Най-екстремна е ножицата бедни-богати в Русия и САЩ

Най-богатият 1% държат 27% от световното богатство
14 дек 2017 13:30, Бойчо Попов
36
Най-екстремна е ножицата бедни-богати в Русия и САЩ
снимка: Pixabay

Най-богатият 0,1% от населението на света е увеличил общото си богатство почти толкова, колкото и най-бедните 50% от 1980 г. насам.

Това показва актуален доклад за неравенството по света на френския икономист Тома Пикети, изготвен съвместно с организацията The World Wealth and Income Databasе. Това означава, че богатството на около 7 млн. души е нараснало толкова, колкото това на най-бедните 3,8 млрд. души през последните над 35 г.

От изследването става ясно, че несъответствието между най-бедните и най-богатите в световен мащаб е нараснало до „екстремни нива“ в някои държави, като тази тенденция ще се запази, ако правителствата не предприемат общи действия за увеличение на данъците и борба с тяхното укриване, посочва британският вестник Guardian.

Според данните, събрани от над 100 изследователи, най-богатият 1% от хората държи 27% от увеличението на световното богатство за периода от 1980 г. до 2016 г. Най-богатите сред най-богатите са забогатели дори повече. Най-заможният 0,1% от хората притежава 13% от световното богатство, а първият 0,001% - или около 76 000 души, общо притежава 4% от новото богатство, акумулирано от 1980 г. насам.

Въпреки това обаче за хората между групата на най-богатите и най-бедните се наблюдава друга тенденция.

„Обратно, ръстът на доходите е тромав или дори нулев при населението между долните 50% и горния 1%“, се казва в доклада.

Изследователите посочват, че най-екстремно е неравенството между бедни и богати в Русия и САЩ.

Най-заможният 1% от американците притежава 39% от богатството в страната през 2014 г. – почти двойно увеличение от 22% през 1980 г. Според авторите на доклада това се дължи най-вече на увеличените средства на най-богатия 0,1%.

В доклада се посочва още, че макар и неравенството да е значително в Северна Америка и Европа, то е още по-подчертано в Африка, Бразилия и Близкия изток, където то „остава относително стабилно с изключително високи стойности през последните десетилетия“.

В Бразилия и Субсахарска Африка най-богатите 10% получават цели 55% от доходите. В Близкия изток пък този процент хора притежават дори още по-голям дял от богатствата - над 60%.

Авторите предупреждават, че пропастта между бедни и богати ще продължи да нараства, освен ако не бъдат предприети координирани политически действия на глобално ниво. Според тях, ако не бъдат взети мерки, до 2050 г. най-заможният 1% от хората ще притежава над 24% от световното богатство. Ако това стане, най-бедните 50% вече ще държат по-малко от 9% от всички богатства.

Положителната новина е, че тенденцията може да бъде обърната, ако се въведе прогресивно подоходно облагане. Според авторите обаче данъците сами по себе си не могат да решат проблема, тъй като най-богатите имат и най-добри възможности за укриването им. Според данните една десета от общото световно богатство се съхранява в данъчни убежища.

Още подобни анализи четете в Investor.bg


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вземат се мерки!
Републиканците/българските са герб, патриоти , сдс и пр./ имат президента сената и камарата заедно в момента и прокарват точно в този момент данъчна "реформа" в която е предвидено най-високите данъци да бъдат намалени от 39 на 20-21%, да бъде отменен данък наследство и да царуват и лентяйстват цели династии членовете на"щастливия богат *** клуб" да не пипнат грам работа цял живот и като парис хилтън да лъскат *** и да твърдят десните партии че бедните са мързеливи и не иск
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Русия живота за обикновенният човек е ад. Там е див пещерен капитализъм.
33
3
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 11 месеца
Тези неща чичо Маркс ги е предвидил преживе, но като че ли никой не му обръща внимание. Най-великият човек на всички времена!
32
1
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 11 месеца
"А тези данни от кой пръст си ги изсмука"

Ето ти ги данните на руски и на френски, драги ми любителю на експертите.

rosbalt.ru/posts/2017/06/15/1623414.html

nouvelordremondial.cc/2013/10/13/la-richesse-en-russie-35-de-la-richesse-du-pays-entre-les-mains-de-110-personnes/

1% владеят 74.5% от националното богатство на Русия.

Харесва ти, не ти харесва, това е положението.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А нет так у русии все багатии мужци
30
2
 
0
 
! Отговори
Hafen преди 11 месеца
Мазгами с пароструйками! Так мьi с мужики деламе!
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко струва флаконче боярищник в Русия и колко в САЩ?
28
2
 
5
 
! Отговори
credit-suisse преди 11 месеца
Брой милионери на 10 000 жители:
САЩ - 475
Британия - 429
Япония - 256
Китай - 21
Русия - 12
27
2
 
2
 
! Отговори
Обичам експерти преди 11 месеца
До Адам Смит

А тези данни от кой пръст си ги изсмука - от среден ляв, или среден десен?
Човек служещ си с чуждо име е патологичен лъжец. А когато името с което си служи е на значима личност в някоя сфера, то самозванеца освен лъжец, се явява и комплексар.
26
3
 
5
 
! Отговори
Адам Смит преди 11 месеца
Авторът на статията свенливо е пропуснал истинското съотношение в Русия.
И е лъжа, че ножицата между най-бедни и най-богати е най широко разтворена в САЩ.
Там действително 1% владеят 39% от националното богатство.

Докато в Русия 1% от населението владеят 74.5% от националното богатство. Абсолютен рекорд.
Нещо повече 100 руски милиардери притежават 35% от богатството на Русия.

Да не говорим, че да си беден в САЩ е едно, докато да си беден в Бразилия, Русия или Зимбабве - съвсем друго.
25
1
 
5
 
! Отговори
credit-suisse преди 11 месеца
0,7% от световното население над 18г. притежава 47% от световното богатство.
САЩ - 15.4 млн. милионери
Япония - 2.7 млн.
Китай - 2.3 млн.
Британия - 2.2 млн.
Русия - 0.1 млн.
Както се вижда, швейцарските данни са твърде различни от представеното в Днес.бг
Да не говорим за изводите.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А най-нелепото е че не им трябва - ковчега ремарке няма...
Така и не мога да разбера мултимилионери и милиардери, които са осигурени с пълен лукс за цял живот, че и децата, и внуците и племенниците им и т.н., за какво ламтят за още, вместо да раздадат поне малка част от огромното си богатство на хора, за които тези пари са от жизнена необходимост?
23
6
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 11 месеца
До 21,
Докато българската икономика разчита все пак на някакъви икономически принципи, то икономиката на Русия е изцяло ресурсна. С увелчението в общият дял на възобновяемите енергийни източници, руската икономика ще се срине.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КЪДЕ СРАВНЯВАТ РУСИЯ СЪС САЩ.
Няма нищо общо с тая"ножица"
В САЩ бедните са с соц. помощи. В Русия се водят на работа
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия ще загуби Инженерите и Лекарите , както става в България , само че в Русия ще бъде още по-остро.. В момента в Русия масовите заплати за Инженери и Лекари са 30-35хил. рубли.. Мишки пари . Русия отпусна 12-15 стипендии магистър по Информатика и изчислителна техника . .И никой българин не ще да оди , само 2 жени , една от Бургаския другата от ТУ-Габрово.. и направете преценка за нивото на двете студентки..
20
5
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 11 месеца
мAзилками, колкото и да не ви се иска да повярвате, че ваша мать е кочина, това не променя факта! Но колкото по-рано го осъзнаете толкова е по-голям шанса да се култивирате! Дерзайте, за вас винаги има шанс!
19
5
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 11 месеца
До 4,
Не е така! Има два модела на управление на икономиката единият (към когото спадат САЩ, Великобритания, Русия и други) е с насочена политика към управлението(олигархичен). Другият модел (социалният) политиката е насочена към персонала. Такъв модел е изграден в Япония, Германия и скандинавските страни. В Япония например фирми наемат хора до живот, докато в САЩ ги наемат или сезонно или бързо ги уволняват. В Германия средната класа е много силна и устойчива, докато в Русия на власт е мафията!
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е напълно нормална тенденция! Предприемача инвестира парите си главно в развитието на бизнеса си, купува активи и т.н., а наемния работник като цяло си харчи почти всички спечелените пари на момента за пиене, ядене, екскурзии, телефончета и т.н.
17
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 1

Ами те руснаците за това идват у нас.Тук е като Швейцария в сравнение с дупката, от която идват.
16
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цялата статия се върти около комунистическия лозунг, да унищожим онези които имат повече от мен. Много удобно е вмъкнат, като решение прогресивния данък - явно от Позитано са пуснали една платена статия и днес. И какво от това ако 1% от хората притежават колкото останали да речем, какъв е проблема за икономиката и обществото?