Как Роналдо на ЕКОФИН оглави Еврогрупата?

Португалският финансист №1 Мариу Сентену постигна победа
5 дек 2017 13:15, Бойчо Попов
1
Как Роналдо на ЕКОФИН оглави Еврогрупата?
снимка: Ройтерс

Едно португалско комедийно шоу наскоро насочи вниманието си към интересната репутация на финансовия министър Мариу Сентену в родината му и в чужбина. Една карикатура изобразява министъра, който раздава работни места, след това получава искане от НАСА да поведе мисия до Марс, а после разглежда и предложение за участие в романтична теленовела.

В карикатурата Сентену получава и предложение да се състезава в бразилския конкурс за красота “Miss Bumbum” и да се включи в атаката на футболния клуб Барселона заедно с Лионел Меси.

Още по темата

В реалността, а не в конкурса "Miss Bumbum", Сентену спечели надпреварата и оглави Еврогрупата – групата на финансовите министри на държавите от еврозоната, пише politico.eu. Така той ще е водеща фигура в определянето на политиката за 19-те държави, които използват еврото.

На 13 януари Мариу Сентену официално ще поеме поста и така ще стане първият лидер на Еврогрупата от Южна Европа, както и първият от една от страните, които бяха принудени да вземат спасителен заем от европейските си партньори заради кризата.

По време на първата си пресконференция в Брюксел португалският финансов министър положи големи усилия да избяга от трудните въпроси.

"Не може да се говори за липса на идеи по тези въпроси – за насърчаване на приобщаващия растеж, за просперитета, който наистина може да сложи край на един период, който е много труден за Европа", коментира той в отговор на въпрос как ще сложи край на строгите мерки за икономии.

Според него еврото трябва да бъде инструмент за насърчаване на икономическото и социалното сближаване.

Новината за това, че Сентену спечели влиятелния пост, е забележителна предвид тревогите на Брюксел, когато португалското социалистическо правителство – на което той е член, дойде на власт в Португалия преди две години с подкрепата на Португалската комунистическа партия и радикалния ляв блок, посочва изданието.

Вижте продължението на анализа в Investor.bg


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
ЕСССР преди 1 година
При демокрацията е много важно кой е глава на някоя партия, защото той ще бъде диктатотор следващите 4 год например. Дайте на Меркел и нейният политкомисар Юнкер да диктуват политиката в ЕС и не ги закачайте.