Българска изба залага на иновативни алтернативи за затваряне на своите вина

Новото PIXELS Мерло е с уникална тапа, от три елемента
Обновена: 6 дек 2017 18:31 | 6 дек 2017 18:31,
Българска изба залага на иновативни алтернативи за затваряне на своите вина

Изба New Bloom в гр. Съединение лансира ново вино в серията PIXELS от сорта Мерло. За втори път производителят заложи на иновативна технология за затваряне, алтернатива на класическия корк, наречена Ardea Seal. Именно такава полимерна тапа се използва за едни от най-скъпите френски вина от висококачествените лозя на Кот д'Ор и Шабли в Бургундия, в категорията гранд крю.

Уникалната тапа се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален "щит", който е в най-долната част и позволява контрол на кислорода в бутилката. Тя се отваря с тирбушон, запазвайки звука на издърпване на класическия корк и може да се ползва многократно, обясниха експертите от New Bloom Winery. Благодарение на слабата променливост на кислородния трансфер и химическата неутралност на материала вкусът на виното се запазва без промяна. Конструктивната иновация не допуска случайното счупване на тапата по време на отваряне при многократна употреба.

Мерлото на свой ред e сред най-предпочитаните и харесвани червени сортове у нас. "Избрахме да разширим виненото си портфолиото PIXELS именно с ново Мерло, защото вярваме, че сме запазили както неговата типичност, така и спецификата на региона. Виното се произвежда от изцяло собствени лозови масиви в Найден Герово, Тракийска низина", коментираха от New Bloom Winery.

Марката PIXELS включва изцяло едносортови вина от Совиньон блан, Шардоне, пенливо от Глера, розе от Гренаш и червено от Каберне Совиньон. PIXELS Каберне Совиньон бе първото вино у нас, което се затваря с иновативната система Ardea Seal. Интересeн факт е, че пенливото вино PIXELS се затваря с друга иновативна тапа – ZORK, която запазва свежестта на мехурчетата след отваряне и също е последен писък на модата във винените тапи.

Българска изба залага на иновативни алтернативи за затваряне на своите вина

Сред първите дегустатори на PIXELS Мерло бе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България - г-н Михаил Марковски. Той открои аромати на конфитюр от сливи, нюанси на смокини, стафиди и шоколад с лека пикантност в новото PIXELS Мерло. Според него вкусът е мек, сочен, балансиран с достатъчно дълъг финал с букет на същите плодове и съставки. "Освен това ми прави впечатление, че PIXELS има добро съотношение цена-качество. С две думи бих го определил като вино, което не се нуждае от компромиси докато го пия", обобщи Михаил Марковски в края на дегустацията.

New Bloom Winery произвежда вината си от изцяло собствени масиви – 6000 дка в Тракийска низина. В последните години избата е изцяло реновирана по най-модерните световни стандарти. "Търсим баланс между традицията и иновацията - работим както с добре познати сортове като Совиньон блан, Шардоне, Каберне, Мерло, Сира, Каберне Фран, така и с нетрадиционни за страната ни – ние сме единствените, които имаме собствени насаждения от немските Дорнфелдер и Регент – 800 дка Регент и 300 дка Дорнфелдер", коментират от избата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от

Спонсорирани публикации