Светът има голям проблем: Недостатъчна инфлация

Банкерите трябва да се притесняват, ако компасът им се счупи
1 дек 2017 10:23, Бойчо Попов
14
Светът има голям проблем: Недостатъчна инфлация
снимка: Ройтерс

Повечето индустриализирани държави имат донякъде странен проблем: недостатъчна инфлация. Това звучи абсурдно, защото мнозинството от хората не обичат инфлацията. Те биха предпочели в бъдеще едно евро или един лев да струва точно толкова, колкото и днес. Но централните банкери се страхуват от нулевия процент. Те смятат, че една ниска инфлация е по-добре за икономиката и правят всичко, за да се уверят, че преди запетайката ще има една двойка, така че инфлацията да е поне 2,0%.

В Европа, Съединените щати и Япония ключовите лихвени проценти са на нулево ниво от дълго време, към това трябва да добавим и изобилните програми за закупуване на облигации – и то в продължение на много години. Имат ли успех? Едва измерим.

Да, икономиката се връща към нормалното състояние в повечето индустриализирани страни, но инфлация почти няма. В еврозоната от началото на финансовата и икономическа криза през 2009 г. средното ниво е 1,1%, 1,4% в САЩ и само 0,3% в Япония, пише в свой анализ германският Süddeutsche Zeitung.

И така – мъртва ли е инфлацията? Въпросът се задава все по-често и доскоро бе немислимо, но сега се обсъжда сериозно и сред централните банкери. За тях това би било кошмар: в продължение на почти три десетилетия в много страни те преследват инфлационна цел от два процента. Но в САЩ и Европа тази граница не е постигана от години.

Американският икономист Нуриел Рубини описва липсата на инфлация като "мистерия". А Клаудио Борио, главният икономист на Банката за международни разплащания (БМР), вид мозъчен тръст за централните банки, признава, че „става все по-трудно да се разбере поведението на инфлацията". Той пита себе си и колегите си от централните банки: „Може ли да знаем по-малко, отколкото си мислим?"

Но защо трябва да има инфлация от две процента, няма ли да е по-добре да е нулева? Съвсем просто е - малко инфлация може да подобри настроението сред икономистите, защото по-високата цена, която даден човек плаща, е по-висок доход за друг. По този начин инфлацията прави възможно заплатите и корпоративните печалби да нарастват по-бързо.

Малко инфлация помага на икономиката да се възстанови от рецесията. Тя оставя на централната банка по-голямо пространство за намаляване на лихвените проценти и по този начин – за намаляване на разходите по заеми.

Компаниите могат да намалят разходите си, като поддържат увеличението на заплатите малко под инфлацията. Не на последно място, една ниска инфлация запазва икономиката далеч от дефлацията. Когато цените падат, растежът се забавя, тъй като хората се надяват на още по-ниски цени в бъдеще. Така една умерена инфлация може да се превърне в добра смазка за икономическите двигатели.

Икономистите обаче посочват, че това е донякъде илюзия. Ако всеки печели повече пари благодарение на инфлацията, никой не може да си купи повече неща, а просто се покачват само цените. В действителност обаче хората обичат да се поддават на илюзията, че имат повече пари в джобовете си, така че всъщност харчат повече и по този начин ускоряват икономическия растеж.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
пешо средния преди 5 години
Инфлацията увеличава печалбите ,но не и заплатите.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТ Вече няма промишлен капитал.
12
0
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Срастването на банковия с промишления и търговския капитал, води до ликвидирането на живеца на пазарната икономика.
11
0
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.Дефлацията ще вкара банките в правия път и ще спре презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата. НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
10
0
 
4
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Само Турция няма такъв проблем!И хората са щастливи с инфлация,обезценена лира,високи цени и изпарени спестявания и пенсионни фондове.Направо да им завиди човек!
9
2
 
3
 
! Отговори
Anonimen9 преди 6 години
До АнонименПичелят гражданите-продавачи, а губят гражданите купувачи. Това си е техен избор, който има повече пари да си ги харчи на вятъра.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само българският икономичеки гений успя да докара 1200 евро квадратния метър панелно жилище в Младост и една видимо стабилна инфлация. Нали се сещате, че не сме по умни от японците и немците, само по алчни.
7
3
 
13
 
! Отговори
Румен преди 6 години
хайде!Махнете валутния борд,спрете европейски проекти и инфлацията сама ще скочи!Ще се стопят кредитите на тарикатите,ще фарират банките и хляба ще стане с купони.Режим на тока и заплати по 100 долара.И тогава ще стане такъв живот!Дано,дано,даноо!
6
0
 
8
 
! Отговори
lol преди 6 години
До Защозащото баба гинка с 300 лева икономика не гради? може би за това? а банкера с авоари от 300 милиона доста тежи.. преспектива братка, това си е
5
0
 
12
 
! Отговори
lol преди 6 години
в дългосрочен план за страни като гърция които тънат в заеми е жизнено важно инфлацията да е висока. с спана на 30 години, дълговете им буквално ше се стопят на половина, даже и на цифри да са си по програма.
4
1
 
17
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Никога мисълта не е за народа, а за богатите банкери.
3
19
 
3
 
! Отговори
lol преди 6 години
панелни скотове. инфлацията е добро защото парите които дължиш става по малко с изминало време. заем за 20 милиона след 5 години става да речем 18.5милиона с 2% инфлация. а с ДЕФЛАЦИЯ се увеличава. но таласъми които не боравят с пари не разбират.
2
12
 
5
 
! Отговори
Тор-експерт преди 6 години
Естествено, че трябва да има инфлация при непрекъснато увеличаващо се население и цени. Инфлация не значи непременно обезценяане на парите. Ако не се печататат пари хора като Бил Гейтс ще са супер богати а американците ще са супер бедни, но това не се случва, защото те си печатат пари и ние знаем по-малко отколкото си мислим. Държави коти няма ценрана банка по-добре да си имат такава. БГ няма центлабна банкка и парите не достига за всички за туй населението оредява.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мхм от гледната точка на банкерската мафия липсата на инфлация е лошо нещо. Интересно как биха убедили работодателите да компенсират високата инфлация чрез увеличаване на заплатите на служителите си, като на всички е ясно колко много обичат да плащат. Увеличаваме цените, увеличаваме заплатите, банките трият доволно ръце, че разполагат с повече оборот. Чиста работа, едните пак на нула, другите печеливши

Спонсорирани публикации