Евростат: Цената на тока - най-ниска в България!

Страната поддържа и по-евтини цени на природния газ
30 ное 2017 08:20,
76
Евростат: Цената на тока - най-ниска в България!
Снимка: Архив, Reuters

Цената на електроенергията през първата половина на 2017 г. е била най-ниска в България /по-малко от 10 евро за 100 квтч/ и най- висока в Дания и Германия /над 30 евро за 100 квтч/, отчитат данни от анализ на Евростат.

Анализът сравнява цените на електроенергията в страните на ЕС между първите шест месеца на 2016 г. и същия период на тази година, като отчита леко намаляване от 0,5 на сто за полугодието на 2017 г.

Средният показател на цената на ел. енергията в ЕС-28 е 20,4 евро за 100 квтч, показва европейската статистика, което е близо два пъти повече от цената на тока у нас в момента.

Страната ни поддържа и сравнително най-ниски цени на природния газ сред държавите-членки на ЕС за първото полугодие на годината - около 3,3 евро, като по този показател пред нас е само Румъния - 3,2 евро, пише БТА.

Газът у нас е намалял с около 10 на сто в сравнение с първите шест месеца на миналата година, като най-голямо намаление за този период е отчетен в Хърватия - минус 17 процента, Португалия - минус 15 процента и Литва - минус 11 процента. Средната цена на газът в ЕС е 5,8 евро на 100 киловатчаса.

Най-високи са цените на природния газ в Швеция /12 евро/, Дания, Португалия и Холандия /по около 8 евро/ и др.

Данъците и таксите в ЕС представляват средно над една трета /37 процента/ от цената на електроенергията, начислена на домакинствата през първата половина на 2017 г. и около една четвърт /26 процента/ от цената на природния газ, отчита Евростат.

За страната ни данъците и таксите за електроенергия и природен газ са около 17 на сто, което обяснява и сравнително ниските им цени за домакинствата, показват данните от анализа.

При съседите ни цената на електроенергията за 100 квтч е както следва: Румъния - 12 евро, Сърбия - 6,6 евро, Гърция - 19,4 евро, Македония - 8,2 евро, Турция - 10,5 евро.

Цените на природния газ за 100 киловатчаса при съседите ни са както следва: Румъния - 3,2 евро, Гърция - 5,6 евро, Сърбия - 3,2 евро, Македония - 4,8 евро, Турция - 2,6 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
22
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Е и със заплатите е така...
43
0
 
17
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Здраво се лъже тука....След като газът е по-евтин(????) в България,защо и заможни хора се отказват от това гориво?Живея в градче(не от най-бедните),газифицирано(като възможност за достъп) на 70%,а абонатите са единици!Впрочем,Овергаз отказва да включва абонати,които ще ползват само готварска печка и бойлер на газ*,без парно!*само това излиза по-евтино от тока.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали уж сме пазарна икономика какво ровят колко била цената на тока?! Струва толкова колкото позволява пазара. А в България е много скъп, а нощната тарифа започва едва в 23.00 часа до 6.00 сутринта и има ограничение на киловатите за ползване.
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената била най-ниска, ама за доходите нищо не казват. И те са най-ниски в Европа. Няма нищо интересно в тази новина.
40
1
 
2
 
! Отговори
до 25 Пешо преди 6 години
от 3 ПешоПриятелю , не плагиатствай с името ми. Бъди себе си.
39
0
 
25
 
! Отговори
xaxaxaa преди 6 години
Веднага трябва да се вдигнат цените на тока и на газа. Срамота,уж сме европейци, а изоставаме! ........
38
1
 
35
 
! Отговори
Анна преди 6 години
По-голяма глупост не бях чела......Стига сте лъгали хората!!!Защо тук в Гърция на огромна къща,с много осветителни тела,с непрекъснащо работещи поне 2 климатика,с пускане на пералня ,сушилня и миялна машина ЕЖЕДНЕВНО,с работещи 2 хладилника...и еженощно градинско осветление за гарнитура,плащаме 100-120 евро на месец????Защо не кажете на хората ,че в България енерго фирмите крадат безобразно от клиентите???Защо не кажете ,че в Европа има по-евтин ток от 15 до 17 часа през зимния сезон...
37
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Германия потреблението се смята така - на 4 членно семйство се дава абонамент :4500 кв годишно потребление - 98 евро на месец . сега смятайте къде е по евтино .
36
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените на тока са ниски от гледна точка на европейските доходи, но от гледна точка на българските са безбожно високи!
35
1
 
41
 
! Отговори
Юнак преди 6 години
... ОТВРАТИТЕЛНО МАНИПУЛАТИВНА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ !!!!! ..... Само ще кажа ..... СРЕДНА ПЕНСИЯ - 100 ЕВРО , СРЕДНА ЗАПЛАТА - 250 ЕВРО ..... ПОСОЧЕТЕ МИ ЕДНА - ЕДИНСТВЕНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА С ТАКЪВ ... "ВИСОК СТАНДАРТ" ... ТОВА Е СМЕШНО , БЕ ! ........ То сигурно в АФРИКА няма такава ................
34
0
 
33
 
! Отговори
ВТ преди 6 години
Как един път не сравниха заплатите с тези на държавите от ЕС, а все правят сравнение с цени и данъци. С тази платена статия се подготвя народа за ново увеличение на цената на тока.Бойко нека да си спомни какво се случи януари 2013. Ако иска да се повтори същото, нека да вдигне цената.
33
0
 
35
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Правилно казва един коментатор,че съотношението доходи-цената на тока,ние плащаме най-скъпия ток в Европа.Така, че спрете да публикувате лъжи.Кого обслужвате?Айде олан!
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Цената на тока - най-ниска в България!" РАЗМЕРЪТ НА ЗАПЛАТИТЕ СЪЩО......
31
27
 
5
 
! Отговори
мрън мрън преди 6 години
На който му са малко парите,да почне да работи на две места като в Америка!
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво? Подготвяте лощия матрял за ново вдигане на цените ли?
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-евтин ток, а пройзводството ни най-скъпо- никаква конкурентособност , всичко вносно е по-евтино и бг-бизнесмените само вдигат цените.
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евростат да пресметнат какъв процент е цената на тока отнесена към средната работна заплата за страната . И ако тогава процента е най нисък ,енергийните корифеи на управляващите ще имат повод да се похвалят и да отпразнуват новината.
27
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оправдаването, замаскирването на този геноцид към народа на тази страна е съучастничество с извършителите му ! Публикувалия тази глупост е не по малко виновен от извършителите
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долнопробна антибългарска измама, слугинаж на олигарсите и властта е тази стъкмистика, статия, и слугата която я е публикувала
25
0
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
на фона на нашите доходи е наи скьп и стига сте писали простотии

Спонсорирани публикации