Да си напазаруваш биткойни от българската борса

Иван Петков и Крум Чешмеджиев пред Bloomberg TV Bulgaria
29 ное 2017 22:35, Екип на Bloomberg
21
Да си напазаруваш биткойни от българската борса
Снимка: Pixabay

Благодарение на информацията за биткойн и тенденциите, които могат да бъдат проследени, решихме да се впуснем в тази сфера. Тепърва предстои развитието й. Ние сме една малка част от света, но можем да се възползваме наравно с всички останали от предимствата на тази търговия, защото тя е достъпна за абсолютно всеки. Това каза Иван Петков, съосновател на BitcoinBorsa.bg, в пряко включване от Лондон в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

BitcoinBorsa.bg е първата българска борса за търговия на биткойтн, която според създателите им се доближава в най-голяма степен до принципите на биткойн идеологията.

"Нашата цел е да улесняваме хората и все повече хора да имат достъп до криптосвета. До сега, ако някой иска да бъде инвеститор, той трябва да разполага с нужния капитал и средства. В момента, дори и с 5 -10 лева можеш да станеш инвеститор. Да, сумата може да е малка, но ти си инвеститор. Както смартфоните, интернет и всички технологии навлизат в нашето ежедневие все повече, така и тази разплащателна система ще навлезе в живота на хората, било то след няколко години или по-скоро. Така или иначе всеки ще има нужда от това. То става като въздуха. Бездруго банките сами поведоха курса към дигитализация на фиатните валути. Просто ние спомагаме този процес от фиатни към криптовалути да става по-лесно и бързо".

На въпроса рано или късно се впускат в това начинание Крум Чешмеджиев, съосновател на BitcoinBorsa.bg и главен програмист, който също гостува на предаването чрез пряко включване от Русе, отговори: "За нас по-скоро е късно, защото бихме могли да го направим по-рано, но нямахме достатъчно добра организация. От друга страна може би е рано, защото следейки тенденциите на настроенията на хората в България, поне на мен ми се струва, че хората не са свикнали с този начин на търговия. Не са свикнали, че могат да излязат сами на пазара, да определят сами цената на една стока и да извлекат полза от това".

Към момента според законодателството на Българя няма строги регулаторни рамки, които трябва да се спазват за борсите за криптовалути, каза още Петков. "Все още няма определение за това какво точно е биткойна - валута или актив. Тепърва ще има регулации. Ще появяват законови норми. Каквото трябва ще се види. Това, което показва опитът при развитите държави е, че не се опитват да налагат каквито и да било ограничения. Например в Япония режимът се облекчава. Там биткойнът е приет официално като разплащателна единица. Към днешна дата Япония държи над 50% от търговията с биткойн".

Какви са комисионните на новата BitcoinBorsa? Има ли възможност да бъдат атакувани портфейлите при борсовата търговия? Колко до момента са активните акаунти в платформата? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Моля ви... преди 1 година
Вие ..и ...ние...Абе едни пари на един честен футболист не можем да опазим, че с биткойни сме тръгнали да се оправяме....
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами в същност, може да се конструира всякаква борса на произволен принцип, например за ароматни екскременти. Иначе някога идеята на биткоините беше друга. Сега, това е изкл. китайски бизнес - те произвеждат специализиран хардуер и ограничиха продажбата му извън Китай. Пък и дори и да се снабдите, не всеки може да си позволи подстанция за захранването и хладилни вентилационни системи. Все повече са сведенията, че това се е превърнал в китайски държавен бизнес, те ще решат кога да спукат балона!
13
0
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Като още по старомоден, предпочитам звонк. Другото е за будалите. Но всеки си има глава на раменете.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че нещо, но според мен, биткоин се пише с "и", а не с "й".
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм староморед и предпочитам хартийките..
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"достъп до криптосвета" ... Където криптоевреи въртят криптовалути.....


Криптомъдра статия.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Startminer-a е уникален scam...Да не вземе да ти се върже някой...
8
1
 
3
 
! Отговори
.... преди 1 година
„...от българската борса” звучи смешно. Сигурно са реплика тези биткоини.
7
2
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
До 8,
С лопата и кирка ли копаш?
6
0
 
21
 
! Отговори
**** преди 1 година
Това ми звучи както навремето,Анжел сити града,голяма реклама и правеха по телевизията,и накрая всички видяха какво стана,много хора плакаха,и се отърваха от спестяванията си.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А купете хляб от магазина с биткой
4
0
 
34
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Уникални статии!
Всеки иска да ти продаде биткойн!
Да ти помогне да станеш...инвеститор,с 5,10 лева...
Да се смееш ли,да плачеш ли...
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо на последък почнаха да пускат всеки ден статии за биткойните. (Направо станаха конкуренция на статиите за зодиите) Явно някой яко финансира медията с надеждата да се източат парите на хора ... пардон имах предвид да хората да инвестират парите си закупувайки биткойни.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На наща борса ще пазарувам след вас.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската борса все още е доминирана от хора, който я превзеха с борци с бухалки и рушвети ... Мерси, ма не, мерси.