Разумният отговор на рисковете – Обединена Европа

Гюнтер Ферхойген пред Bloomberg TV Bulgaria
29 ное 2017 16:00, Екип на Bloomberg
23
Разумният отговор на рисковете – Обединена Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оптимист съм като цяло за бъдещето на ЕС. Ако си представим какви предизвикателства стоят пред нас. Промените, които ще видим в утрешния свят, рисковете - и климатични промени, и масова миграция. Ако се замислим за тях, единственият разумен отговор и реакция е да се обединим и като европейци да бъдем близки. Това каза Гюнтер Ферхойген, бивш еврокомисар по разширяването и главен съветник на Международната организация на фамилния бизнес, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Смятате ли, че България би постигнала добър търговски договор, с Китай например, сама. Дори и Германия не може да се справи с такава задача сама. Само заедно ще имаме възможност да защитим интересите си и европейския си начин на живот в утрешния свят. Ако хората не виждат това, те вероятно са слепи".

Икономическите условия са много благоприятни в България за развитието на семейните фирми, каза още гостът. "Разбира се, винаги има какво още да се подобрява, но най-важното присъства. Най-важно е да се насърчава предприемчивият дух, за да се увеличи броя на активните предприемачи в България. Виждаме, че има увеличение на броя на стартиращите компании в България. Това означава, че младите хора не се свенят и не се плашат да влязат в бизнеса".

Каква е оценката за напредъка на България от момента на влизане в ЕС? Защо въпреки, че "на практика вече имаме Европа на няколко скорости", "не трябва да се допуска Европа на няколко класи"? Накъде тръгва ЕС на фона на Brexit и сепаратистките настроения, като тези в Испания?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
ко преди 6 години
САЩ и Китай не искат обединена и силна Европа.ЕС и Русия трябваше да се обединят и да поемат лидерството в света,но Путин и руснаците се продадоха на американците и китайците.Англичаните като видяха че става напечено и те бързо се изпариха.Както винаги остават Германия и Франция,истинските европейски бойци.Да се надяваме да издържат на натиска,иначе ще станем пак руски роби,а може би и по лошо,китайски.
21
1
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
До SpaceXДарик съобщава - до 2020г. 1/4 от населението на Германия ще са мюсюлмани, тоест около 20 млн. Дарик цитира Уве Брандъл, председател на съюза на общините. Днес всяко второ дете родено в Германия е на емигранти.
20
1
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Написал си пълни глупости Оптимиста какви 12 млн ти в ред ли си явно яко ти влияе руската хибридка
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесКато им е лошо да закриват бизнеса . Няма да превърнем Европа в близко-източна тоалетна за комфорта на милиардери дето, ако стане напечено си вдигат чукалата от Европа пък ние да перем пешкира не не не!
18
3
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
До юбералесАз анти западната пропаганда добре я помня, вярвах й точно толкова, колкото на днешната анти руска пропаганда. Западна Европа, преди 30 години нямаше нищо общо с това което е днес. И не говоря за бизнес, молове и коли. Имаше култура, имаше и истинска демокрация, днес те са по-мъртви от СССР.
17
2
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
До юбералесМного си в грешка, нито в България, а още по-малко в Русия, процентът на мюсюлманите е по-голям от този в Германия. Официално там има 12 млн. мюсюлмани и данните са от преди миграционните вълни.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разберете,тези държави ни мразят тайно,мразят европейците,защото считат,че имаме вина за тяхното състояние,а вие ги приемате масово в Европа като бежанци.И след 5-10 години не ми се мисли какво ни очаква.евя
15
3
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До ОптимистНаистина си млад, но не и да не помниш антизападната пропаганда. А за мюсюлманите в Германия не се тревожи - докогато процентът им от 4,8 не достигне до този в България - 10, или в Русия - 20.
14
3
 
3
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Днес и другите медии дават изява,тоест публикуват,само тези които говорят добре и хубаво за ЕС . ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ,няма никаква цензура по нашите медии ,ама никаква ,ако някой не вярва Юто да прочете колко различни виждания има например за ЕС И ЗА ВАЛУТНИЯ БОРД и за плана ран ът ....ако някой мисли ,че има цензора у нас ,то той русофил ил комунист . Да живее лругар Сорес и неговите пионерчета по форумите.
13
2
 
5
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
До юбералесНищо подобно не слушаме от 100 години. Аз съм на 50 и помня добре Европа от младостта си, нямаше ги нито тези ценности, нито тази лицева пъстроцветност, да не говорим за три, четири, пет... половите. А в Дойчланд през 1960г. статистиката сочи, че е имало цели 100 мюсюлмани.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е целунал ютията.
11
3
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Анонимен''Говори се'' .......... къде, кой, кога? И на кой от централна Европа му е забранено да търгува с кого?
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да,предпочитам търговски договори с Китай и с европейските държави,без значение от запад или изток и с честна конкуренция.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесТака ли?защо тогава се говори за до 60% безработица в южна Европа?А на ценрално-източна Европа им се забранява да търгуват с която държава поискат,като в същото време тези които налагат санции търгуват с тях,не е ли това лицемерие.
8
3
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименЕмигранти се приемат по причина че безработицата в ЕС падна до 4%, което е лошо за бизнеса.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ бива да се убива средния и дребен бизнес,защото тези хора трябва да се изхранват от някъде и да плащат данъци,да купуват стоките,да се образоват и т.н. А в момента точно това се прави.Не може да ги принуждавате да приемат емигранти,при положение,че има безработица и няма средства за местното население,а трябва да се плаща и за други.
6
4
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименАми точно това прави ЕС. Няма командване на две-три държави, нито натискане на съюзници, нито спиране на икономиките им. Местните правителства определят повечето икономически политики.
5
3
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До ОптимистОт сто години слушаме за загнивающая Европа, ама явно за по-убедително вече сте го обърнали на поезия.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС да се реформира.Тези управляващи не разбират и не разбират,че ако само две-три държави са силни и командават Европа,а останалите слаби ,Европа ще залязва,а членовете ще се разбягат.Не може да натискаш съюзниците си и да спираш икономиката им,защото ще последва вариант с теглене на заеми и плащане от цяла Европа.По-рационално и разумно е местните да си решават проблемите и сделките,защото те по-добре знаят какво е необходимо да се направи на местна почва и какво НЕ.Не бива да се убива и сред
3
3
 
8
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
Ваше Благородие Ваше Благородие, госпожа Европа! Вы теперь пародия в маске филантропа. Нынче вместо Ганса в Мюнхене Рифат. Невезет с христианством - будет шериат.