Перспективите в IT сектора – добри, но липсват кадри

Нови програмисти могат да се внесат само отвън, смятат експерти
Обновена: 29 ное 2017 07:10 | 28 ное 2017 22:30,
41

2,3 млрд. лева се очаква да произведе за българската икономика софтуерната индустрия до края на годината. В процентно отношение секторът ще надмине 3 пъти растежа на брутния вътрешен продукт. 

И всичко това на фона на дълбокия недостиг на кадри. За последните 5 години има сериозен ръст в създаването на IT специалисти, въпреки това на пазара отново има недостиг.

Нови програмисти могат да се внесат само отвън, собственото производство на кадри е достигнало предела – повече няма накъде, категорични са експертите пред Bulgaria ON AIR

За година софтуерната индустрия изплаща заплати в размер на 1 милиард и 50 милиона лева, а средната нетна заплата за последните 5 години е скочила с една трета. Днес средното месечно възнаграждение в сектора е 3 хил. лева.

Повече по темата гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички инженерни специалонсти и ниши има възможност за ръст. Но наистина няма кадърни кадри. Не е въпроса основно в заплатите. Добрата заплата се получава, след като покажеш, че я заслужаваш.
34
0
 
3
 
! Отговори
детайлист преди 6 години
Кадри има, но няма луди да работят за тези пари. Докато го има феномен фирми да богатеят с милиони само от разликата в заплащането между България и другите държави от ЕС, то реването как кадри няма тепърва ще расте!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво нема бре секо дете е ар специалист слепи ли сте кво кат немат капия
32
0
 
3
 
! Отговори
program преди 6 години
Явно и тук искат да намалят заплатите та се оплакват.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма спасение за тая страна и народа ...
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24 - Въпросът е ако ти можеш, да направиш нещо подобно с глинена плочка. Благодарение на съвременните технологии се движим към почти пълна автоматизация на всякакво производство и услуги. Т.е. хората няма да се налага, да се трудят толкова за задоволяване на базовите си нужди и ще могат да обърнат внимание на глинени плочки, изкуствата и духовното си развитие. Това е достатъчно значимо.
29
1
 
10
 
! Отговори
Маймун преди 6 години
Това в повчето случаи тук не е програмиране, а аутсорсинг на поддръжка на приложения. От "програмист" до "програмист" има голяма разлика. Едни са като еквивалента на мозъчен хирург в медицината, а други са с базови познания (обща култура), достатъчни им, за да са "на поточната линия" и да изпълняват общи задачи, които са за периферията на програмистите. Истинската наука не се развива в България. Разбирасе има прекрасни български програмисти, но те са по-скоро изключение от масовката.
28
1
 
2
 
! Отговори
Св преди 6 години
Еми ако е в България - супер, не знаех че там е създаден, даваха ги много известни, начетени, на Оскарите, не съм и вярвал, че е създаден в Бг. Адмирации за момчетата:). Постигнали са много.
27
3
 
4
 
! Отговори
Св преди 6 години
Добре де, не се заяждам, от чисто любопитство питам, защото нищо не разбирам. Някой знае ли някакъв световно известен продукт, създаден в България от българи, от нивото на V-RAY (българи са, но творящи в Америка). Защото доколкото знам тук е някаква масовка, дребни кръпки, копи-пейст. За истинско програмиране не трябва ли сериозна математическа подготовка, а не както казват и недоучили хора ставали ... (изключвам Зукер-а и Гейтс)
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКои са тия доктори? По икономика, по право, доктори на науките? Ти колко доктори познаваш и къде точно ги "гледаш" как живеят? Защото съпругата ми е лекар и взема къде-къде по-малко от въпросната средна заплата в аутистичния IT сектор. И това в частна болница. В държавните лекарите вземат по 600-800 лв., а чистачките - по 450. В лекарския бранш има няколкостотин мафиота, които са галеници на властта и са в схемите, но повечето мизерстват.Връщай се в матричката и не говори наизуст
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте плакали докторите,вижте как живеят и това не е с500лв.IT сектора се развива защото не е собственост на "новите" капиталисти в България ,а от млади и образовани специалисти.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LoykoХайде, хайде, моля ти се. Акъл се искало то.Няма да споменавам имена, но познавам десетки "програмисти", чиито акъл не им позволява даже да се изкажат ясно. И за какво образование говорим въобще, като повечето ХайЧи-та могат да си намерят джуниър позиция, след като два-три месеца са гледали клипчета в YouTube "как се пише код".Истината е, че хора като теб получават повече от другите не защото го заслужават. А спецовете по общи приказки - много често от тях зависи живота ти.
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво произвеждат тия ит срециалисти ? Никаква програма не съм видял направена от БГ програмисти. Изобщо кокво ме греят мене тия програмисти ?
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите получават 500 лв. и ежедневен патладжански побой, а полуграмотните IT-та 10 пъти по толкова, и то стартово. Държава с приоритети, бе брат.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами.. за 3хил средна заплата, не е учудващо, че няма кадри, няма и да има. Джуниър програмист почва със 100 паунда на ден в UK. Системен администратор със стаж в Германия - 5000 евро. Като се има в предвид разпределението на дохода, то на програмист се падат 1000-2000лв. ?!? че то индийците вземат повече.. или идеята е да се внесат от инженерите на меркел
20
4
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
Е то затова е добре, щото няма кадри. Ако имаше кадри щяхме да кютаме за 500 лева. Добре е обаче човек да се подсигури с някоя къщица и десетина декара земя, че тя далаверата не се знае докога ще е, те и биячите бяха добре през 90те, ама сега са охрана на платени паркинги.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа, напиши съобщение на "глринените плочки" и го изпрати на 10 000 души.============давате ли си сметка че написаното на глинени плочки, преди хиляди години Е ПРОЧЕТЕНО вече от повече от 10 000 души, но написаното на дискети да речем преди 15 години, вече е нечетимо, поради проста причина, да я посочвам ли? Иронията е ,че програмистите работят, за да направят собствениято си продукт морално остарял още преди си е върнал вложеното....
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IT сектора е като всеки друг в България, условията и перспективите са уж отлични, а кадри не достигат. И после като видиш заплатите какви са и ти става ясна цялата картинка. Уважаеми работодатели, кадри има! Но вие не можете да си ги позволите! Все едно да си купя нова Дачия за 22 хил. лв. и да се оплаквам, че в България мерцедеси не се продават. Искате на чужд гръб да трупате печалби. Е няма да ви стигат кадрите...
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадри има достатъчно. Няма кой да плаща заплати и курсове за новостите. А така не става. Аз съм инвестирал в обазования и време, и усилия и пари. Работодателя ако не може да ми конпенсира времето, то трябва да ми компенсира усилията и парите. Най - малкото е да ми плаща курсовете и заплата докато ги карам. А те изкат да печелят двойно - от продукта и о мойта инвестиция в мен самия. Така че, драги кандидат ИТ спецове, не се вързвайте на думите, че липсват специалисти. Това е измама.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДраги ми номер 1 - Софтуерните продукти, са продукти като всички останали, с малката разлика, че са значитело по-екологично чисти от ... автомобило строенето , да речем.До 6 - Балона се пука от 1985-а насам ... До 8/10 - Да, напиши съобщение на "глринените плочки" и го изпрати на 10 000 души. Или позвай GPS. Или медицинска апратура. Или съвременно производство без дигитиални машини... Целта на компютрите е да правят нещата по-бързи, по-лесни и по-евтини, не да пишат песни и пиеси.

Спонсорирани публикации