17 държави влязоха в черния данъчен списък на ЕС

Турция и Македония са сред страните с проблематични системи
5 дек 2017 20:22, Екип на Dnes.bg
12
17 държави влязоха в черния данъчен списък на ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Европейските финансови министри одобриха първия европейски черен списък на данъчни убежища. В него влизат 17 държави, а 40 други са сложени в сив списък, където ще бъдат наблюдавани за укриване на печалби.

В черния списък влизат очаквани данъчни убежища като Панама, Макао, Барбадос и Самоа, които в последните години бяха идентифицирани като места, в които големите корпорации и богатите хора укриват парите си, за да не плащат данъци.

В листа обаче са намерили място и Корея, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Тунис и Монголия, които са отказали да сътрудничат за промяна на данъчните си режими.

ЕС ще затрудни извършването на банкови транзакции към държавите от черния списък и ще забрани пари от европейските фондове да минават през тях. Изключение ще бъде направено само за директни инвестиции в помощ за развитие, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Европейската комисия, която помогна на страните членки да съставят списъка, изказа съжаление, че санкциите, одобрени от европейските държави, не са по-строги и изрази надежда, че Българското председателство ще продължи работата по тях.

Естонският финансов министър Томас Тонисте, който председателства заседанието на Съвета, репликира Домбровскис, че самото присъствие в списъка е наказание.

Освен черния списък, ЕС състави и "сив", в който са намерили място държави с проблематични данъчни системи, но които са "поели писмени обещания" да коригират законодателството си. Те трябва да изпълнят ангажиментите си в срок от 1 година за развитите държави и 2 г. за развиващите се, като Еврокомисията ще наблюдава изпълнението и ще предлага те да бъдат вадени от него или прехвърляни в черния списък.

Тези държави засега няма да бъдат наказвани и ЕС няма да променя данъчните си режими с тях в очакване да се поправят. Сред сивата група държави са Турция, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Швейцария, Лихтенщайн и Андора, а също Хонг-Конг, Виетнам, Армения, Катар, Тайван и Мароко.

Критериите за съставянето на черния списък са три: прозрачност и честност на данъчната система и съответствие с критериите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която проследява в 100 държави стратегии за избягване плащането на данъци върху печалбата в страни, където такива не се дължат или са много ниски.

Списъкът е първи за ЕС и беше предложен преди година от Еврокомисията, след като гръмнаха първите скандали за укриване на печалби в различни островни държави. Досега страните от ЕС имаха собствени списъци с данъчни убежища, но много от тях бяха празни.

Повечето от тези данъчни стратегии не са незаконни, но икономическият еврокомисар Пиер Московиси ги определи като неморални и заяви, че щом те не отговарят на етичните норми, законите трябва да бъдат променени.

17-те държави в черния данъчен списък са: ОАЕ, Бахрейн, Тунис, Република Корея, Тринидад и Тобаго, Самоа, Св. Лучия, Панама, Палау, Намибия, Монголия, Маршалови острови, Макао, Американска Самоа, Гуам, Гренада и Барбадос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
инж. преди 6 години
България е банановата република на Европейския съюз,но е много малка,по скоро е бананов квартал.Сега не се редим на опашки за банани,има ги в излишък.Господ е изгонил търговците от храма,крайно време е да произвеждаме нещо,като ток от атомна централа.Енергията от атомна централа е призната за зелена енергия и се търгуват въглеродни емисии.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава работа , ама европейска !
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Люксембург? С лобиста Юнкер в надалечното минало? С едни неплатени има няма 800 МИЛИАРДА данъци от транснационалните корпорации към Еврогейсъюза? И същия този Юнкер после му стана председател?Не всички забравяме, и не на всички ни тече слюнка от ъгъла на устата.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Швейцарците го играят хитри и са обещали да се поправят. Загова ги държат в сивия списък
7
5
 
11
 
! Отговори
Русия е велика преди 6 години
Крим е руски, свикнахте ли?
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е колос на глинени крака. Часовника тик-така ЕС ще поеме кормилото.
5
4
 
16
 
! Отговори
До 10% преди 6 години
Тоя 10% данък е само да лъжем чужденците какъв данъчен рай сме, всеки който е работил или инвестирал в България знае, че ще му одерат кожата от данъци, такси, разрешителни, рушвети и т.н..
4
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ЕС е една пропаднала масонска организация, скоро може и да се разпадне.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е на първо място с 10% данък. Отлична пералня.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То европейците нямат вина, каквото батко им каже
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Швейцария защо не е в черния списък? Колко милиарда бяха изпрани там? Който не иска да плаща данъци чрез избягване на данъчно облагане трябва да се преследва от приходните агенции до дупка, иначе богатите ще стават по-богати, защото крадат от бедните и не плащат данъци

Спонсорирани публикации