Евростат: Цената на тока - най-ниска в България!

Страната поддържа и по-евтини цени на природния газ
30 ное 2017 08:20,
76
Евростат: Цената на тока - най-ниска в България!
Снимка: Архив, Reuters

Цената на електроенергията през първата половина на 2017 г. е била най-ниска в България /по-малко от 10 евро за 100 квтч/ и най- висока в Дания и Германия /над 30 евро за 100 квтч/, отчитат данни от анализ на Евростат.

Анализът сравнява цените на електроенергията в страните на ЕС между първите шест месеца на 2016 г. и същия период на тази година, като отчита леко намаляване от 0,5 на сто за полугодието на 2017 г.

Средният показател на цената на ел. енергията в ЕС-28 е 20,4 евро за 100 квтч, показва европейската статистика, което е близо два пъти повече от цената на тока у нас в момента.

Страната ни поддържа и сравнително най-ниски цени на природния газ сред държавите-членки на ЕС за първото полугодие на годината - около 3,3 евро, като по този показател пред нас е само Румъния - 3,2 евро, пише БТА.

Газът у нас е намалял с около 10 на сто в сравнение с първите шест месеца на миналата година, като най-голямо намаление за този период е отчетен в Хърватия - минус 17 процента, Португалия - минус 15 процента и Литва - минус 11 процента. Средната цена на газът в ЕС е 5,8 евро на 100 киловатчаса.

Най-високи са цените на природния газ в Швеция /12 евро/, Дания, Португалия и Холандия /по около 8 евро/ и др.

Данъците и таксите в ЕС представляват средно над една трета /37 процента/ от цената на електроенергията, начислена на домакинствата през първата половина на 2017 г. и около една четвърт /26 процента/ от цената на природния газ, отчита Евростат.

За страната ни данъците и таксите за електроенергия и природен газ са около 17 на сто, което обяснява и сравнително ниските им цени за домакинствата, показват данните от анализа.

При съседите ни цената на електроенергията за 100 квтч е както следва: Румъния - 12 евро, Сърбия - 6,6 евро, Гърция - 19,4 евро, Македония - 8,2 евро, Турция - 10,5 евро.

Цените на природния газ за 100 киловатчаса при съседите ни са както следва: Румъния - 3,2 евро, Гърция - 5,6 евро, Сърбия - 3,2 евро, Македония - 4,8 евро, Турция - 2,6 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами вдигайте я вече тази цена. от 2 месеца не е повишавана. чудим се вече какво да ги правим тези пари.
3
1
 
44
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Евростат : цената на труда най- ниска в България.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като е по-евтина това е заслуга на Бай Тошо, който построи АЕЦ-а за да имате евтин ток помня през соца на месец със 2 акумулаторни печки плащах 3 лв ток зимата. роизвеждаш евтин ток ок и БВП-то тъй е по-ниско обаче не можете да докарате заплатите ту ви е проблема а като съотоншение в проценти заплати цеи плащаме най-скъпия ток в света. Направете цената на тока. както си беше при Бай Тошо за да имаме реална покупателна цена.
1
0
 
44
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Еееееее ама какво чакате? Вдигайте ги тия цени, че се чудим къде да си инвестираме остатъка от заплатите и пенсиите... така поне ще спомогнем да сме сред първите в Европа по нещо

Спонсорирани публикации