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Вчера четох статия, че в Кения е пълно с първокачествени програмисти. БГ бизнеса може да си внесе 5 - 10 тона за без пари :-D
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмирането е умение.. А се търсят инженери с такива умения , математици и физици. програмисти са децата които си нямат понятие , някой нема да пораснат никога
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 8 Да си жив е болезнено, компютрите не са живи...благодаря ви за минусите и плюсовете, Радвам им се защото означава че някой е прочел написаното. Машините не се различават по нищо от глринените плочки, на които са писали древните или папиросите. Важно е посланието, в този ред на мисли сегашните компютри не са инщо повече от високотехнологични и прекалено скъпи калеми. В края на краищата важен е този, който ги държи и какво пише с тях.Но на тишината не й трябва носител...D
7
1
 
29
 
! Отговори
Софтуерен Инженер преди 6 години
Не дават пари и всеки месец им бягат хора.. Проследете обявите за работа , все едни същи търсят програмисти
6
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато накарате тъпите ви компютри да страдат достатъчно, за да напишат нещо като Вивалди, Моцарт или да нарисуват картина като Микеланджело, тогава ще си говорим за значимост, което ЗНАЧИ НИКОГА.)))Или да напишат стих, който ще ме накара да кажа-ДА на някого....Пак стигаме до момента НИКОГА.)))
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да всеки българин трябва да е IT програмист това е бъдещето на света
4
26
 
14
 
! Отговори
бит кольо преди 6 години
IT сектора е балон, който скоро ще се спука.
3
14
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Ей *** а какво да произвеждаме, консерви за съюза, розово масло за япония или кисело мляко за китай? Няма да го разберат и правнуците нинови че само технологичния софт и хардуерен развой са бъдещето
2
2
 
33
 
! Отговори
Станислав преди 6 години
Пишеш(произвеждаш) едно приложение, сайт или игра в България, и го продаваш в чужбина на доста добра цена. Баш на производство ми прилича, и то доста търсено.
1
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте малко бе хора, тези компютърни професии не произвеждат продукт, а една държава, за да се развива добре е нужно да произвежда продукти. Само софтуери ли ще произвеждаме? Да си внасят кадрите от чужбина тогава.

Спонсорирани публикации