България с един от най-силните ръстове на заетостта в ЕС

Увеличението на заетостта е 1% за периода юли-септември
Обновена: 13 дек 2017 18:33 | 13 дек 2017 18:27, Бойчо Попов
27
България с един от най-силните ръстове на заетостта в ЕС
Снимка: Ройтерс

България е сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) с най-силен ръст на заетостта през третото тримесечие на годината в сравнение с вторите три месеца. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес.

Увеличението на заетостта в страната е достигнало 1,0% за периода юли-септември спрямо второто тримесечие на 2017 г. На годишна база растежът е от 2,7%.

Преди България с най-силен ръст на заетостта за разглеждания период са единствено Естония с 1,3% и Хърватска и Малта с по 1,1%.

Що се отнася до ЕС като цяло, средното повишение на заетостта в региона на тримесечна база е 0,3%, което показва леко забавяне спрямо предишното тримесечие, когато увеличението бе от 0,5%. На годишна база растежът е от 1,8% спрямо 1,7% през вторите три месеца на година.

Средният ръст на заетостта за тримесечието в еврозоната в сравнение с периода април-юни е от 0,4%, запазвайки се без промяна в сравнение с ръста през предишните три месеца. На годишна база увеличението е от 1,7%.

За тримесечието най-слаб ръст на заетостта бележат Гърция (0,1%), Франция и Финландия (по 0,2%). В същото време обаче има две страни, в който се наблюдава спад на заетостта – Литва (-0,5%) и Полша (-0,3%), а в Румъния и Обединеното кралство тя е останала без промяна.

На годишна база най-голям ръст на заетостта за тримесечието отбелязва Румъния (5,3%), следвана от Малта (4,9%) и Кипър (3,5%). Най-слабо повишение отчитат Латвия (0,4%) и Финландия (0,5%), а Литва бележи спад от 0,8%.

Според оценките на Евростат през третото тримесечие общият брой на заетите в ЕС е достигнал 236,3 млн. души, от които 156,3 млн. души са граждани на страните от еврозоната. Броят на заетите е рекордно висок и за двата региона.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
ох пак глупости каква заетост половината са пенсионери или пред пенсия
17
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
Ааа, така не бива.Корделке , не бива да допуснем това. На крак о парии презрени.Сега е момента да свалим правителството по време на Европредседателството , та ефекта да е максимално лош.Ех , добричка си ми ти...Умница от Крушовица.
16
1
 
3
 
! Отговори
Смешко преди 6 години
До Анонимен 13Истината е, че от 4,5 млн. души в трудоспособна възраст работа имат половината.Ахахахаха ахахахаха значи според тази лъжа аз трябва да познавам поне един безработен.Е да ама не познавам !Ахахахаха.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Много хора заети, нисък БВП - що е то? Пожарникарска държава, с калинкиЧакай бе, до преди 10 години БВП беше 35млрд. сега е 100.Къде отиваш ?Колкото и да лаете и на пук на вас СОЦносталгиците България може и без БКП и ще става все по-добре колкото и да пречите.Айде бегай!
14
3
 
2
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
По всичко личи че това е най доброто управление на страната и нека да престанем да мрънкаме и спъваме а да започнем да живеем като достоини Европейци
13
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Според статистическите данни безработицата трябва да е малко над половин милион души - 200 хиляди в бюрата, и малко над 300 хил. души неактивно население. Ама аз нещо напоследък не вярвам на статистиката..., особено след като знам как в България се събират тези данни. Особено от статистическите бюра по отделните населени места! Нямате си на представа колко много от информацията, която взимат за съответните извадки, се измисля от самите служители в бюрата. Статистиката е инструмент за власт!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хора заети, нисък БВП - що е то? Пожарникарска държава, с калинки.
11
1
 
11
 
! Отговори
Асарух преди 6 години
10лв. на час минимум трябва да плащат.Въведете почасово заплащане.
10
12
 
2
 
! Отговори
Дракона преди 6 години
Хе хе как им е гадно на червените дребни душици
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силен ръст на фалшивата заетост. Истината е, че от 4,5 млн. души в трудоспособна възраст работа имат половината. Това, че с разни трикове вадят неработещите от статистиката за безработните, не означава че заетостта е висока. Ако след известно време заличиш регистрацията в бюрото по труда на някого и го обявиш за "неактивен на трудовия пазар", това не го прави работещ, но го вади от числото на безработните. Така можеш да докараш безработицата и под 1%.
8
1
 
16
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Склонен съм да вярвам.Покрай бюджета,и снегопочистването на София,доста бяха заети.Покрай чуденката за самолетите,кой,защо,колко,и там много заети имаше.Забравяте и вносът на работна ръка,петстотин хиляди ли внесоха,един милион ли бяха...кой,как....Цифрата на този ръст и първото място,според мен,са силно занижени!Можеше и заслужаваме поне две първи места!Но благодарение на световната конспирация срещу нас,само едно първо място...
7
2
 
25
 
! Отговори
www преди 6 години
А СЪЩО ТАКА И С НАЙ СИЛЕН РЪСТ С НАЙ НИСКИ ЗАПЛАТИ... ХА ХА ХА...
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже не достига работна ръка, г-н Борисов напоследък работи като Премиер и като външен министър, тоест на две места. Оная крякащата патица изчезна някъде, може би е отлетяла на юг .
5
3
 
22
 
! Отговори
uuu преди 6 години
Е тролски новини, колко пари излезе статията ?
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Fake news!
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодатели се скъсват да дават пари и пак желаещи няма...
2
2
 
28
 
! Отговори
маке преди 6 години
аха верваме ви
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато и жените почнат да работят в такива условия да искат същото заплащане.