Сделките с ток през борсата – временно задължителни!

Целта на последните промени в законодателството е да се повиши прозрачността
13 дек 2017 14:30, Деляна Петкова
2
Сделките с ток през борсата – временно задължителни!
снимка: Investor.bg

 Задължението всички сделки с електроенергия да минават през борсата е само временна мярка, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според него тази мярка ще отпадне след определен период, когато постигне своите цели.

Промяната беше предложена миналата седмица между първо и второ четене на Закона за ядрената безопасност в енергийната комисия. По-рано днес тя беше одобрена единодушно и в пленарната зала на Народното събрание. С изменение в "Преходните и заключителни разпоредби" парламентът измени Закона за енергетиката. 

Така от 1 януари 2018 година всички сделки с ток на производители с инсталирана мощност над 5 мегавата ще минават през регулирания борсов пазар на електроенергия. Производителите, чието производство подлежи на задължително изкупуване, също ще бъдат задължени да излязат на борсата, но само при изчерпване на квотите за изкупуване, определени от КЕВР.

Това всъщност означава, че промяната се отнася основно за производителите на зелена енергия, но не и за т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн.

Целта на тази мярка е да бъде подобрена прозрачността на търговията с електроенергия и да се увеличи ликвидността на борсата, обясни Иван Иванов. "В България по-малко от 10% от произвежданата електроенергия минава през организирания борсов пазар. В съседна Турция това количество е над 30%", заяви той на въпрос на Investor.bg.

Председателят на регулатора беше категоричен, че по-голямото количество електроенергия на борсата ще реши много от проблемите на сектора. Например цената на тока за технологични загуби в момента са фиксирани от КЕВР, а производителите (основно АЕЦ "Козлодуй" - б.а.) се оплакват, че те са под себестойност. С излизането на борсата тези цени ще бъдат по-справедливо определяни.

Самият борсов риск ще намалее, когато количествата, които се предлагат, са по-големи и опитите за манипулации ще бъдат с по-малък ефект заради по-голямото предложено количество, обясни още Иван Иванов.

Oще подобни новини четете в Investor.bg


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
сега преди 1 година
Разбрахте ли как се върти далаверата с еленергията? 90% процента не се знае как къде и от кой се продава и изнася. Затова Гоце, Р.Овч. и Бай Муй искат нова АЕЦ. По-голяма лапачка от тази е само "здравеопазването" където влизат официални 4 милиарда и неофициални още 4 всяка година.
1
0
 
9
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Много обичам да има правила, ама със специални изключение за някои, в случая за американските централи с гарантирана от държавата печалба.

Спонсорирани публикации