България във фокуса на ЕС и Китай през 2018-а

Експерт: Търпението е разковничето на успеха!
4 дек 2017 18:12, Екип на Bloomberg
3
България във фокуса на ЕС и Китай през 2018-а
Снимка: Pixabay

През 2018 България ще бъде във фокуса, както на ЕС, така и на Китай и трябва максимално да се възползваме. Това каза Стамен Янев, Българска агенция за инвестиции, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Все повече разговаряме с бизнеса и неговите представителни организации, за да имаме списък от потенциални проекти, които евентуално могат да бъдат реализирани по линия на китайския проект".

Към настоящия момент определено има интерес от страна на Китай към България. Има изместване на центъра на гравитация по отношение на бизнеса и инвестициите към Източна Европа и за това фокусът е върху нас.

"Работата с китайския инвеститор има своите особености. Нужно е повече търпение, за да се изгради доверие. Предоставяне на едни и същи анализи на няколко пъти, за да се потвърди нашата позиция - именно в търпението е разковничето на успеха".

За тях е важен мащабът и за това ние представяме винаги по-големия, европейския, пазар, но има инвестиции, които ще бъдат вложени, например в железопътния транспорт в България. Китай вече има сериозна технология в ЖП-транспорта, каза гостът.

По отношение на срещата на върха по линия на инициативата 16+1 гостът каза, че това бе шестата поредна среща, като срещите между бизнеса пък са седем, уточни събеседникът. "Бизнесът показва посоката, в която трябва да вървим, а именно - задълбочаване и разширяване на отношенията между Източна Европа и Китай".

През инициативата, която има названието "Един пояс - един път", идеята е да се изгради един мащабен инфраструктурен проект, защото пристигането на стоки от Китай до Източна Европа по море, както се извършва в момента, отнема 40 до 45 дни. Ако се използва северния път, който има ограничени възможности - 30 до 35 дни, подчерта Янев.

"При изграждането на този път времето ще се сведе до 14-15 дни. Всяка една от страните има интерес това да се случи, а България се намира на стратегическо място и основните транспортни коридори минават през нея".

Какво е бъдещето на китайски инвестиции в България? Защо Китай отваря завод за производство на фуражи в Добрич? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо,нека инвестират,но те са интелигентна нация,трябва да се внимава с договорите.
А не е ли добре да направим общ бизнес с Румъния и вишеградската четворка+Гърция,
Македония?Това ми се струва добро решение.
2
0
 
0
 
! Отговори
японски завод преди 1 година
Смях !!!
Сега вече България извън фокуса на Япония. Те са идва в румъния
1
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 1 година
Търпение му е майката. И през 2019 нито един да не запее "75 години стигат". Една година и няколко месеца ни остават да си купим обувки с грайфери и бастунче с шип на върха, като в оня стар виц от социализЪма.