Българинът: Икономиката живва, цените растат, обедняваме!

2017-а донесе и исторически ниски очаквания за безработицата
8 дек 2017 18:30, Златко Желев
66
Българинът: Икономиката живва, цените растат, обедняваме!
Снимка: Dnes.bg

Песимизмът у българина за икономиката остава, но малко намалява в последните години, сочи допитване до общественото мнение, извършено от "Галъп интернешънъл".

Очаквания за икономиката

Според анализаторите през изминаващата 2017 г. масовите очаквания за икономиката като че ли не изглеждат толкова негативно, колкото в предходни години.

"Разбира се, чувствителният песимизъм продължава, но като че ли очакванията – икономиката да се влоши трайно останаха под очакванията да няма промяна", коментират експертите.

От резултатите на "Галъп интернешънъл" е видно, че в края на годината 39% от сънародниците ни очакват икономиката да остане в същото положение, 30% - да се влоши и 14% - да се подобри. Останалите се колебаят или не могат да преценят.

Парите на домакинствата
 
По отношение на очакванията за материалното положение на семействата през 2017 г. положителните нагласи, като че ли също показват малко по-високи стойности в сравнение с предходните няколко години и останаха трайно над 10%, след като в предходното десетилетие рядко бяха преминавали тази психологическа граница.

Негативните очаквания за личните пари се движеха около и над 20% - едни от най-ниските нива за периода от няколко години, твърдят анализаторите.

С най-високи стойности, близо под 50%, останаха очакванията материалното положение на семействата да остане без промяна.
 
В края на годината 45% очакват материалното положение на семейството им да остане същото, 24% - да се влоши, а 13% - да се подобри. Останалите не могат да отговорят.
 
Безработицата
 
2017 г. донесе и исторически ниски очаквания за безработица, коментират от "Галъп интернешънъл".

"Очакванията тя да се повиши останаха трайно на нива под и около 30%, а над 40% вече смятат, че тя ще остане същата. Малко над 10% през годината смятаха, че безработицата ще намалее", декларират от агенцията.

Цените
 
В началото на зимата минимални са дяловете на българите, които очакват спад в цените.

Малко над 20% очакват цените да останат същите, а над 65% - да се повишат.
 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До икономист

Тази година работа са започнали над 40000 млади хора.Толкова за разсъжденията ти.
58
1
 
11
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Според мен, е лъжовно впечатлението, че безработицата намаля. Тя по принцип е най-висока сред младите хора( диапазона до 35-40 годишните), но те все по-често напускат България, за да избегнат влизането в армията на безработните. По-голямата част от по-възрастните хора, имат някаква професия и съответния опит към нея, затова трудно остават без работа. Една голяма част от тях, са склонни да работят при всякакви условия и заплащане, нещо което е много удобно за работодателите, но няма да е вечно!
57
1
 
4
 
! Отговори
Тео преди 1 година
Заглавието е минимално "подвеждащо" да не кажа лъжливо - никъде в статията не се пише, че " обедняваме" !!!
56
0
 
5
 
! Отговори
пею преди 1 година
До соцялно слаб депутат

като не скача народа ще скачат депутатските заплати
55
0
 
1
 
! Отговори
радев преди 1 година
До Анонимен


пий си хапчето бре
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43
Кой е тоя българин? Посочи го! Дай имената на тия, които имат милиони в банките, 3-4 коли, почиват в чужбина и получават над 2000 лв заплата!
Иначе постът ти е ЛЪЖА.
53
0
 
4
 
! Отговори
ВОЦЕ ГОЛЕМЕЦА преди 1 година
Как растат ве,аз съм казал дефлация!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е как да има пари в народа като има герб като управляващи , как ?
51
1
 
28
 
! Отговори
10 преди 1 година
Безработицата намалявала!?Абе,вие наистина ни смятате за ***-то не останаха читави хора в страната!Откъде да дойде тази безработица?Ей,както се казва "Народът свърши-айдуците не свършиха!" ,не спряха да ни лъжат!
Цените-седалгин нео от 3.20 стана на 5.60,Конпроста-от 7.50 стана на 20.28 лв,месо по-евтино от 7 лв няма...а пенсии и заплати почти не мърдат-в същност вървят надолу.Тези хора в кой свят живеят?
50
1
 
15
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 1 година
Днес ,следите поне какво пускате ,вчера бг богатеят и купуват имоти ,днес беднеят и ....... . Имате ли някаква "тактика" в пускането на новините или карате през просото ,щото сме от 80 % ние читателите ,а?
49
4
 
32
 
! Отговори
МИРО преди 1 година
Братя мои, разберете!
Тази ТИКВА ни вреди!
Тя в родината прекрасна
всичко ценно разруши!!!
48
3
 
30
 
! Отговори
МИРО: преди 1 година
Кому е нужна нашта ТИКВА?
Кажете,братя,вий,това!
С пакостите детски направи,
на всички българи сега!!!

ВСЕКИ ТРЕТИ ОТ ГЕРБ Е ТОЛКОВА Т.П, КОЛКОТО ПЪРВИТЕ ДВАМА!!!
47
6
 
37
 
! Отговори
МИРО: преди 1 година
Това са лъжи!За цялото това време Бойко Борисов се доказа като човек без всякакви политически и управленски умения!Позволи на мафията и престъпността да се разрастне!Под неговото управление икономиката ни се разруши още повече, здравеопазването, образованието, културата!!!БЪЛГАРИТЕ НЕ ГО ИСКАТ И ДА СЕ МАХА!!!
46
2
 
38
 
! Отговори
Лари преди 1 година
То, ако икономиката растеше с приказки щяхме да сме издухали японците, но не става.
45
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
г.рберастки лъжи
44
3
 
33
 
! Отговори
АМИ ТАКА Е... преди 1 година
ПЕЧЕНИТЕ "РАБОТНИЦИ" ОТИДОХА НА ЗАПАД----ТУКА ОСТАНА САМО ...."СУРОВИЯ МАТрял"...ха,ха,хаааааааааааааа.....
/....Да работят , комунягите , бе...../
43
57
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът е богат, има собствено жилище, къща на село, вила, по 3-4 автомобила на семейство, ходи всеки уикенд до Гърция, Румъния и Сърбия, а зимата на ски в Алпите.
Къта шестцифрени суми в банките, обаче като го питаш се прави на беден и вика, че получава 650 лв. А заплатите в София от поне три години са над 2 бона.
42
8
 
9
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен "Луксозните и скъпи" ресторанти са пълни от сутрин до вечер с бедняци. Факирите на Тато възкръснаха ли, що ли?
41
25
 
10
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен Преди влаковете отиваха на изток и се продаваха за копейки. Сега отиват на запад и се продават за евро. Износът за ЕС е 24 млрд евро. А при Тошо това беше валута второ направление и народът нямаше право да се докосва до нея. Отиваш в затвора за "спекула". Сега няма влакове, защото стоката се изнася с камиони.
40
3
 
34
 
! Отговори
oпетков преди 1 година
До Я, па Я Отива в джобовете на чорбаджиите. За това се нарича капитализъм. "Демокрация" му е името само за баламите. А работникът трябва да се бори за по-висока заплата. решението е национални стачки през ден. Ама то и работници няма. Само "матриал" и ***.